Дистанційне навчання і оптимізація: як працюють заклади освіти у громадах Миколаївщини

Дистанційне навчання і оптимізація: як працюють заклади освіти у громадах Миколаївщини

Дистанційне навчання і оптимізація: як працюють заклади освіти у громадах Миколаївщини
Ремонті роботи в Шевченківському ліцеї. Миколаївщина, 18 липня 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Навчальний процес 2023-2024 років у громадах Миколаївщини, що розташовані ближче до лінії фронту, розпочався дистанційно. Протягом року, за безпекових умов, можливий поступовий перехід на змішану форму навчання або в офлайн режим.

Про початок навчання представники Шевченківської сільської та Снігурівської міської громад розповіли кореспондентам Суспільного

Голова Шевченківської територіальної громади Олег Пилипенко каже, що 90 відсотків закладів освіти мають пошкодження, є повністю знищені і відновленню не підлягають. Тому минулого навчального року у громаді оптимізували освітню мережу. Триває будівництво або ремонт укриттів, захисних споруд.

"У одному закладі освіти плануємо побудувати протирадіаційне укриття, бюджет близько 15 мільйонів гривень. Ми знайшли організацію, що профінансує будівництво. Проєкт зараз не експертизі. Потім донор зможе організувати тендер і розпочати будівництво. Перше півріччя будемо вчитися онлайн, поступово заклади освіти будуть виходити на офлайн навчання", — розповів керівник громади.

У п'яти найбільших закладах дошкільної освіти громади завершують ремонтні роботи.

"Прогноз досить оптимістичний з урахуванням того, що на території громади весь минулий рік були бойові дії, є руйнування".

"Ми стикнулись ще з проблемами. По-перше, майже 20 педагогічних працівників мають пошкоджене житло, в одному випадку — знищено. Це пріоритет у роботі з донорами. У 15 сім'ях вже розпочаті роботи. Якщо переходити на офлайн навчання, а вчитель не тут, зрозуміло, що немає варіантів. По-друге, повернення родин з дітьми до громади. У старостатах, де плануємо очне навчання, є родини, у яких ушкоджені будинки. Працює комісія. Але на зараз те, що ми можемо, робимо своїми силами, залучаємо донорів, приватних інвесторів", — сказав Олег Пилипенко.

Шкільне приладдя у пошкодженому російськими обстрілами класі Шевченківського ліцею
Шкільне приладдя у пошкодженому російськими обстрілами класі Шевченківського ліцею. Фото: Архів Суспільне Миколаїв

У Снігурівській міській територіальній громаді більшість закладів були пошкоджені або зруйновані, розповідає директорка відділу освіти Снігурівської міської ради Оксана Забава. У громаді відбувається оптимізація закладів освіти

"До війни було десять шкіл, серед яких одна опорна, що мала чотири філії. На сьогодні її дві філії виділені в окремі юридичні особи. Також одна гімназія стала початковою школою, до якої приєднали дитячий садочок. У Юріївській гімназії також існує дошкільний підрозділ. Наразі відбувається ліквідація Снігурівського ліцею імені Шевченка. Першочергова задача — відновлення опорного закладу, де навчається понад 500 учнів, до вторгнення туди підвозили дітей із шести сіл громади", — повідомила Оксана Забава.

У громаді діти навчаються дистанційно. Але, зважаючи на безпекову ситуацію, облаштування укриттів протягом навчального року, можливий перехід закладів, що найменше пошкоджені, на очний режим роботи.

"Є на території громади в закладах загальної середньої освіти шість протирадіаційних укриттів. Там, де їх немає, готуємо підвальні приміщення, облаштовуємо простіші сховища. Проєктно-кошторисну документацію замовляємо на капітальні ремонти, де це необхідно, а де можемо ремонтуємо власними силами, залучаємо працівників, батьків", — розповіла посадовиця.

Потребує вирішення проблема підвезення дітей. До вторгнення підвозили учнів до семи навчальних закладів. Із 11 шкільних автобусів після деокупації залишилось тільки чотири, решта — або викрадені, або зазнали пошкоджень, не підлягають ремонту,

"Дошкільна освіта зараз на простої, але до війни була 521 дитина в закладах дошкільної освіти, зараз 388. Є такі заклади на території сіл громади, де чотири-п'ять дітей. Зрозуміло, що ці заклади нераціонально використовувати. Ми продумуємо маршрути руху, щоб придбати дитячі крісла, встановити в автобусах, аби діти дошкільного віку також могли під'їхати", — каже директорка відділу освіти Снігурівської міської ради.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок