"Це рятує життя": як львів'яни здавали кров до Дня донора

"Це рятує життя": як львів'яни здавали кров до Дня донора

"Це рятує життя": як львів'яни здавали кров до Дня донора
. Суспільне Львів

Сьогодні, 14 червня, у світі відзначають День донора. Принагідно львів'яни прийшли здати кров у Центр служби крові у лікарні святого Пантелеймона на Миколайчука, 9 та в Львівський обласний центр служби крові на Пекарській. Як це було, дізнавалося Суспільне.

У Всесвітній день донора вперше прийшла здати кров Іванна Занько.

"Трішки страшно, але нічого, сподіваюсь, що після цього теж буду себе добре почувати", — каже дівчина.

Іванна розповідає, давно думала про те, щоб стати донором, а сьогодні до Центру крові прийшли організовано, з робочим колективом.

"У мене 4 мінус група крові і я завжди думала, може, комусь потрібна ця кров і тому так хотіла. І плюс зараз армії потрібно, кров завжди потрібна", — розповідає донорка.

Іванна Занько
Іванна Занько. Суспільне Львів

Також до здачі крові долучилася колега Іванни – Олеся Гром. Вона розповіла, що раніше здавала кров, коли бачила про таку потребу у соціальних мережах.

"Також давно хотіла долучитися, бо постійно чую що вона потрібна. У мене також третя мінус. Мені колись вливали і я тепер хочу комусь допомогти", — зазначає Олеся.

Олеся Гром здає кров
Олеся Гром здає кров. Суспільне Львів

Жінка розповіла, що потребувала вливання крові після пологів. Також донорська кров допомогла при лікуванні Вікторії Хемич. Дівчина потрапила у ДТП у січні минулого року.

"Донорська кров 100% рятує життя. Я потрапила в ДТП, наїхало переднє колесо на ногу і була дуже сильна, масивна кровотеча, тобто крові втратила дуже велику кількість. І на другий день після операції якраз вона мені врятувала життя", — каже Вікторія.

Львів'яни здають кров
Львів'яни здають кров. Суспільне Львів

Керівник Центру служби крові Першого медоб’єднання Львова Юрій Кобецький каже, що сьогодні, у День донора, долучилось до здачі крові більше людей, аніж зазвичай. Проте потреба у крові є. Нею забезпечують усі лікарні Першого медоб’єднання.

"Рідкісною є та кров, яка відсутня на полиці холодильника, коли вона потрібна донору. Це так, по-філософськи. А взагалі, як правило, менше груп крові з від’ємним резусом", — говорить Юрій Кобецький.

За словами лікаря, процедура здачі крові є корисною для самого донора.

"Насамперед — це регулярне обстеження на гемотрансмісійні інфекції, тобто вірусний гепатит В і С, ВІЛ, сифіліс. Людина, яка здає цільну кров раз в два місяці, вона впевнена в тому, що вона не хвора. По друге — це профілактика серцевосудинних захворювань. За статистикою знижується рівень холестерину, нормалізується артеріальний тиск, це профілактика онкологічних захворювань", — каже чоловік.

Юрій Кобецький додає, стати донором можуть усі охочі віком від 18 до 60 років та з вагою понад 50 кілограмів. Щоб уникнути черг, можна попередньо записатись по телефону.

На початок