Вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів: як це вплине на громади Чернігівщини

Вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів: як це вплине на громади Чернігівщини

Вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів: як це вплине на громади Чернігівщини
. ФОТО: gettyimages (Фото ілюстративне)

3,5 мільярди гривень за наступний рік може втратити Чернігівська область через урядову ініціативу вилучити з бюджетів громад податки на доходи фізичних осіб, які сплачують військовослужбовці. Відповідний законопроєкт 12 вересня зареєстрував у Верховній Раді прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він пропонує спрямувати їх на розвиток оборонно-промислового комплексу.

Як ідеться у пояснювальній записці, цим законопроєктом уряд пропонує, зокрема, з 1 жовтня 2023-го по 31 грудня 2024-го так званий військовий ПДФО в повному обсязі зараховувати до спеціального фонду Державного бюджету України. Ці гроші рівномірно розділять і спрямують на два напрями.

Денис Шмигаль
Денис Шмигаль. На фото: прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Telegram Denys_Smyhal
"50 % – Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання. А ще 50 % – Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення", — йдеться у повідомленні.

Як написав у своєму Телеграм-каналі прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна має наростити виробництво власних дронів, озброєння та боєприпасів, а гроші з військового ПДФО підуть на закупівлю техніки й власне виробництво зброї. За його словами, за час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів. Зростання відбувається виключно тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військових.

Представники місцевого самоврядування Чернігівщини, з якими поспілкувалося Суспільне, вважають, що для їхніх громад такий перерозподіл доходів від податків буде негативним. Зокрема голова Корюківської громади говорить про втрату місцевим бюджетом 40 мільйонів гривень, голова Новгород-Сіверської громади Людмила Ткаченко та голова Семенівської громади Сергій Деденко — по 30 мільйонів гривень.

Голова Семенівської громади на Чернігівщині Сергій Деденко
Сергій Деденко. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Буде катастрофа, якщо ми втратимо цю дохідну частину. Враховуючи, що ми на кордоні, і про відновлення нам ще рано говорити", — говорить Деденко.

Саме прикордонні громади постраждають від вилучення військового ПДФО найбільше, сказав виконавчий директор Чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко.

найбільше постраждають насамперед прикордонні громади й громади, які знаходяться трошки північніше, бо, не буду говорити багато, але через певні обставини у них трошки більше цього ПДФО з військовослужбовців".

Через постійні обстріли з Семенівської громади виїжджають люди та бізнес, а сільгосппідприємства, які розташовані поблизу кордону з Росією, за словами Сергія Деденка, або збанкрутували, або не працюють через небезпеку, громада втратила багато робочих місць і великий банк земель, які оброблялися до повномасштабного вторгнення. Через це доходи громади зменшилися. І, скоріше за все, такою ситуація залишиться до закінчення війни. Схожа ситуація і на Новгород-Сіверщині.

Голова Новгород-Сіверської громади на Чернігівщині Людмила Ткаченко
Людмила Ткаченко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Попри це, кажуть голови громад, частину своїх доходів вони й нині спрямовують на підтримку військових.

"Зараз ПДФО, воно перекриває, скажімо так, ці втрати, які ми маємо в інших податках. Ми внаслідок цього ще себе непогано відчуваємо на сьогодні й можемо в тому числі допомагати армії. Це і гроші, і ми купуємо їм ті речі, які їм необхідні. Від будівельних матеріалів до специфічного військового обладнання, автотранспорту, квадрокоптерів і всього іншого. Це сума, за два роки ми порахували, сума на сьогодні по тих коштах, які виділені, це близько 16 мільйонів гривень", — говорить Деденко.

Голови громад кажуть: якщо з доходів вилучать військовий ПДФО, вони не зможуть не тільки допомагати військовослужбовцям, а й утримувати себе.

Голова Корюківської громади на Чернігівщини Ратан Ахмедов
Ратан Ахмедов. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Це досить суттєво вдарить по бюджету, я не готовий сказати, наскільки це складно буде, тому що потрібно більш детально рахувати, але в цілому я бачу, що в лютому ми вже будемо мати проблеми з виплатою заробітних плат", — каже Ахмедов.

У своєму Телеграм-каналі Денис Шмигаль написав, що тим громадам, яким об'єктивно не вистачатиме коштів, держава надаватиме базову та залишить реверсну дотацію. Таким чином ресурс бюджетів на місцях у 2024 році буде на 75 мільярдів гривень більше, ніж був у 2021-му, до повномасштабного вторгнення.

"У 2021 році, коли був хороший економічний розвиток і підйом, і коли не було широкої війни й великих військових видатків, у нас громади мали більше надходжень податку на доходи фізичних осіб, ніж зараз. Розрив касовий цей буде колосальний і люди, які ухвалюють ці рішення в уряді та в парламенті, я думаю, що вони рахували, вміють рахувати, я сподіваюся, і готові нести за це відповідальність", — зазначає Ратан Ахмедов.

Виконавчий директор Чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко
Виконавчий директор Чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Нам розказують, що ми вам там повернемо трансфертами, коштами на відновлення, ми це збалансуємо дотацією вирівнювання. Це все не дуже спрацює, тому що, по-перше, коли почнуть це все регулювати в ручному режимі, то це і затримки будуть, і будуть проблеми з касовим розривом громад. По-друге, безумовно всі розуміють, що таку значну суму державний бюджет потім через механізм вирівнювання і через механізм дотації субвенцій він не поверне. Тому ситуація може бути досить критичною", — говорить Силенко.

Крім цього, вважає Микола Силенко, вилучення військового ПДФО з громад може поставити під загрозу нинішню модель забезпечення потреб військових, які їм допомагають закривати як держава, так і місцеві ради.

"Якщо ми виб'ємо середній рівень – місцеве самоврядування – буде велика проблема, бо та військова частина, яка знаходиться десь умовно північніше Чернігівської області і не зможе отримати швидку допомогу від громади, а буде чекати, коли ця бюрократична машина міністерська проїде і їх забезпечить якимись потребами, це може бути проблема".

На сесії 13 вересня депутати Чернігівської міськради проголосували за звернення до Верховної Ради, Кабміну та Міністерства фінансів щодо вилучення військового ПДФО.

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако
Олександр Ломако. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Забрати ці кошти в міст – це злочин проти держави під час дії й воєнного стану, і взагалі в умовах, коли потрібно і займатися частково хоча б відновленням, відновленням для того, щоб повернути життя в міста і людей", — зазначив в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок