У Києві ескізи й локації розміщення муралів погоджуватиме спеціальна комісія

У Києві ескізи й локації розміщення муралів погоджуватиме спеціальна комісія

У Києві ескізи й локації розміщення муралів погоджуватиме спеціальна комісія
У Києві художники малюють мурал на підтримку полонених захисників "Азовсталі". Фото: Facebook/Асоціація родин захисників "Азовсталі"

У Київській міській раді планують затвердити процедуру погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів у Києві. Торік у листопаді ввели тимчасову заборону на створення нових стінописів.

Такий проєкт рішення підтримали сьогодні, 19 березня 2024 року, на засідання постійної комісії Київської міської ради з питань збереження та захисту культурної спадщини, інформує Київська міська рада.

У Києві створять спеціальну комісію, куди увійдуть депутати, представники КМДА та експерти у галузях мистецтвознавства, мовознавства, краєзнавства, архітектури та охорони пам’яток. Вони погоджуватимуть ескізи та визначатимуть, де саме можна малювати мурали у Києві.

"Така синергія та об'єднання зусиль нададуть можливість врегулювати надзвичайно актуальне в місті Києві питання погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів на будівлях і спорудах міста. Прийняття проєкту рішення дозволить визначити склад комісії, її повноваження та порядок роботи з метою глибокого фахового вивчення питань щодо можливості створення нових муралів", — цитує пресслужба Київської міської ради голову постійної комісії з питань збереження та захисту культурної спадщини Ярослава Федоренка.

23 листопада 2023 року у Києві ввели тимчасову заборону на створення нових стінописів. Вона триватиме, поки Київська міська рада розробляє прозорий та відкритий механізм погодження ескізів муралів, поінформували тоді у Київській міській раді.

Події, що передували забороні муралів у Києві

Через кілька гучних історій з київськими муралами містяни створили петицію про розроблення прозорої процедури погодження стінописів. Комісія з питань збереження та захисту культурної спадщини 30 жовтня підтримала петицію.

Каталізатором невдоволення хаотичними муралами в Києві стала робота Євгенії Фуллен, яку вона почала малювати на будинку з охоронним статусом на Січових Стрільців, 31, що в Шевченківському районі. За словами авторки, концепція цього муралу — це вдячність Франції за їхню військову підтримку України. На стінописі зображена закохана пара на фоні Парижа, чоловік тримає жінку над урвищем, поруч із ними — пелікан з дитинчам.

Новий мурал назвали "несмаком" обурені місцеві жителі. Його також розкритикувала депутатка Київської міської ради Євгенія Кулеба і написала, що створення муралу не погоджувала місцева влада.

Що відомо про мурали у Києві

У Києві на Андріївському узвозі замалювали мурал художниці Софії Морозюк. Раніше інший мурал мисткині облили фарбою.

На стіні багатоповерхівки по вул. Анни Ахматової в Києві з'явився 50-ти метровий мурал на вшанування пам'яті всіх добровольців, які загинули захищаючи Україну. На малюнку зображений командир підрозділу добровольчого батальйону ОУН, киянин Олексій Мовчан із позивним "Тінь".

На побутовій будівлі у парку "Відрадний", що у Солом'янському районі Києва, зобразили собаку Патрона, який став талісманом чернігівських піротехніків ДСНС.

Також у столиці відкрили мурал, присвячений наймолодшому Герою України Роману Гломбі, відомому як "Запорізький месник". Захисник знищив з ПЗРК "Ігла" 7 російський літаків.

У Шевченківському районі відкрили мурал "Сім'я для чотирилапого", присвячений адопції безпритульних тварин. Мета стінопису — привернути увагу суспільства до тварин, що не мають дому, щоб якомога більше чотирилапих потрапили до нових сімей.

У Києві відкрили мурал, присвячений силам протиповітряної оборони та українським енергетикам. Стінопис отримав назву "Захисники світла".

На початок