Харківська облрада запропонувала театрам записувати вистави та брати гроші за перегляд відео: що відповіли колективи

Харківська облрада запропонувала театрам записувати вистави та брати гроші за перегляд відео: що відповіли колективи

Театр Шевченка у Харкові
. Харківський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка. 8 листопада 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Харківська облрада запропонувала театрам Харкова записувати свої вистави та брати гроші за перегляд відео — й таким чином заробляти. Заступниця голови облради Валерія Дзюба говорить, це допоможе закладам культури продовжити роботу та не наражати на небезпеку глядачів. Давати вистави на власних сценах театрам ще у квітні заборонила обласна рада оборони.

Як відреагували колективи театрів міста — матеріал Суспільне Харків.

Онлайн-вистави у Харкові: коментар облради

У квітні через безпекову ситуацію в області рада оборони Харківщини заборонила театрам грати на власних сценах. Колективи почали давати вистави в укриттях та їздити з гастролями Україною.

Вистава Харківського театру дітей та юнацтва в укритті
Актори під час війни грають у сховищах в Харкові, 2022 рік. Фото: Харківський театр для дітей та юнацтва

1 листопада Харківська облрада запропонувала театрам створити проєкт: колективи записуватимуть свої вистави на відео, їх публікуватимуть на єдиному сайті, і глядачі купуватимуть квитки, щоб подивитися записи, розповідає заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба.

За її словами, це дозволить розширити, а не замінити формат роботи театрів, пояснює: онлайн-формат вистав — це вимушений крок через безпекову ситуацію у Харкові.

"Це додатковий формат, завдяки якому наші театри зможуть доносити свій продукт до глядача. У цьому випадку ми хочемо казати не тільки про Харків та Харківську область, а ще і про людей, які поїхали за кордони нашого регіону, нашої країни. Тих людей, яким цікаве культурне життя України та Харківщини у тому числі", — сказала Валерія Дзюба.

Фото: Валерія Дзюба/Facebook
У нас є перемовини про те, що команда фахівців, у яких є певне необхідне обладнання, зробить пробні вистави. Ми подивимося. Після цього це буде оформлено як проєкт вже
Валерія Дзюбазаступниця керівниці Харківської облради

Заступниця голови облради каже, що в умовах війни неможливо забезпечити приміщення, яке одночасно підійде для потреб усіх театрів.

"Якщо ми кажемо про безпечність, то нам потрібен універсальний підземний театр, приміщення, у якому будуть створені умови для того, щоб могли там здійснювати свою діяльність всі наші театри, ансамблі, філармонія. Ми розуміємо, що такого уніфікованого приміщення зараз немає. На створення потрібно багато часу та грошей", — говорить Дзюба.

Харківський театр музкомедії
Харківський театр музичної комедії, Харків, 8 листопада 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

За словами Валерії Дзюби, трансляція вистав — це тимчасове рішення, яке допоможе зберегти театральне життя у Харкові. Онлайн-вистави не мають на меті замінити живі виступи.

"Діалог актора і глядача безпосередньо ніякими технічними засобами неможливо припинити або замінити. Але, на сьогодні, на жаль, така можливість обмежена. Тому це додатковий механізм, який допоможе театрам подавати свій продукт, грати, повернутися до тих вистав, які зараз вони не можуть давати", — заявила Валерія Дзюба.

Схід Опера у Харкові
Порожній зал театру опери та балету у Харкові. Суспільне Харків

Дзюба каже, що жоден театр у Харкові наразі не зможе самотужки реалізувати цей проєкт.

"Ми запропонували театрам. Вони погодились, що оберуть одну чи дві вистави, які вони адаптують. Ми зробимо пробні записи, подивимось, що нам потрібно, чого не вистачає, залучимо до цього фахові команди, у яких є технічні можливості", — сказала заступниця голови облради.

Валерія Дзюба розповіла, що проєкт реалізуватимуть поступово. Фінансування проєкту відбуватиметься коштом волонтерської допомоги, у тому числі й іноземних фондів.

"Коли нам вдається у якомусь підвалі показувати виставу, у нас немає відбою від глядачів": думка про проєкт онлайн-вистав Степана Пасічника

Головний режисер Харківського академічного драматичного театру Шевченка Степан Пасічник говорить, що не схвалює проєкт онлайн-вистав як альтернативу живим виступам.

За його словами, влада має зосередитись на поверненні у Харків живих вистав, а не заміняти їх трансляціями. Каже, що подібні ініціативи не нові — онлайн-вистави намагались проводити у карантинні часи, але ідея на той час виявилась провальною.

"Те, що відбувається зараз, говорить про дві речі: або люди повністю не розуміють, що таке театр і для чого він, або це навмисна акція, яка розрахована на те, щоб знищити український театр в Харкові", — сказав режисер.

Степан Пасічник, головний режисер Харківського академічного драматичного театру Шевченка у театрі серед декорацій
Головний режисер Харківського академічного драматичного театру Шевченка Степан Пасічник, Харків, 8 листопада 2022 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Пасічник говорить, у його театрі не має спеціальної апаратури для зйомок, а самі актори хочуть грати перед глядачем, а не камерою, говорить він.

"Смішно і недолуго говорити про те, що це з безпекових питань. Походіть по супермаркетах, порахуйте кількість людей на годину, яка проходить у великих супермаркетах і порахуйте той час. Сьогоднішній театр робить вистави, які йдуть одну годину, півтори години, максимум дві", — каже Пасічник.

"Перед повномасштабною війною прийшла дуже хороша сильна молодь у театр, вони грають сьогодні в Києві, грають у Черкасах, грають у Львові. Коли була надія зібрати назад, є один актор, який приїхав грати виставу, і виставу заборонили. Він залишився без роботи", — розповів Степан Пасічник.
Зала театру "Березіль" без глядачів
Пуста зала у театрі "Березіль", Харків, 8 листопада 2023 року. Фото: Олена Клименко

Режисер вважає, що у Харкові потрібен театр, який зможе давати живі виступи.

"Суми, Чернігів, Дніпро — прифронтові міста. Херсон. Одеса. У цих містах повноцінно працюють театри. Просто влада розуміє, навіщо там це потрібно", — сказав Степан Пасічник.

"Як ще один засіб спілкування з глядачем. Чому ні?": думка директора тееатру музкомедії

Директор і головний режисер Харківського академічного театру музичної комедії Ігор Коваль розповів Суспільне Харків, що підтримує проєкт онлайн-вистав. Після початку повномасштабного вторгнення трупа театру музкомедії дає концерти у Харківщині та сусідніх областях, каже Коваль. Однак, за словами директора, цього для акторів мало.

"Як ще один засіб спілкування з глядачем. Чому ні? Тут питання в якості запису, в якості цієї послуги", — сказав Ігор Коваль.

За його словами, найбільшою проблемою є відсутність акторів: через війну багато з них евакуювалися. Коваль каже: на листопад 2023 року у театрі на повній ставці працюють 50 людей, на дві третини ставки — близько 100 людей, ще 70 людей виїхали за кордон.

"У нас великий театр: оркестр, хор, балет, багато людей роз’їхалось. Є така частина театру, яка може працювати, робити вистави невеликі, концерти. Репертуар звузився, бо немає оркестру, вони роз’їхались по усьому світу", — розповів директор театру.
Ігор Коваль, директор та режисер Харківського театру музкомедії
Директор та режисер Харківського театру музичної комедії Ігор Коваль, Харків, 8 листопада 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Ігор Коваль каже, що для втілення проєкту театру потрібна підтримка, особливо з технічним забезпеченням.

"У нас є світло звук, але не камери, пульти. Це може бути в записі, може бути онлайн. Наше керівництво зараз розв'язує це питання, шукає можливості, щоб це якісно було записано", — сказав Коваль.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок