Івано-Франківський апеляційний суд поновив Олесю Стасюк на посаді директорки Музею Голодомору

Івано-Франківський апеляційний суд поновив Олесю Стасюк на посаді директорки Музею Голодомору

Івано-Франківський апеляційний суд поновив Олесю Стасюк на посаді директорки Музею Голодомору
. Фото: УНІАН

Івано-Франківський апеляційний суд поновив Олесю Стасюк на посаді генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду, відхиливши апеляцію Міністерства культури та інформаційної політики України. Розгляд справи відбувся в Івано-Франківську 14 червня 2023 року. Про це у коментарі Суспільному повідомила речниця Івано-Франківського апеляційного суду Людмила Безусова-Попович.

За її словами, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Івано-Франківського апеляційного суду у складі Ігоря Бойчука, Олександри Томин та Віталія Девляшевського розглянула справу і постановила залишити без задоволення апеляційну скаргу Мінкульту, а рішення Коломийського міськрайонного суду від 3 квітня 2023 року залишити без змін.

"Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення", — розповіла Людмила Безусова-Попович.

Що відомо про рішення Коломийського міськрайонного суду у справі про поновлення на посаді Олесі Стасюк

Олеся Стасюк позивалася до Міністерства культури та інформаційної політики щодо звільнення з посади генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду. 3 квітня 2023 року Коломийський міськрайонний суд задовольнив її позов та визнав незаконним, а також скасував наказ Мінкульту від 24 червня 2022 року про звільнення Стасюк.

Тоді в Мінкульті оскаржили рішення Коломийського міськрайонного суду, вважаючи звільнення Стасюк законним.

Звинувачення у фальсифікації збільшення жертв геноциду у 1932-1933 роках

У 2021 році Музей Голодомору-геноциду презентував висновок комплексної судової статистично-криміналістичної експертизи про те, що під час геноциду в 1932-1933 роках загинули 10,5 мільйона людей, серед яких 4 мільйони — діти.

1 грудня 2021 року науковці та громадські діячі оприлюднили відкритий лист, у якому розкритикували діяльність Олесі Стасюк. Зокрема у зверненні йдеться про фальсифікацію дослідження про кількість жертв Голодомору.

Після відкритого листа міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у червні 2022 року звільнив Стасюк з посади генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду.

Що відомо про директорку Музею Голодомору-геноциду Олесю Стасюк

Олеся Стасюк — українська науковиця, етнологиня, історикиня, дослідниця Голодомору. 18 лютого 2019 року її призначили генеральною директоркою Національного музею Голодомору-геноциду.

У грудні 2021 року напередодні захисту докторської дисертації історик та дослідник Віктор Брехуненко звинуватив Олесю Стасюк в академічному плагіаті.

24 травня 2023 року Комітет з питань етики підтвердив наявність академічного плагіату в докторській дисертації Олесі Стасюк. Окрім того, у звіті рішення йдеться про те, що у своїй роботі Стасюк посилалася на російську наукову літературу, видану у РФ.

Позиція сьогоднішніх представників Музею Голодомору-геноциду

Від липня 2022 року обов'язки генеральної директорки Музею Голодомору-геноциду виконує Леся Гасиджак.

Після рішення Коломийського міськрайонного суду працівники Музею Голодомору не підтримали Олесю Стасюк у спробах поновлення на посаді генеральної директорки. У відкритому зверненні вони закликали її добровільно припинити цей процес.

"Ситуація, що склалася на сьогодні, вже створює значні загрози для роботи Музею як інституції. Спроби поновлення на посаді з боку О. Стасюк супроводжуються інтерв'ю, заявами у ЗМІ та соціальних мережах, у тому числі зі звинуваченнями у фальсифікаціях історії на адресу Міністерства культури та інформаційної політики України та окремих співробітників Музею. Наукова та публічна діяльність Музею, у тому числі питання кількості жертв Голодомору, не може бути інструментом відстоювання особистих інтересів у публічному конфлікті ні для кого, чи то О. Стасюк, чи то її опонентів. Спекуляції роботою Музею, його співробітників та науковців у особистих інтересах завдають шкоди всьому Музею та, ймовірно, самому вивченню Голодомору-геноциду і руху за визнання Голодомору геноцидом в інших країнах світу. Поновлення на посаді О. Стасюк майже гарантовано не тільки не припинить продовження публічного конфлікту, а й, найімовірніше, посилить його", — йдеться у зверненні.

Окрім того, в Музеї Голодомору закликали за першої ж нагоди провести конкурс на посаду генерального директора інституції.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок