Перша зустріч міського голови Терехова з батьками школярів Харкова: про що говорили

Перша зустріч міського голови Терехова з батьками школярів Харкова: про що говорили

Перша зустріч міського голови Терехова з батьками школярів Харкова: про що говорили
. Ігор Терехов відповідає на питання батьків щодо офлайн-навчання. Липень 2023 року. Фото: Харківська міська рада

У школах Харкова з наступного навчального року не проводитимуть уроки, а розглядають варіанти навчання у метро, хабах та бомбосховищах.

Про це 27 липня повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов під час зустрічі з батьками школярів.

"Як приклад, це буде декілька станцій метро, які ми обладнаємо за всіма нормами: інтернет, парти з дошками, шумоізоляція, вентиляція, перегородки, туалетні кімнати. Ще обладнаємо декілька бомбосховищ, не простих укриттів, і там діти зможуть навчатися комбіновано. Я не кажу, що вони щодня зможуть прийти. Ми зробимо спеціальний графік, будемо дивитися скільки батьків будуть бажати", — говорить Терехов.

Перша зустріч міського голови Терехова з батьками школярів Харкова: про що говорили
Такі зустрічі планують провести з батьками кожного району. Липень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

За його словами, буде змішана форма навчання, й кожен зможе обрати формат.

"Є "Кинджал", ракети С-300. Тому ми оберемо ті умови, які нам усім дадуть змогу, щоб була гарантія безпеки для дітей. Якщо хтось хоче, щоб їхні діти навчалися онлайн, як це було, — будь ласка. Ніхто змушувати в жодному разі не буде", — сказав міський голова.

Що питали в Терехова батьки й що він відповідав

Це значить, що "київського" варіанта, коли діти йдуть до класів, а під час повітряної тривоги спускаються до бомбосховища, не буде?

Не буде в жодному разі. Поки що зберігається можливість обстрілів з території РФ. Жоден клас міськрада не відкриє.

Майже всі школи мають підвальні та напівпідвальні приміщення. Чому їх не можна обладнати за вимогами ДСНС?

Не я ці норми писав, але ми повинні їх виконувати. Бомбосховище має відповідати протирадіаційній безпеці. Я не можу порушувати Закон. Спочатку ДСНС дали нам дозвіл на 117 шкіл, а після того, як Кабмін видав своє розпорядження, тепер тільки бомбосховища. Збудувати такі, на жаль, потрібно декілька бюджетів, і не тільки Харкова.

Перша зустріч міського голови Терехова з батьками школярів Харкова: про що говорили
Це перша зустріч з батьками школярів у Харкові. Липень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Коли розпочнуть змішане навчання?

Ми робимо все, щоб з 1 вересня 2023 року зробити хоча б частково такі хаби, де діти могли б навчатися безпечно. Коли інші побачать, що процес запущений, що це безпечно, вони підуть. Ми до цього теж повинні готуватися, облаштовувати більше місць по районах".

У мене двоє дітей і я більше за дистанційну освіту. Тому що я боюся відпускати дитину до школи, тримати ручку можна навчити вдома.

Я в жодному разі не хочу нікого змушувати. Але мені дуже сподобалася одна річ, над якою я думав, консультувався: зібралися батьки, жоден не хоче зробити своїй дитині гірше, але скажіть, хто дає гарантію нам, мені як батьку, що коли наші діти перебувають в будинку й навчаються онлайн... далі мені продовжувати не треба. Ніхто.

Чи працюватимуть дитсадочки?

Ми не зможемо забезпечити перебування цілий світовий день, немає таких укриттів для дитсадків.

Перша зустріч міського голови Терехова з батьками школярів Харкова: про що говорили
Батьки могли поставити питання щодо формату шкільного навчання. Липень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

На зустріч прийшли 130 батьків школярів Шевченківського району, повідомила Суспільне Харків очільниця міського департаменту освіти Ольга Деменко. Їх запросили через офіційні сторінки в соцмережах. У цьому районі зараз живуть 4 тисячі учнів.

Перелік бомбосховищ для офлайн-навчання ще визначають

Розглядають можливість проводити навчання в тих бомбосховищах, які відповідатимуть будівельним нормам.

"Спочатку ми планували працювати в найпростіших укриттях як би у нас був на це дозвіл. Обласна рада оборони прийняла рішення про заборону навчатися в найпростіших укриттях, а лише в бомбосховищах або протирадіаційних укриттях. А такі треба створювати або облаштовувати. Ми чітко маємо виконувати це рішення", — пояснює керівниця департаменту.

Бомбосховища підготують за кількістю охочих навчатися офлайн.

"Скільки таких бомбосховищ буде, ми знатимемо тоді, коли дізнаємося скільки батьків цього потребують. Бомбосховища можуть бути на базі вищих навчальних закладів, це можуть бути окремі кімнати на станціях метро, які ми зараз спільно оглядаємо. У нас є час, ми над цим інтенсивно працюємо", — говорить Деменко.

"У Харкові зараз близько 40 тисяч учнів"

Загалом у харківських школах 115 тисяч дітей. З них 40 тисяч перебувають в Харкові, ще близько 40 тисяч — за кордоном. Інші — в різних областях України.

"Ми будемо формувати групи, й не завжди там будуть лише діти з однієї школи. Наприклад, в цій школі охочих навчатися в метро буде п'ятеро, а в іншій — чотири. Тоді ми їх об'єднаємо та будемо навчати. У нас велике місто — по дві-чотири паралелі класів — і треба буде трохи поступитися складом, навантаженням вчителів", — додає Деменко.

Перша зустріч міського голови Терехова з батьками школярів Харкова: про що говорили
На зустріч також прийшли освітяни та посадовці. Липень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

"Вчителів у Харкові вистачає, а дітей не відрахують"

До Харкова зараз повернулися 70% шкільних вчителів, для навчання їх вистачає, говорить керівниця департаменту освіти.

"Як може не вистачати, якщо у Харкові 38% школярів? І ті вчителі, які за кордоном, немає потреби змушувати їх повертатися. Зараз охочих навчатися офлайн, навіть серед тих вчителів, хто в місті, не так багато. Тому ми зможемо сформувати групи, які хочуть або так, або інакше працювати без зміни заробітної плати", — каже Ольга Деменко.

За її словами, дітей, які залишатимуться за кордоном, не відраховуватимуть зі школи без згоди батьків.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок