За місяць у Краматорську стерилізували півтори сотні собак та кішок: як працює ветеринарна служба

За місяць у Краматорську стерилізували півтори сотні собак та кішок: як працює ветеринарна служба

За місяць у Краматорську стерилізували півтори сотні собак та кішок: як працює ветеринарна служба
Пес на прізвисько Бахмут. Його доправили з лінії фронту. У собаки була обпечена морда, також ветеринари знайшли онкологію у тварини. Фото: Суспільне Донбас

У Краматорську Донецької області з початку березня запрацювала "Служба з питань утримання та поводження з тваринами". За місяць ветеринари безплатно стерилізували, щепили від сказу та чипували понад півтори сотні безпритульних котів та собак.

У операційній ветеринари стерилізують щодня десяток тварин.

"Ось у нас є собака, що біля магазину постійно тинявся. Люди дивились та привели. Ми її простерилізуємо, зробимо вакцинацію. А через час пробуватимемо або влаштувати комусь у руки, або відпустити", — пояснює лікар ветеринарної медицини Денис Колесніченко.

Жителька Краматорська Олена Олександрівна привезла на прийом до ветлікарів двох кішок.

"У нас нового поповнення, як минулого року, не було, бо ми вирішили, слава Богу стерилізувати. От ми і принесли стерилізувати двох бездомних кішок, яких залишили господарі у сусідньому дворі. Я їх рік вже годую. Там загалом там чотири дівчинки, завтра привеземо ще двох", — розповіла жінка.

Відловлюють і доправляють сюди безпритульних кішок та собак жителі Краматорська та навколишніх сіл.

"Волонтери, просто люди, які підгодовують тварин, власники, які не в будинку живуть, тварини з вулиці — всіх сюди привозять. Ми цих тварин оглядаємо, карантин 1-2 дні. Якщо клінічно зорова, придатна до операції тварина, ми стерилізуємо. Вакцинуємо від сказу, ставимо чипи у вухо, мікрочипи в холку", — розповів ветлікар.

Як у Краматорську працює та які послуги надає "Служба з питань утримання та поводження з тваринами"
Операційна для стерилізації тварин. Фото: Суспільне Донбас

Після операції медики ще кілька днів спостерігають за станом тварини.

Стерилізують безпритульних тварин безплатно. За словами Дениса Колесніченка, із витратними операційними матеріалами, кормом та ліками допомагають зоозахисники з організації UAanimals. Окрім стерилізації, ветеринари лікують тварин та оперують переломи, пухлини та травми.

"Звернулися до нас люди з котиком, який мав синю лапу, вже не функціонувала, і ми боялися, що він взагалі не виживе. Була суха гангрена, довелося повністю ампутувати разом із лопаткою. Вже товариш одужує, чекає його друга операція з реконструкції повіки. Такий він у нас молодець Леонід. Він тут у нас за господаря", — жартує про одного з пацієнтів ветеринар ветеринар.

Служба працю вже близько місяця. Приміщення поки що облаштовують. На вулиці вже поставили будки для собак та вольєри.

"Така гарна собака до нас вчора поступила, ми її простерилізували. Вона дуже розумна, є вівчарська кров. Але балувана, бачите, що вона зробила з цими пелюшками", — знайомить Деніс Колесніченко із ще одним пацієнтом.

Як у Краматорську працює та які послуги надає "Служба з питань утримання та поводження з тваринами"
Пес "Кліпса". Фото: Суспільне Донбас

"Це наша Кліпса, яка на базу Залізнична, 8 прибилася. Кульгала, не могли визначити чому, доки не зробили рентген. У неї виявляється був давній перелом плечової кістки, але він зрісся сам. І уламок в області лопатки, який ми прооперували, чекаємо, коли вже заживе", — показує собаку Денис Колесніченко.

стерилізація тварин
Пес Кліпса. Фото: Суспільне Донбас

Тварин тут доглядають, поки вони не одужають, іноді це кілька днів, але буває, що й кілька місяців.

Далі працівники служби намагаються знайти хазяїв. Щоправда, не всі тварини із вулиці довіряють людям.

"Є реально дика собака. У мене таке відчуття, що вона навіть народилася десь на сміттєзвалищі та років два взагалі людей не бачила. Вона до нас поступила зі старими переломами, з патологічними пологами, з покусаними множинними розривами ранами задніх кінцівок За місяць роботи з нею половина колективу так і не може підходити до неї", - розповідає ветеринар Денис Колесніченко.

Він працює у "Службі з питань утримання та поводження з тваринами" місяць. Сам він родом із Луганщини, очолював ветеринарну службу в Антрацитівському районі. Через війну у 2014-му переїхав у Лисичанськ, у 2022-му на Київщину.

"Але душею ми всі звідси й не можемо пропустити нічого. Тому для мене Краматорськ, як особиста історія, був межею мрій. Те, що я тут, це те, до чого я йшов", — зазначив ветлікар.

Читайте також

Собаки, коти, кози. Київські волонтери вивозять тварин з-під обстрілів на Донеччині

"Тут усі — биті, поламані, зраджені". Історія зоозахисниці з Мирнограда, свині Світлани та ще понад 200 собак і котів

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок