У Миколаївській обласній лікарні відкрили гінекологічний кабінет безбар‘єрного доступу

У Миколаївській обласній лікарні відкрили гінекологічний кабінет безбар‘єрного доступу

У Миколаївській обласній лікарні відкрили гінекологічний кабінет безбар‘єрного доступу
Гінекологічний кабінет безбар‘єрного доступу. Миколаїв, 6 липня 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві Український жіночий фонд разом із організацією "Здоров’я жінки та планування сім’ї" відкрили перший гінекологічний кабінет безбар‘єрного доступу. Він облаштований у Миколаївській обласній клінічній лікарні. Також у кабінеті люди, які постраждали від насильства, зможуть цілодобово отримати медичну та психологічну допомогу.

Про це кореспондентам Суспільного розповів головний лікар КНП "Миколаївська обласна клінічна лікарня" Петро Римар.

За словами Петра Римаря, гінекологічний кабінет працюватиме за двома напрямами.

"Є два великих направлення. Перше — це інклюзивність. Ми можемо допомагати жінкам, які не можуть в силу своїх фізичних вад або захворювання здійснювати якісь маніпуляції в кабінеті. А друге — це допомога психологічна у результаті сексуальних насильств або інших складних життєвих ситуацій для жінок, для молодих дівчат, для того, аби допомогти їм вийти зі скрутної ситуації", — сказав головний лікар закладу.

Обладнання у новому гінекологічному кабінеті безбар‘єрного доступу
Обладнання у новому гінекологічному кабінеті безбар‘єрного доступу. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Новий кабінет безбар‘єрного доступу облаштований спеціальним гінекологічним кріслом, обладнанням для ультразвукової діагностики, підйомниками, розповів заступник головного лікаря з хірургічної допомоги обласної лікарні Дмитро Бачинський.

"Гінекологічне крісло автоматично опускається низько, піднімається для доступної візуалізації та діагностики пацієнтки. Також за допомогою різних благодійних фондів у нас є спеціальне обладнання для людей з обмеженими фізичними можливостями, завдяки йому людей можна піднімати з крісла до візка і так можна здійснювати огляд", — зауважив заступник головного лікаря.

Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги обласної лікарні Дмитро Бачинський
Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги обласної лікарні Дмитро Бачинський. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Медична допомога у цьому кабінеті надаватиметься жінкам цілодобово та безкоштовно, розповіла координаторка програми Олена Константинова.

"Вони тут можуть отримати цілодобовий доступ до гінекологічних послуг безкоштовно. Щоб не думали, що це тільки люди з інвалідністю. Це покриває багато категорій жінок — це підлітки і дівчата, які постраждали від насильства, це жінки, які постраждали від домашнього насильства, це жінки з інвалідністю, які тепер мають безбар‘єрний доступ до крісла", — сказала координаторка програми.

Координаторка програми Олена Константинова
Координаторка програми Олена Константинова. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Подібні гінекологічні кабінети безбар‘єрного доступу, каже Олена Константинова, відкрили також у Вознесенську та Первомайську Миколаївської області.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок