Головні новини Харкова та області 5 травня: новий графік вимкнень світла, вибухи та авіаудар

Головні новини Харкова та області 5 травня: новий графік вимкнень світла, вибухи та авіаудар

удар по харкову 5 травня 2024 року
Наслідки ударів КАБами по центральній частині Харкова на Великдень, 5 травня 2024 року. Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Останні новини Харкова та Харківської області за 5 травня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Тіло жінки деблокували в Моначинівці після влучання РФ

88-річна жінка загинула внаслідок ударів по Моначинівці: її тіло деблокували з-під завалів після гасіння пожежі у будинку, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За даними поліції, у Моначинівці росіяни застосували авіабомбу ФАБ-1500.

Аеророзвідка ГУР ліквідувала російських окупантів на Куп'янщині

У Куп'янському районі ліквідовані російські оператори БПЛА та мінометний розрахунок, повідомив очільник Харківського гарнізону Сергій Мельник.

Приймала пологи й лікувала місцевих в окупації: історія лікарки з Циркунів

Лікарка Людмила Вовк пережила російську окупацію у Циркунах. Це село поблизу Харкова, яке від початку вторгнення захопили російські війська. Офіційно про звільнення населеного пункту Генштаб повідомив 7 травня. Але місцеві жителі відзначають звільнення на два дні раніше — у день, коли українські війська зайшли до села, 5 травня.

Яким було життя в окупації та як допомогла народитися хлопчику, Людмила Вовк розказала Суспільне Харків.

Відомо про 15 поранених внаслідок атаки РФ на Харків

Про це повідомили в облпрокуратурі.

Тіло жінки деблокували в Моначинівці після влучання РФ

88-річна жінка загинула внаслідок ударів по Моначинівці: її тіло деблокували з-під завалів після гасіння пожежі у будинку, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За даними поліції, у Моначинівці росіяни застосували авіабомбу ФАБ-1500.

11 атак РФ відбили українські захисники на Куп'янському напрямку

Атаки відбили в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де РФ, за підтримки авіації, намагалася покращити тактичне положення, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

Під удар авіації потрапив Харків.

Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Котлярівка.

Кількість поранених внаслідок удару по Харкову зросла

Кількість поранених внаслідок авіаударів по Харкову зросла до 14, повідомили в облпрокуратурі.

Святкування Великодня у Харкові

Без нічних служб та з посиленими заходами безпеки відзначили Великдень на Харківщині. За даними поліції, святкові богослужіння сьогодні відбулися у 254 храмах області. Біля храмів чергували поліцейські.

У Харкові, в храмі Святого Іоанна Богослова Православної церкви України, змінили розклад богослужінь, розповів Суспільному настоятель храму Віктор Маринчак. За його словами, цього року відмовилися від хресної ходи та нічної служби, час ранкового богослужіння скоротили, а освячення пасок проводили частіше, ніж зазвичай, щоб уникати скупчення людей протягом дня.

Наслідки удару по Харкову

Вдень 5 травня Росія завдала ударів по Шевченківському району Харкова керованими авіабомбами. За даними поліції, ударів завдали УМПБ Д-30. Пошкоджень зазнали багатоповерхівки, приватні будинки, авто.

Головні новини Харкова та області 5 травня: новий графік вимкнень світла, вибухи та авіаудар
Наслідки ударів КАБами по центральній частині Харкова на Великдень, 5 травня 2024 року. Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

РФ завдала ударів по Куп'янському району: є поранені, під завалами може перебувати жінка

Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

У селі Моначинівка Кіндрашівської громади є загоряння приватного будинку, поранень зазнав 34-річний чоловік. Під завалами може перебувати жінка.

Ще один поранений чоловік внаслідок обстрілу Ківшарівки.

Як війна вплинула на родинні традиції харків'ян святкувати Великдень

З яким настроєм та думками жителі Харкова готувалися зустрічати Великдень, чи змінили традиції через війну та що заважає відчути свято — дивіться у відео.

Щонайменше 10 людей поранені внаслідок удару по Харкову

Кількість поранених внаслідок влучань по Харкову вдень 5 травня збільшилась до десятьох людей, повідомив очільник ОВА Синєгубов.

