Головні новини Харкова та області 6 травня: чотири авіаудари по Золочеву, удари по Черкаських Тишках і Липцях

Головні новини Харкова та області 6 травня: чотири авіаудари по Золочеву, удари по Черкаських Тишках і Липцях

харків благовіщенський собор
Ранок у Харкові, 4 травня 2024 року. Суспільне Харків/Єлизавета Меньшикова

Останні новини Харкова та Харківської області за 6 травня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Удари по Харкову: кількість поранених зросла

Кількість поранених внаслідок авіаударів по Шевченківському району Харкова 5 травня збільшилася до 16, повідомили вранці у пресслужбі облпрокуратури.

Як у Харкові виготовляють світильники під час знеструмлень

Виробництво освітлювальних приладів у Харкові продовжує роботу попри знеструмлення, які тривають з 22 березня через удари РФ по енергосистемі.

Як налаштували свою роботу та чому генератор не завжди допомагає — читайте.

Дев'ять атак РФ відбили українські захисники на Куп'янському напрямку

Сили оборони відбили атаки РФ у районах населених пунктів Синьківка, Піщане Харківської області, Стельмахівка Луганської області, де окупанти за підтримки авіації намагалися покращити тактичне положення, повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

Авіаційних ударів зазнав Золочів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Берестове.

Подробиці удару по Черкаських Тишках

У селі Черкаські Тишки зафіксували два влучання, розповів Суспільне Харків очільник Циркунівської громади Микола Сікаленко.

"Чим саме — ще не знаємо. Попали у фермерське господарство, а саме в майстерню на його території. Розвалили її повністю. Те господарство перестало працювати в період окупації. Росіяни тоді, коли заходили, позабирали звідти трактори, комбайни. Також влучили на подвір'я ресторану. Він згорів ще у 2022 році, а це добили його. Все спалено до тла. Що там, що там нікого не було, ні однієї живої душі. Це вже були розграбовані й знищені об'єкти", — розказав Сікаленко.

РФ завдала ударів по двох селах Харківщини

РФ завдала ударів по Черкаських Тишках та Липцях близько 17:00, повідомив очільник ОВА Синєгубов.

Нині немає інформації про поранених, дані про руйнування уточнюються.

У Харкові було чутно вибухи

Перший вибух було чутно до повітряної тривоги, яку оголосили о 16:43, повідомляють кореспонденти Суспільне Харків.

Другий вибух пролунав о 16:47.

О 16:43 Повітряні сили повідомили про загрозу застосування балістичного озброєння зі сходу.

На в'їзді до Куп'янська відновили стелу

Про це повідомили у МВА.

"На початку весни цього року візитівка міста Куп'янськ була повністю знищена авіаційним ударом російських терористичних військ. Фахівцями управління містобудування, архітектури та земельних відносин Куп'янської міської ради було розроблено декілька макетів нової стели, серед яких обрано кращий. Силами працівників комунальних підприємств Куп'янської міської ради роботи були виконані в стислі строки й стелу встановлено на місце. Дякуючи благодійникам, відновлення стели відбулося без залучення бюджетних коштів", — йдеться у повідомленні.

В ніч на 7 травня можливі часткові знеструмлення у Харкові

Про це повідомили в "Харківобленерго".

"З 23:00 6 травня до 05:00 7 травня у Харкові можливі часткові знеструмлення споживачів через оперативні перемикання в Об’єднаній енергосистемі України", — йдеться у повідомленні.

Чи працює правило двох стін під час авіаударів: відповідає керівник поліції Харківщини

"У нас є стільки укриттів, скільки є. Я рекомендую, що якщо немає поруч укриття, користуватися правилом двох стін: відсоток прямих потраплянь у будинок бомби нижчий, ніж влучання поруч з будинком. Якщо бомба потрапляє поруч з будинком, то правило двох стін працює і досить добре. Переважна більшість поранених, яких ми фіксуємо, — це люди, які зазнали уламкових поранень, це люди, які перебували поруч з вікнами у момент, коли вибухова хвиля вибиває всі вікна", — пояснив Володимир Тимошко.

Якщо людина між двома стінами, велика ймовірність того, що людина лишиться неушкодженою.

Патрульні розшукали чоловіка, який 5 травня міг скоїти ДТП на підпитку на вулиці Сердюка та поїхати місця

Про це повідомила пресслужба патрульної поліції Харківщини.

"Поліцейські оперативно прибули на місце та встановили, що водій автомобіля Ford здійснив зіткнення, після чого поїхав у невідомому напрямку. Інспектори передали опис автомобіля у радіоефір та розпочали пошук. Як результат, на вулиці Академіка Павлова, поліцейські помітили та зупинили схоже авто, у якого були характерні пошкодження. Водій мав ознаки алкогольного сп'яніння. Інспектори запропонували громадянину пройти відповідний огляд, на що він погодився", — сказано у повідомленні.

Огляд на стан сп'яніння чоловік пройшов за допомогою приладу Drager, результат якого склав 2.45 проміле. З результатом огляду водій був не згоден, а на пропозицію пройти повторний огляд у медичному закладі чоловік відмовився

Патрульні відсторонили водія від керування та склали на нього три адміністративні протоколи.

Скільки населених пунктів Харківської області лишаються знеструмленими

У Харківській області на початок травня 2024 року 60 населених пунктів знеструмлені внаслідок обстрілів чи окупації, говорить Володимир Скічко. На початок деокупації регіону восени 2022 року знеструмленими у регіоні були близько 500 населених пунктів, додав речник.

"Від початку повномасштабного вторгнення у нас троє співробітників загинули, 12 отримали поранення. Усе це на мінах, на жаль", — сказав представник "Харківобленерго".

У ніч на 6 травня у частині Харкова не було світла через обстріл РФ інфраструктури Сумщини

Як розказав Українському Радіо Харкова речник обленерго Володимир Скічко, вимкнення були пов'язані з обстрілами РФ енергетичної інфраструктури Сумщини.

"Ситуація стабільна, застосовуються графіки погодинних відключень. Те, що було вночі, пов’язано з ворожими обстрілами, які відбувалися в сусідній Сумській області. Там були пошкодження об’єктів "Укренерго", про що саме це підприємство і заявило. Зараз ми працюємо за графіками погодинних відключень", — сказав Володимир Скічко.

Поліція вперше зафіксувала удар по Харківщині авіабомбою ФАБ-1500

Про це сказав в етері "Суспільне. Студія" керівник поліції області Володимир Тимошко. Внаслідок авіаудару загинула жінка, зруйновані будинки — удар в селі Моначинівка прийшовся на житлову забудову.

Тимошко зазначив, що зазвичай для ударів по Харківщині росіяни застосовують 250-кілограмові авіабомби, рідше — на 500 кг.

П'ять авіабомб по Золочеву, постраждали двоє поліцейських та цивільна жінка

Про наслідки авіаударів розповів начальник слідчих поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"Вночі росіяни знову атакували наше прикордоння з повітря. Руйнації масштабні — пошкоджені будівля суду, управління соцзахисту, дитяча спортивна школа та котельна, дванадцять приватних будинків. До лікарні потрапили троє людей, серед них двоє працівників поліції їхній стан стабільний", — сказано у повідомленні.

На Харківщині фіксують безпілотник РФ

Дев'ятьма авіабомбами вдарили росіяни по Харківській області протягом 5 травня, повідомив в етері Суспільне Студія керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко. За його словами, також росіяни використовували для обстрілів РСЗВ, артилерію, дрон.

Тимошко сказав, що на прикордонні та над містом від ранку фіксують російські розвідувальні безпілотники, тому не виключає нових авіаударів РФ та закликає реагувати на повітряні тривоги.

Погода на 7 травня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без істотних опадів;
  • Вдень короткочасні дощі, місцями значні; грози, місцями град;
  • Вітер південно-західний з переходом вдень на північно-західний, 7-12 м/с; вранці та вдень пориви та шквали, 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 10-15°; вдень 21-26°, місцями до 29°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 11-13°, вдень 23-25°.

Авіаудар РФ на Великдень зруйнував будинок ректорки ХНУ імені Каразіна

Як розказала Суспільне Харків Тетяна Кагановська, коли РФ завдала удару, вона йшла додому.

"Я гуляла в Центральному парку. Коли стався вибух, підходила додому, була за сто метрів від будинку. Воно летіло всюди. Потім я зрозуміла, що на мене щось попало, але добре, що ніщо велике не долетіло", — розказала Тетяна Кагановська.

За її словами, у будинку під час удару поранень зазнав чоловік.

"Чоловік, який був в нас у будинку, дістав перелом, але, на щастя, він живий. Надали допомогу, все нормально. Це людина, яка залишилася без житла на Північній Салтівці й жила з нами. Ми її забрали до себе. Я найбільше хвилювалася, щоб люди не загинули", — сказала Кагановська.

Будинок ректорки Каразінського університету Тетяни Кагановської після удару РФ, 5 травня 2024 року
Будинок ректорки Каразінського університету Тетяни Кагановської після удару РФ, 5 травня 2024 року. Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Під час авіаударів по Харкову на Великдень поранена 18-річна дівчина, яка гуляла з псом

18-річна Вероніка зазнала тяжких поранень, Люціуса родина досі шукає, розказав Суспільне Харків 6 травня батько дівчини Анатолій.

За його словами, 5 травня Вероніку прооперували, вона у свідомості. Лікарі називають її стан тяжким, але стабільним.

"Один уламок потрапив у серце, один — у стегно, третій — у кишківник. Кишківник учора прооперували. Про стегно точно не знаю. Наче голова ціла, є невеликі опіки від уламків, але тут нічого страшного. Зараз головне — що буде з уламком у серці. Він попав у серце знизу. Поки що не кровоточить. Лікарі вчора дивилися, сказали, що головне, щоб він не кровоточив. Тому що якби він почав дуже кровоточити, то довелося б одразу робити операцію. От зараз вранці мають зробити УЗД, і вже все буде зрозуміло. Будуть дивитися, що з уламком робити — витягувати чи ні", — сказав батько дівчини.

Вероніка ще не дуже розмовляє. Але як я зрозумів, вона із собакою Люціусом йшла вулицею Данилевського. У момент вибуху собака був трішки попереду. Його ще шукаємо.
Пес Люціус, який зник після авіаударів РФ по Шевченківському району Харкова 5 травня 2024 року
Пес Люціус, який зник після авіаударів РФ по Шевченківському району Харкова 5 травня 2024 року. Фото надав батько пораненої дівчини Анатолій

Розмінування Харківщини: зведення ДСНС за тиждень

38 піротехнічних розрахунки ДСНС працюють у регіоні, повідомили у пресслужбі. 528 боєприпасів вони знешкодили протягом тижня.

З початку бойових дій піротехніки ДСНС обстежили:

  • близько 6364 га території, з них 282 га за допомогою машин механізованого розмінування;
  • 306 км автомобільних доріг;
  • 3232 км ЛЕП;
  • 159 км залізничних колій та 223 км газопроводів.

"Виявлено та знешкоджено 92 тис. 424 вибухобезпечних предмети", — сказано у повідомленні.

Скільки людей були поранені та загинули внаслідок обстрілів РФ минулого тижня

Протягом тижня з 29 квітня по 5 травня дев'ятеро жителів Харківщини загинули внаслідок російських обстрілів. Ще 78 людей — зазнали поранень внаслідок ударів, одна людина — внаслідок підриву на боєприпасі.

Інформацію про поранених або загиблих внаслідок бойових дій повідомляють офіційні джерела в обласній чи місцевих адміністраціях, правоохоронні органи та ДСНС.

У порівнянні з минулим тижнем (22-28 квітня) кількість загиблих зросла вчетверо, кількість поранених — вдвічі.

Дев'ятеро людей загинули, 79 поранені протягом 29 квітня — 5 травня внаслідок бойових дій на Харківщині
Поранені та загиблі внаслідок обстрілів РФ Харківської області 29 квітня-5 травня 2024 року. Суспільне Харків

Виявили чоловіка, який незаконно зберігав зброю

Про це повідомила пресслужба Поліцейських офіцерів громад Харківщини.

"Під час санкціонованого обшуку домоволодіння 38-річного чоловіка, правоохоронці вилучили предмети ззовні схожі на: корпус гранати Ф-1 та запал до неї, корпус гранати РКГ. Все знайдене поліцейські вилучили та направили на експертне дослідження", — сказано у повідомленні.

Ввечері 5 травня дією захисту вимикалось обладнання "Харківобленерго"

Про це повідомила пресслужба Укренерго.

"Більшу його частину вже повернули в роботу, але повному відновленню енергопостачання заважають бойові дії поряд із об’єктами енергетичної інфраструктури. Ремонтні роботи проводяться залежно від безпекової ситуації", — сказано у повідомленні.

Рятувальники протягом доби гасили пожежі через обстріли у Харкові та області

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Протягом доби ворожі війська спричинили 9 пожеж: дві у Куп'янському, три у Богодухівському та одну у Чугуївському районах області, ще 3 пожежі в Шевченківському районі міста Харкова", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

  • Золочів. 6 травня близько 02:30 військові РФ завдали чотири авіаудари по селищу. Уламкові поранення та мінно-вибухові травми отримала цивільна жінка 1964 р.н. та двоє поліцейських, які перебували на чергуванні у відділенні поліції;
  • Харків. 5 травня близько 14:15 військові РФ завдали по місту авіаудари трьома УМПБ Д-30 СМ. Внаслідок обстрілу поранення отримали 16 цивільних громадян. Пошкоджено багатоповерхівки, приватні домоволодіння, медзаклад, гуртожиток, автомобілі, гаражі, заклади харчування, спортивний комплекс, офісна будівля;
  • Білий Колодязь. 5 травня приблизно о 14:30 відбувся обстріл КАБами. Пошкоджені 11 багатоповерхівок, 15 приватних домоволодінь, будівлі пошти;
  • Старий Салтів. 5 травня близько 14:40 російські військові завдали удари керованими авіабомбами. Пошкоджено приватні домоволодіння;
  • Моначинівка. 5 травня близько 15:20 внаслідок влучання ворожих керованих авіабомб загинула 88-річна жінка, поранено трьох цивільних чоловіків. Пошкоджено 6 приватних домоволодінь;
  • Ківшарівка. 5 травня близько 16:20 внаслідок обстрілу з РСЗВ "Ураган" отримав поранення 79-річний цивільний чоловік. Пошкоджено багатоквартирний будинок;
  • Копанки. 5 травня близько 05:00 окупанти обстріляли населений пункт з артилерії. Пошкоджено приватне домоволодіння, господарчі споруди.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 6 травня

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 14 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Синьківка, Веселе, Білий Колодязь, Дорошівка Харківської області та місто Харків зазнали авіаційних ударів.

Росіяни вдарили з авіації по Золочеву: є поранені

О 02:30 авіація РФ чотири рази вдарила по Золочеву, повідомив керівник місцевої СВА Віктор Коваленко.

За його словами, осколкові поранення та контузії отримала жінка та два поліцейських.

"Значно пошкоджено будівлі Дитячо-юнацької спортивної школи, селищна рада, поліцейський відділ, будинок дитячої юнацької школи, будинок культури, управління соціального захисту, суд, попередньо, 10 приватних будинків. Прямим влучанням знищено котельню ДЮСШ та два приватних будинки", — сказано у повідомленні Коваленка.

Удари по Харкову: кількість поранених зросла

Кількість поранених внаслідок авіаударів по Шевченківському району Харкова 5 травня збільшилася до 16, повідомили вранці у пресслужбі облпрокуратури.

Графік відключення світла на 6 травня для Харкова та області

Як зазначається у повідомленні, щодня світло в Харкові та області вимикатимуть згідно з розкладом для 12 груп споживачів.

графік відключень
Графік вимкнення світла у Харкові та області 6-10 травня. Харківська ОВА

"Червоним кольором виділено години без світла для вашої групи, жовтим — години, в які електроенергія може зникнути через оперативні перемикання. Зеленим кольором позначено період, у який світло буде за умови стабільної ситуації в енергосистемі", — пояснювали в обленерго, як розуміти графік.

Графік, де вказано, до якої групи вимкнень світла належать вулиці у Харкові та області, можна завантажити за посиланням.

Погода на 6 травня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без істотних опадів;
  • Вітер південно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 7-12° тепла, вдень 20-25º;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 9-11° тепла, вдень 22-24º.
На початок