У центрі Львова понад 50 людей здали кров у мобільному пункті

У центрі Львова понад 50 людей здали кров у мобільному пункті

Сьогодні, 11 квітня, біля Львівського театру опери та балету організували збір крові у мобільному пункті для донації. Спеціальний автобус приїхав у центр міста, аби залучити якомога більше людей. У результаті до акції долучились 52 людини. Донорам подарували квитки в театр.

Як це було, дізнавалося Суспільне.

Вранці у центрі Львова люди утворили чергу до мобільного пункту забору крові. Попередньо потрібно було зареєструватись та прийти на вказану годину. Але долучитись міг кожен охочий, хто не має протипоказів для донації.

Черги перед мобільним пунктом здачі крові у Львові
Черги перед мобільним пунктом здачі крові у Львові. Суспільне Львів/Ірина Мочульська

"Що таке донорський автобус? Це 4 пункти: ефективність, мобільність, освіта і зручність. Чому зручність, тому що виїжджає автобус на підприємство чи у ТРЦ, навчальні заклади. Адже люди фактично або не мають часу, або при львівських корках не можуть добратися до стаціонарного пункту", — каже керівник Центру служби крові Першого ТМО Львова Юрій Кобецький.

Черги перед мобільним пунктом здачі крові у Львові
Черги перед мобільним пунктом здачі крові у Львові. Суспільне Львів/Ірина Мочульська

Всередині автобуса облаштовані п'ять ліжок, де донори здають кров одночасно.

Мобільний пункт забору крові
Мобільний пункт забору крові. Суспільне Львів/Ірина Мочульська

Вперше наважилась прийти і пожертвувати свою кров Інна Красюк. У жінки — друга група крові.

"Давно хотіла, бо це дуже хороша така ініціатива, тим більше у наш такий військовий час, і я сподіваюсь дуже, що моя кров допоможе, стане в нагоді. Це вперше, дуже боялась. От Центр крові досить далеко від того місця, де я зазвичай є, а цей автобус є класною можливістю спробувати і не їхати на другий кінець Львова", — розповідає донорка Інна Красюк.

Інна Красюк вперше стала донором крові
Інна Красюк вперше стала донором крові. Суспільне Львів

Тарас Балда вже здавав кров до цього декілька разів, коли її потребували близькі.

"Десь близько 5-6 разів здавав. Тобто це або шостий, або сьомий раз. Багато поранень, багато інших речей, багато людей втрачають цю кров. І в нас все ще залишаються ті самі люди, які потребували крові до війни. Я не медик, не знаю точно, які хвороби, але потребують переливання. Але вони все ще існують, і їм потрібна наша кров. І тому це класно, і собі ще такий плюсик в карму можна заробити", — говорить донор.

Тарас Балда здає кров у мобільному пункті
Тарас Балда здає кров у мобільному пункті. Суспільне Львів

Акція у центрі міста тривала три години, свою кров здали 52 людини. Усім, хто став донором, вручили подарунки, зокрема квитки до Львівської опери.

Кров від донора
Кров від донора. Суспільне Львів/Ірина Мочульська

На початок