Окрім приватних будинків, пошкоджені також багатоквартирні та авто, зазначив начальник обладміністрації.

Є влучання у приватний будинок у Харкові

Двоє людей поранені внаслідок влучання у приватний будинок у Харкові, повідомив міський голова Ігор Терехов.

Кількість поранених збільшилася

П'ятеро людей поранені внаслідок удару РФ по Харкову, повідомив Ігор Терехов о 14:47. Олег Синєгубов о 14:55 уточнив, що люди поранені уламками скла.

Удар був по Шевченківському району Харкова

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Удари по Харкову: перші дані від Терехова

Двоє людей поранені внаслідок удару РФ по центральній частині Харкова, повідомив попередню інформацію Ігор Терехов. За його словами, влучання було у районі житлової забудови.

У Харкові пролунали вибухи

Були попередження Повітряних сил про тактичну авіацію та ймовірність ударів РФ.

Погода на 6 травня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без істотних опадів;
  • Вітер південно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 7-12° тепла, вдень 20-25º;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 9-11° тепла, вдень 22-24º.

Графік відключення світла на 6-10 травня для Харкова та області

Як зазначається у повідомленні, щодня світло в Харкові та області вимикатимуть згідно з розкладом для 12 груп споживачів.

Графік відключення світла на 6-10 травня для Харкова та області
Графік вимкнення світла у Харкові та області 6-10 травня. Харківська ОВА

"Червоним кольором виділено години без світла для вашої групи, жовтим - години, в які електроенергія може зникнути через оперативні перемикання. Зеленим кольором позначено період, у який світло буде за умови стабільної ситуації в енергосистемі", — пояснювали в обленерго, як розуміти графік.

Графік, де вказано, до якої групи вимкнень світла належать вулиці у Харкові та області, можна завантажити за посиланням.

80 житлових будинків були пошкоджені вночі 5 травня внаслідок обстрілу РФ

Про це повідомила пресслужба міської ради з посиланням на слова міського голови Ігоря Терехова.

"Ніч пройшла дуже важко. Маємо шість постраждалих, серед яких — дитина. Крім того, були пошкоджені 50 приватних та 30 багатоквартирних будинків. Тільки за цю ніч була вибита тисяча вікон", — сказано у повідомленні.

Харківських підприємців звільнили від сплати частини податків: хто і як може скористатися пільгою

Харківських підприємців звільнили від сплати частини місцевих податків — цього рішення, яке міськрада прийняла 30 квітня, представники бізнесу добивалися півтора року. На кого поширюються пільги та як їх отримати — дивіться.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

  • 4 травня о 14:30 росіяни завдали ударів авіабомбами УМПБ Д-30 СН по Харкову. Боєприпас влучив на відкритій ділянці місцевості, пошкодження приміщення приватного підприємства. Постраждалих немає;
  • О 16:20 військові РФ знову вдарили по місту. Пошкоджено приміщення виробничого цеху приватного підприємства. Сталася масштабна пожежа. Шість людей отримали поранення;
  • Вночі 5 травня приблизно о 00:30 військові РФ атакували Основ’янський район міста БПЛА Shahed. Постраждало 6 цивільних громадян, у тому числі 9-річна дівчинка. Пошкоджено щонайменше 7 житлових будинків;
  • Близько 14:20 відбувся артобстріл селища Одноробівка. Пошкоджені приватні будинки;
  • По селищу Руські Тишки о 15:00 росіяни завдали два удари УМПБ Д-30 СН. Пошкоджено приватний будинок, приміщення ферми. Поранення обличчя отримала 75-річна цивільна жінка;
  • О 14:40 РФ вдарила авіабомбою по відкритій місцевості у селі Веселе. У селі Борщова авіабомбами влучили по відкритій місцевості;
  • З артилерії росіяни обстріляли село Слобожанське. Пошкоджені приватні будинки, приміщення цивільного підприємства. Загинув цивільний 50-річний чоловік;
  • Внаслідок обстрілу міста Вовчанськ пошкоджено житловий будинок.

Наслідки удару "Шахедів" по Харкову

Репортаж Суспільне Харків

Поранені внаслідок обстрілів РФ за добу

За добу на Харківщині внаслідок обстрілів РФ постраждали 13 людей: 12 жителів Харкова та жінка з Черкаських Тишків, повідомив керівник ОВА Синєгубов. У Слобожанському загинув 45-річний чоловік.

Протягом доби рятувальники загасили 11 пожеж, що сталися внаслідок обстрілів

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Протягом доби ворожі війська спричинили 11 пожеж: одна — у Куп'янському, по дві — в Ізюмському та Харківському районах області, ще шість пожеж в різних районах міста Харкова", — сказано у повідомленні.

  • Вдень російська авіація завдала удару по Немишлянському району міста Харкова. Сталася пожежа на площі 30 кв. м. Горіли залишки деревини та трава;
  • Двома годинами пізніше відбувся повторний удар. Влучання були зафіксовані по території цивільного підприємства в Індустріальному районі міста. В результаті сталися масштабні руйнування та пожежа складських приміщень. Площа пожежі склала близько 4 тисяч квадратних метрів;
  • Вночі РФ вдарила БПЛА по приватному сектору міста Харкова. Від вибуху постраждали житлові будинки та інші надвірні забудови. За двома адресами сталися пожежі. Горіли господарчі споруди, гараж та легковий автомобіль на загальній площі близько 200 кв. м.

Удар "Шахедів" по Харкову: дані прокуратури

"Близько 00:30 зафіксовано падіння уламків безпілотника у приватному житловому секторі. Сталась пожежа. Пошкоджено щонайменше вісім житлових будинків, а також господарські будівлі, гаражі, автомобілі", — сказано у повідомленні.

Постраждали шість мирних мешканців, серед них троє жінок, двоє чоловіків та 8-річна дівчинка, кажуть в облпрокуратурі.

"У 40-річного чоловіка вибухова травма, у пʼяти інших потерпілих — гостра реакція на стрес. Всім постраждалим надано необхідну медичну допомогу", — повідомили правоохоронці.

5 людей зазнали поранень внаслідок удару РФ вночі

Про це повідомила пресслужба ДСНС України.

"Сьогодні вночі ворог цинічно вдарив БПЛА по приватному сектору міста Харкова. Від вибуху постраждали житлові будинки та інші надвірні забудови. За двома адресами сталися пожежі. Горіли господарчі споруди, гараж та легковий автомобіль на загальній площі близько 200 кв. м. В результаті обстрілу постраждало 5 людей, з них — одна дитина", — сказано у повідомленні.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 5 травня

На Куп’янському напрямку українськими воїнами відбито 12 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Кислівка, Берестове Харківської області, а також Стельмахівка Луганської області.

Харків, Слобожанське, Веселе, Черкаські Тишки, Петропавлівка, Іванівка Харківської області зазнали авіаударів РФ протягом доби.

Вночі на Харківщині збивали "Шахеди"

"В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України знищено 13 ударних БпЛА у Харківській та Дніпропетровській областях", — повідомили у Повітряних силах.

"Шахед" влучив у приватний сектор Основ'янського району Харкова

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов. Внаслідок влучання загорілися три приватних будинки.

Щонайменше один чоловік зазнав поранень внаслідок влучання «Шахеда» по приватному сектору. Пораненому надають допомогу медики, повідомляє кореспондент Суспільне Харків з місця події. Дрон поцілив в землю поміж гаражами та житловими будинками, внаслідок вибуху зайнялися гаражі з автівками та господарчі споруди.

Графік відключення світла на 5 травня: як у Харкові та області вимикатимуть електроенергію

Оновлені графіки погодинних відключень електроенергії для Харкова та області опублікували в Харківській ОВА. Згідно з графіком, 4 травня світло вимикатимуть щонайменше на три години.

Завантажити графік відключень можна за посиланням.

Погода на 5 травня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без опадів, вдень без істотних опадів;
  • Вітер південно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі 2-7° тепла, на поверхні ґрунту та місцями у повітрі заморозки 0-2°, вдень 16-21º тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 3-5° тепла, вдень 18-20º.
На початок