Безплатні офлайн-заняття для школярів: як долучитися до проєкту Catch Up на Харківщині

Безплатні офлайн-заняття для школярів: як долучитися до проєкту Catch Up на Харківщині

освітній центр харківщина
Освітній центр на базі КЗ "Орільський ліцей" Лозівської міської ради. Фото: Анна Невенкіна

У 13 населених пунктах Харківщини з 7 лютого стартували офлайн-заняття для школярів області на 16 локаціях — освітніх центрах. Ініціатива в межах проєкту Catch Up має допомогти з надолуженням освітніх втрат. Учні 3-10 класів безплатно відвідують уроки з української мови та математики. До проєкту долучилися вже близько 1000 дітей.

Українська мова та математика: як навчають дітей в освітніх центрах на Харківщині

В кожному з освітніх центрів є укриття, яке може вмістити необхідну кількість дітей. Локацію обирають разом з обласним департаментом освіти, розповів Українському Радіо Харкова виконавчий директор благодійного фонду "Освітня фундація MriyDiy Артур Пройдаков.

"Крім того, ми намагатимемося за допомогою "гнучкого" розкладу виводити поступово дітей офлайн маленькими групками. Тобто ми не будемо одночасно 100 дітей збирати. На місцях є регіональні координатори, є представники адміністрації того чи іншого закладу. Якщо є загроза масового обстрілу, будемо переносити заняття на інший день", — говорить Пройдаков.

освітній центр харківщина
Освітній центр на базі КЗ "Орільський ліцей" Лозівської міської ради. Фото: Анна Невенкіна

В центрах двічі на тиждень викладають українську мову, двічі — математику. Курс триває два місяці.

"Це одні з основних предметів, які є в шкільній програмі, вони є обов'язковими для державної підсумкової атестації, а зараз — для національного мультипредметного тесту. Ми створюємо фінальний і вступний тести, рекомендації, пишемо програми з української мови, математики, тому що це не загальна стандартна шкільна програма. Ми намагаємося вмістити основну "вижимку" із річної програми в межах 16 занять", — зауважує Пройдаков.

В кожну групу входить від восьми до 16 учнів, щоб забезпечити індивідуальний підхід до кожного. У кожному закладі може бути до восьми таких груп.

Освітній проєкт Catch Up: локації на Харківщині та хто може взяти участь

Нині освітні центри на Харківщині працюють у Харкові, Валках, Лозовій, Первомайському; у селищах Березівка, Гути, Орілька, Панютине, Пісочин, Слобожанське; у селах Крисине, Мурафа, Пархомівка. Проєкт планують розширювати, для цього вже шукають нові локації, розповіла регіональна координаторка проєкту "Catch Up" з надолуження освітніх утрат на Харківщині Юлія Гарюнова.

"Дуже високу активність виявили Лозівщина, зокрема, Лозова. Там дуже багато учнів лишилися на місцях, і є вже черга з охочих залучатися до різних хвиль навчання. Ще з таких — Пісочинська громада, там теж висока активність, великі школи, велика кількість учнів. Там теж ми маємо чергу", — зазначила Гарюнова.

За її словами, найбільший запит на проведення таких занять був від батьків дітей початкової школи.

"Батьки дуже переймаються тим, що діти, за великим рахунком, не бачили школи офлайн як такої. Те, що вже встигли відчути, то навіть елементарний процес організації освітньої діяльності офлайн виявився викликом. Тобто просто сидіти за партою, тримати ручку, писати в зошиті — навіть ці моменти доводиться відпрацьовувати додатково", — каже Гарюнова.

освітній центр харківщина
Освітній центр на базі КЗ "Орільський ліцей" Лозівської міської ради. Фото: Анна Невенкіна

Проблеми через тривалу відсутність офлайн-навчання помічають і серед старшокласників.

"У старших учнів відчувається нестача комунікативних навичок, те, що стосується читання і сприйняття тексту. Це продемонстрували результати тесту і це підтверджується на місцях", — додає регіональна координаторка проєкту Catch Up.

Долучитися до занять можуть усі охочі віком від 8 до 17 років.

"Якщо ми говоримо про Харківщину, то ми беремо всіх охочих, якихось обмежень саме за рівнем знань, за рівнем того, як пройшли тестування, не було", — каже Гарюнова.

Нині проєкт реалізують у 30 освітніх центрів, розташованих у 13 областях України.

"Через безпекову ситуацію Харківщина перебуває в складній освітній ситуації останні чотири роки. Коли ми тільки "заходили" з цим проєктом на початку січня, то в деяких населених пунктах були черги, бо скучили за можливістю офлайн спілкування. Стартували з певними викликами, але бажання вчитися є, що надихає", — говорить регіональна координаторка проєкту Catch Up.

Головним донором проєкту є UNICEF Ukraine, партнерами виступили благодійний фонд "Благодійна організація "Співдія", БФ "Освітня фундація MriyDiy та Global Partnership for Education.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок