Імунітет формується за 3 тижні. На Львівщині проведуть профілактику сказу для диких тварин

Імунітет формується за 3 тижні. На Львівщині проведуть профілактику сказу для диких тварин

Вакцина від сказу для диких тварин
Вакцина від сказу для диких тварин. Скриншот з відео Червоноградської міської ради

У травні на Львівщині фахівці розмістять приманки для диких тварин з вакциною від сказу на площі 12 тисяч 194 км². Після поїдання вакцини, через 21 день, у тварин формується імунітет від сказу, який зберігається щонайменше 1 рік.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Для імунізації диких тварин від сказу використовують пероральну вакцинацію. Вакцини-приманки розкидають на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських та мисливських угіддях. Зовні такі вакцини мають вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. Всередині є желеподібна капсула з антигеном вірусу сказу. Фахівці зазначають, що вакцина-приманка безпечна як для свійських і домашніх тварин, так і для людей.

"Вакцинацію проведуть на площі 56 км² Львівської громади, а в області – 12 194 км². Відповідно до розробленої схеми, на кожен квадратний кілометр розмістять 25 доз вакцин. Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, які є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в громаді", – повідомляють в управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області.

Після того, як тварина з'їсть вакцину, через 21 день у неї сформується імунітет від сказу терміном щонайменше на рік.

"Вакцини не викликають захворювання у молодих тварин, не виділяють вакцинний вірус зі слиною, безпечні для природного середовища та стабільні в польових умовах", — йдеться у повідомленні.

Мешканців, які знайшли брикет з вакциною, просять не брати його до рук, не руйнувати та не переносити на інше місце. Його варто залишити для тварин.

На початок