Зробити безпечним: як Україна буде розміновувати Чорне море

Зробити безпечним: як Україна буде розміновувати Чорне море

Ексклюзивно

Україну називають однією із найзамінованіших країн у світі. Те саме можна сказати і про акваторію Чорного моря. Її очищення від мін після завершення війни — один з ключових викликів як для України, так і для міжнародної спільноти. Яка кількість мін може бути у Чорному морі, що треба для їхнього виявлення та знешкодження, а головне скільки на це потрібно часу — дослідило Суспільне.

Опосередковано на рівень замінованості морської акваторії вказує наступне: за час повномасштабного вторгнення мобільні групи Сил оборони знешкодили понад сотню мін, які викинуло у прибійну зону або на узбережжя. І це без врахування тих боєприпасів, які здетонували самовільно, розповів речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук. Однак назвати навіть приблизну кількість мін у морі — неможливо.

"Незалежно від того, в який спосіб і як мінувалося, після кожного шторму фактично ця картина може змінюватися. Окрім того, у Чорному морі є досить сильна течія і відповідно через це так само ситуація постійно змінюється. Тому сказати напевно яка кількість мін не зможе, мабуть, ніхто, і саме тому перше, що ми зробимо — це будемо моніторити ситуацію, як тільки у нас така можливість з'явиться", — зазначив Дмитро Плетенчук.

Морська міна
Міна, яку винесло на узбережжя на Одещині. Морська міна. Фото: Одеський прикодонний загін

Міни застосовує не лише Росія, але й Україна, однак на відміну від країни-агресора в оборонних цілях. Так, перед нападом РФ у лютому 2022 Сили оборони виставили мінні поля в українських територіальних водах, щоб запобігти проведенню десантної операції, розповів капітан запасу першого рангу ВМС Андрій Риженко.

"Міжнародне морське право дозволяє кожній країні проводити мінування в межах територіальних вод з позначенням локацій мін, що робиться як правило зі сповіщенням мореплавців", — пояснив Андрій Риженко

Наприкінці минулого року у Чорному морі на міні підірвався балкер під прапором Панами. Судно рухалось до одного з українських портів для завантаження зерна. Поранення тоді отримали двоє моряків. Це один з останніх випадків, коли цивільне судно натрапило на міну.

Судно підірвалось на міні у Чорному морі
Судно, яке підірвалось на міні у Чорному морі у грудні 2023 року. Фото: Сили оборони півдня України

Таких інцидентів поки одиниці, проте російська армія продовжує мінувати морські шляхи для судноплавства. Для цього використовує особливо небезпечні донні міни, які мають потужну бойову частину. У море їх скидають за допомогою літаків тактичної авіації. Один з таких — російський бомбардувальник Су-24М — Сили оборони збили на початку грудня поблизу острова Зміїний.

Через мінну небезпеку другий рік поспіль в Одесі та області купатись у морі, за окремими винятками, заборонено. У серпні 2022 року на одному з пляжів Одещини у воді підірвались троє чоловіків — двоє загинули, третій отримав поранення. Втім небезпека є не лише для людей, шкоди зазнає морська екосистема.

"Негативний вплив буде на риб, на ссавців, на птахів. Для безхребетних це не така шкода, тому що вони не такі сенситивні до вибухів, але це відлякує риб. Це може змінити поведінку міграції, нерестову поведінку риб", — розповів провідний науковий співробітник Інституту морської біології НАН України Юрій Квач.

У складі ВМС України вже є два тральники-шукачі мін класу "Сендаун", які нині перебувають біля берегів Великої Британії. Ще два таких кораблі готують до передачі. Вони стануть ядром Сил оборони в очищенні Чорного моря. Також партнери надають інше протимінне оснащення, зокрема, спеціалізовані дрони.

"У цьому контексті створено протимінний дивізіон у Військово-Морських Силах. Це штатна складна структура, яку потрібно було комплектувати відповідною кількістю людей, зробити з них фахівців, навчити їх. Всю цю роботу ми вже проводимо. Спланувати саму операцію з розмінування — це теж дуже великий об'єм роботи й ця робота вже триває", — зазначив Дмитро Плетенчук.

Бореться з морськими мінами не лише Україна. Інші держави Чорноморського басейну — Туреччина, Румунія та Болгарія — також знешкоджують боєприпаси у власних територіальних водах. У січні 2024 року країни підписали угоду про спільну протидію морським мінам, які загрожують судноплавству в Чорному морі. Україна також хоче долучитись до цієї ініціативи.

Сили оборони вже борються з мінами у Чорному морі, втім говорити про повноцінну операцію з розмінування можна лише буде після закінчення війни. Як розповів у нещодавньому інтерв’ю командувач ВМС Олексій Неїжпапа, очищення морських шляхів може зайняти від п'яти до семи місяців, на розмінування всього району бойових дій у морі підуть роки. Звісно, це залежить від того як швидко партнери нададуть потрібну кількість кораблів та засобів, а, можливо, й самі візьмуть участь у такій операції.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок