Мене не покидає відчуття дежавю. Херсонка, яка тимчасово проживає в Ізраїлі розповіла про вторгнення ХАМАС

Мене не покидає відчуття дежавю. Херсонка, яка тимчасово проживає в Ізраїлі розповіла про вторгнення ХАМАС

Ексклюзивно
Дитина дивиться у вікно
. Донька херсонки Анастасії Черняк дивиться у вікно, Ізраїль, 10 жовтня 2023 рік. Фото надала Анастасія Черняк.

Херсонка Анастасія Черняк, вже тривалий час проживає в Ізраїлі з сином та донькою. Жінка розповіла Суспільному, що відчувала коли в країну вдерлись бойовики руху ХАМАС.

За словами Анастасії, вона з дітьми проживає в іншому регіоні країни. Майже в кожній родині є ті, кого мобілізували, в її — країну захищає хлопець жінки. Люди перебувають у напрузі та очікуванні найгіршого. Всі запасаються їжею, водою, речами найпершої потреби.

"Спимо одягнені, навіть у взутті. На третій день після вторгнення бойовиків, люди потроху почали виходити на вулицю. Всі морально не витримують, треба хоч ковток повітря. Школи та садочки закриті, можливо з наступного тижня розпочнеться онлайн навчання", — каже херсонка.

Найстрашніше, за словами Анастасії, що починаєш звикати та втрачаєш відчуття страху та небезпеки.

"Мене не полишає відчуття дежавю. Те саме я відчувала на початку війни в Україні. Адже найперше, що робиш, постійно гортаєш новинну стрічку, пишеш рідним, знайомим, друзям. І так цілодобово", — говорить жінка.

Але найголовніше, що країна об'єднана, всі один одному допомагають. Волонтери допомагають всім необхідним солдатам.

"Люди тримаються та моляться за країну та військових. Все так само як вдома, в Україні, у моєму Херсоні", — розповіла Анастасія Черняк.

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїля із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

Станом на ранок 11 жовтня кількість загиблих у результаті атаки ХАМАСу в Ізраїлі зросла до 1200 людей, в Газі — понад 900.

За даними ООН, понад 260 тисяч людей із Сектора Гази стали внутрішньо переміщеними особами.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок