Загинув внаслідок теракту в Оленівці: у Києві попрощалися з бійцем полку "Азов" з позивним "Башня"

Загинув внаслідок теракту в Оленівці: у Києві попрощалися з бійцем полку "Азов" з позивним "Башня"

Прощання з бійцем послу "Азов"
Прощання з загиблим в Оленівці бійцем полку "Азов" Сергієм Петренком з позивним "Башня". Київ, 14 листопада 2023р. Фото: Анна Самара/Суспільне

У Києві сьогодні, 14 листопада, попрощалися з військовослужбовцем полку "Азов" Сергієм Петренком з позивним "Башня". Він загинув внаслідок теракту в Оленівці Донецької області в ніч проти 29 липня 2022 року. На церемонію прощання у столичний крематорій прийшли рідні, друзі і побратими "Башні".

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Анна Самара.

Сергій Петренко вступив до полку "Азов" у 2017 році. Був інструктором у військовій школі імені Євгена Коновальця. На початку повномасштабного вторгнення Росії "Башня" брав участь в обороні Маріуполя. Дістав тяжке поранення в ногу, пораненим потрапив в полон.

Прощання з Сергієм Петренком
Бійці несуть труну з тілом Сергія Петренка у столичний крематорій. Київ, 14 листопада 2023р. Фото: Анна Самара/Суспільне

Разом з іншими військовополоненими утримувався в бараці на території колишньої виправної колонії в Оленівці, де в ніч проти 29 липня стався теракт. Сергій загинув на місці.

"Крайній раз, коли я з ним спілкувався, він вивчав шведську мову. Він постійно шукав вдосконалення. І сам прагнув до цього і інших спонукав. При цьому, це була дуже добра людина. Це гігант, він має велике серце. А також колосальне відчуття обов'язку. Це була людина, яка розуміла, що його головна мета, його обов’язок — захищати країну, захищати своїх близьких і рідних", — згадує Сергія Петренка його товариш і побратим, молодший лейтенант Азову з позивним "Доцент" Владислав Дутчак.

Прощання з Сергієм Петренком
Люди несуть квіти до труни з тілом Сергія Петренка. Київ, 14 листопада 2023р. Фото: Анна Самара/Суспільне

Він розповів, коли "Башня" був поранений і лікувався у шпиталі, просив принести автомат і бронежилет.

"Я звичайно йому не приніс. Нащо це йому в шпиталі? Але проходить якихось 3-4 дні. До нас на локацію вламується "Башня" на милицях. Він дуже сердитий. Каже: "Ну скільки я можу чекати? Де воно?". Він обвішується зброєю своєю і шкутильгає під обстрілами в шпиталь", — розповідав боєць.

За його словами, коли разом перебували в полоні, Сергій Петренко ніколи не опускав рук і завжди підбадьорював інших військовополонених.

Що відомо про теракт в Оленівці

Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених.

За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранень зазнали 130 людей. Серед утримуваних були зокрема захисники Азовсталі.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати полонених в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та умови утримування. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з військовим керівництвом РФ.

3 серпня 2022 року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що Організація запускає місію для встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії.

28 вересня Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець повідомив, що створена генсеком ООН місія, яка мала розслідувати теракт в Оленівці, так і не прибула в Україну.

11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

Станом на 10 грудня 2022 року РФ утримувала в Оленівській колонії 150 українців. Україна закликає міжнародних правозахисників вимагати доступу до полонених в Оленівці.

Через п'ять місяців після створення місії Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію.

На початок