Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати

Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати

Різьбленки, Бахмут, писанки Денисенка
Традиційні українські писанки та різьблений барельєф писанкаря з Донецької області Дмитра Денисенка. Фото: Rizblenka/Facebook

Колекція традиційних українських писанок Дмитра Денисенка у Бахмуті Донецької області до повномасштабного вторгнення РФ налічувала дві з половиною тисячі зразків. Врятувати вдалося лише третину експонатів. Також частково вивезти з міста волонтери змогли різьбленки Писанки вирізані на шкаралупі страусиних яєць.місцевого писанкаря. Натомість примірники заводських пасхальних яєць зі скла, скоріш за все, втрачені, а найбільша писанка-світильник з Азовської мушлі — в окупації.

Про долю традиційних, скляних, різьблених та писанки з черепашок, які створювалися на Донеччині, — дізнавалося Суспільне Донбас.

Різьбленки: евакуація експонатів з кімнати-музею писанок Бахмута

У національному заповіднику "Софія Київська" в столиці триває виставка різьблених писанок Дмитра Денисенка з Донеччини. Там представлена лише половина експонатів, які вдалося врятувати з охопленого війною Бахмута, розповідає автор робіт.

Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати
"Скорботний шлях Бахмута" — виставка різьблених барельєфів у Києві. Фото: Rizblenka/Facebook
"Ці роботи збережені завдяки волонтерам і меценатам. Загальна кількість різьбленок на Донеччині налічувала 38 робіт. На жаль, 18 з них — залишились у Бахмуті, про їхню долю нічого не відомо. Скоріш за все, вони знищені", — розповів Денисенко.

Виставка різьблених барельєфів "Скорботний шлях Бахмута" у Києві триватиме до 11 травня. Далі вона подорожуватиме країною. Наступні міста: Чернігів, Рівне, Львів.

"Різбьленка — це логічне продовження писанки — це мій бренд. Левова частка робіт зроблена з 2008 року. На шкарлупі страусового яйця я роблю візерунки зі світової символіки — це тібетська, індійська орнаментика. Обов'язково також там є елементи писанкарства: символи життя, побажання здоров'я, добробуту, щоб, як то кажуть, "роїлося і плодилося" в господарстві", — ділиться автор.

Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати
Різьбленка Дмитра Денисенка. Фото: Rizblenka/Facebook

Як розповідає писанкар, різьблені писанки робляться на обладнанні, що подібне на стоматологічний апарат. Швидкість інструмента висока — до двох тисяч обертів. На виготовлення однієї роботи йде до двох місяців.

"Це як картина для художника: спочатку визначається проєкт. Кожна з цих робіт з художнього боку — це ювелірна робота, з технічного — інженерна конструкція. Тобто всі деталі пов'язана між собою, щоб глядач не відчував жодних технічних прорахунків, а отримував суто естетичну насолоду. Обладнання також втрачене, щоб поновити роботу потрібна нова майстерня, — підкреслює Дмитро Денисенко.
Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати
Дмитро Денисенко біля колекції писанок, 2017 рік, Бахмут Донецька область. Фото: Дмитро Денисенко/Facebook

Він також розказав про долю колекції писанок з кімнати-музею в Бахмуті. Евакуювати їх вдалося лише частково.

"Врятувати вдалося третину. Колекція нараховувала понад 2,5 тисячі експонатів. Вони представляли різні історико-етнографічні райони: Волинь, Полісся, Львівщина. Ми — Приазов'я, з Очеретинської громади Донецької області було кілька зразків з грабельками — це символ землеробства", — розповідає писанкар.

Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати
Писанка, виконана учнем Денисенка. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас
"Все вивезти не вдалося, ще частина — вже по дорозі з Бахмута потрапила під обстріл під час евакуації. Хлопці-волонтери навіть зазнали поранень та опинилися в лікарні. За допомогою донорів ми реставрували коробки, в яких знаходилися писанки. Вироби вимили, бо вони після пожежі були закопчені", — розповіла начальниця Бахмутського управління культури Ірина Болгакова.

Нині писанки Дмитра Денисенка в музеї народної архітектури та побуту Пирогово, додала вона.

У планах управління культури реалізувати проєкт — фестиваль "Від писанки до писанки". Він має об'єднати кілька міст: Краматорськ, Бахмут, Ірпінь, розказала Болгакова.

Скляні великодні яйця та уроки з писанкарства в Бахмуті

При Артемівському заводі скляних виробів був музей, де представлялася продукція, яку він виготовляв за часів існування.

Як розповідає Дмитро Денисенко, серед продукції заводу було чимало художніх робіт: вази, посуд з кольорового скла, писанки.

"Левова частка виробництва — виготовлення тари. Однак, на міжнародних виставках заводчани представляли свою продукцію. Можливо, під одну з таких, виготовили й такі пострадянські крашанки-писанки з геометричними малюнками, які навряд несли якусь традицію, скоріш — технологічні можливості заводу. Можу припустити, що це було до Пасхи", — ділиться бахмутянин.

Суспільне Донбас намагалося розшукати художників, які працювали тоді на заводі, однак майстри, з ким вдалося поспілкуватися, кажуть, що тих часів не застали. Натомість з'ясувалося, що в Бахмутському професійному технічному ліцеї учні проходили курс з писанкарства, розповідає тодішня викладачка живопису Катерина Радченко.

"Я показувала, як правильно малювати писанки. Навчала народної творчості: робили розпис на дереві — розписували тарілки, яйця. Не писачком ми користувалися звичайно, але пензлем на яйцях малювали. В орнаментах багато використовували зелених кольорів, червоних і чорних", — розповіла викладачка.
Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати
Денисенко вчить дітей в Краматорську розписувати писанки. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

Писанка-світильник з мушлі в окупації

Музей Азовської мушлі відкрили у селі Юр'ївка тоді ще Мангушевського району — під Маріуполем, ще у 2017 році. Там була зібрана колекція ужиткового мистецтва, розповідає заступник директора Донецького обласного навчально-методичного центру культури Артем Ловягін. Серед виробів були: картини, портрети та писанка з мушлі. Музей цілий, запевняє Ловягін, але нині він в окупації.

"Це єдиний музей мушлі в Україні. Там зібрані зразки рідкісних ракушок і я запропонував створити музей. Майстрині виготовляли там ще картини з мушлі, портрети відомих українських діячів: Шевченка, Сосюри, Сковороди, Скрябіна. Мушля не фарбувалася, а підбиралася за кольорами та розміром", — розказав заступник директора обласного навчально-методичного центру культури.

"У 2020 чи 2021 році, точно не пам'ятаю, місцеві майстрині до Великодня створили писанки, але назвати писанкою таке яйце складно, скоріш символи Великодня".
Скляні, різьблені та з мушлі: які писанки Донеччини вдалося врятувати
Писанка-світильник з мушлі. Фото: Володимир Березін/Facebook

"Для світильника використали багато мушлі, за що виріб навіть був представлений на рекорд. Підсвітили писанку спеціально, щоб так більш чітко окреслити форму яйця. Що з ним зараз — достеменно важко сказати, але є інформація, що музей в Юр'ївці продовжує працювати в окупації", — розповіла заступниця начальниці управління культури Донецької обласної державної адміністрації Аліна Певна.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок