Виходять на уроки через мобільний інтернет та з пунктів незламності: як вимкнення світла впливає на навчання у Харкові

Виходять на уроки через мобільний інтернет та з пунктів незламності: як вимкнення світла впливає на навчання у Харкові

У Харкові не подовжуватимуть навчальний рік у школах через перебої з електрикою в місті.

Про це Суспільному розповіла директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко.

За її даними, наприкінці літа школярів планують запросити до підземних шкіл для надолуження знань. Попри блекаути та знеструмлення, школярі продовжують вчитися офлайн.

Виходять на уроки з мобільного інтернету та пунктів незламності: як вимкнення електрики впливає на навчання у Харкові
11-річний Матвій Малінін готується слухати онлайн-урок математики у пункті незламності. Він розташований в одному з ліцеїв Харкова, 19 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

11-річний Матвій Малінін слухає онлайн-урок математики у пункті незламності. Він розташований в одному з ліцеїв Харкова. Сюди хлопчик із мамою прийшов вранці, після того, як у них вдома на Салтівці вимкнули світло. Це сталося на 40 хвилин раніше графіку, говорить Наталія.

"Все залежить від батьків. Якщо батьки організують робочий процес своїй дитині — я за себе кажу — дитина в п’ятому класі, він ще сам не зможемо організувати. Але батьки повинні якось продумати. Я скажу так: наш район великий, і в цій школі навчаються діти, вони можуть приходити й навчатися. Тут є всі умови", — говорить Наталія.

пункт незламності у Харкові
Пункт незламності у Харкові, 19 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Сама Наталія — викладачка кафедри фармацевтичного менеджменту і маркетингу фармацевтичного університету. У пункті незламності з ноутбука по відеозв’язку проводить заняття для студентів.

Наталія Малініна
Мама Матвія Наталія викладає студентам вишу з пункту незламності, 19 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Дитина має змогу навчатися, а я маю змогу працювати. Зараз триває навчальний процес, заліки, і здобувачі вищої освіти не повинні страждати через те, що в нас немає світла", — говорить Малініна.

"Зручно. Інтернет є, все є, можна працювати. Я в навушниках, і мені зручно — нічого не відволікає", — каже Матвій про уроки в пункті незламності.

Чекає на онлайн-урок своїх семикласників учителька біології Людмила Огурцова. Каже, зазвичай проводить уроки з дому, але через вимкнення електрики прийшла до пункту незламності свого ліцею. Каже, більшість її учнів нині в Харкові, і тих, хто приєднується до онлайн-уроків, меншає.

учителька біології Людмила Огурцова
Учителька біології Людмила Огурцова через знеструмлення працює з пункту незламності, 19 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Можливості сімей різні. У когось є можливість із мобільного інтернету, тягне. А в когось і не тягне. У таких сімей, де не одна, а дві й три дитини, то можливості значно зменшуються. Але ж ми налагоджуємо процес для того, щоб діти, які не змогли синхронно вийти на зв’язок, за допомогою нашої навчальної платформи могли опрацювати матеріали трішки пізніше, у той час, коли буде зручно", — говорить вчителька.

Пункт незламності у Харкові, 19 квітня 2024 року
Пункт незламності у Харкові, 19 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

За словами Ольги Деменко, очно і дистанційно в харківських школах навчаються 108 тисяч школярів, понад половину з них перебувають у самому Харкові.

Пункт незламності
Пункт незламності у Харкові, 19 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Директорка департаменту каже: відтоку школярів із Харкова не спостерігають, натомість більшає кількість охочих навчатися в класах у метро. Нині шукають приміщення в підземці на новий навчальний рік для ще 200 дітей.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube

На початок