Комедійний горор із Кейджем, гіти А24 та історії про війну: що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"

Комедійний горор із Кейджем, гіти А24 та історії про війну: що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"

Фестиваль американського кіно "Незалежність"
З 9 по 15 травня 2024 року у Києві фестиваль американського кіно "Незалежність"/Кадр з фільму "Вибір зброї: історія Ґордона Паркса". AIFF

З 9 по 15 травня у Києві пройде тринадцята едиція фестивалю американського кіно "Незалежність".

У межах фестивалю глядачам покажуть ретроспективу відомих режисерів, фестивальні гіти та незалежні фільми, що розповідають про сучасність Америки, її розмаїття і цінності та демонструють силу незалежної думки та свободи слова.

У цьому матеріалі Суспільне Культура розповідає про 10 фільмів кінофестивалю "Незалежність".

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Постер фестивалю. AIFF

Програма "Ретроспектива фільмів братів Коенів"

Ретроспектива доробку братів Коенів, до якої увійшли три фільми, що демонструють жанрове розмаїття творчого дуету:

  • комедія про викрадення "Виховання Аризони" (Raising Arizona);
  • перший культовий фільм епохи інтернету "Великий Лебовскі" (The Big Lebowski);
  • легендарна стрічка "Старим тут не місце" (No Country for Old Men) – володар одразу чотирьох премій "Оскар".

Виховання Аризони (1987)

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Виховання Арізони". AIFF

Герберт був грабіжником, Ед працювала в поліції. Потім вони одружилися. Щастю цього непересічного подружжя бракувало лише дітей. Щоб отримати нащадка, вони вирішують викрасти немовля з багатодітної родини, сподіваючись, що батьки не помітять втрати. Але, здається, скоро їм доведеться пошкодувати про своє рішення.

Після прем'єри цей фільм не справив фурору, але відтоді встиг перейти до статусу культового. Робота у фірмовому стилі братів Коенів, в якій є все: символізм, чіпкі кадри, народні співи, яскраві персонажі, майстерна операторська робота, пафос і дотепні діалоги.

Великий Лебовскі (1998)

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Великий Лебоскі". AIFF

Джефф Бріджес грає Джеффа Лебовскі – невимушеного чолов'ягу, який наполягає, щоб всі називали його "чуваком". Він прихильник особливого "білого" коктейлю, марихуани, боулінгу з друзями та прогулянок по вулиці в домашньому одязі. Життєва ідилія "чувака" руйнується, коли виявляється, що він має однакове ім'я з мільйонером, чия дружина винна купу грошей багатьом небезпечним людям Лос-Анджелесу.

Відомий своїми незабутніми героями та сюрреалістичним сновидним сюжетом, цей фільм давно став класикою і був названий "першим культовим фільмом ери інтернету".

Старим тут не місце (2007)

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Старим тут не місце". AIFF

Під час полювання Ллевелін Мосс (Джош Бролін) виявляє в пустелі мертвих бандитів, наркотики, сумку з грошима і мексиканця, що помирає. Не здатний встояти перед спокусою, він забирає готівку з собою. Невдовзі його починає переслідувати нещадний вбивця Антон Чігур (Хав'єр Бардем) і шериф Белл (Томмі Лі Джонс) – обидва переслідувачі мають похмуре минуле та власні плани на Мосса.

Легендарний вестерн від Братів Коенів з "Оскаром" у категорії "Найкращий фільм". Безумовне свідчення таланту режисерів.

Ігрова програма

Я бачив тебе уві сні (2023)

Режисер: Крістоффер Борґлі

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Я бачив тебе уві сні". AIFF

Життя професора біології перевертається догори дриґом, коли мільйони незнайомців раптово починають бачити його уві сні. Неочікувана слава відкриває для чоловіка нові можливості, доки сни за його участі не починають перетворюватися на кошмари.

Комедія на межі горору від режисера Крістоффера Борґлі ("Мене від себе верне") і продюсера Арі Астера та студії А24.

Минулі життя (2023)

Режисерка: Селін Сон

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
"Минулі життя" AIFF. AIFF

Хе Сон та Нора вимушені розлучитися ще дітьми, коли сім'я Нори емігрує з Південної Кореї до Америки. Через двадцять років Хе Сон вирішує відвідати подругу дитинства: Нора тепер мешкає зі своїм чоловіком-американцем Артуром у Нью-Йорку. Зустрівшись після тривалої розлуки, герої розмірковують про долю, кохання та життєві вибори, які визначають наше минуле і майбутнє.

Гіт численних міжнародних фестивалів, дворазовий номінант на "Оскар" та один із найкращих фільмів XXI століття за версією IndieWire від студії А24.

Усі ґрунтові дороги на смак солоні (2023)

Режисерка: Рейвен Джексон

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Усі ґрунтові дороги на смак солоні". AIFF

Поетичний фільм, який найбільше сподобається поціновувачам неквапливих сюжетів без традиційної структури оповіді. У фокусі атмосферного дебюту Рейвен Джексон – життя сільської родини з Міссісіпі та її тісний зв'язок з природою і навколишнім світом.

Витончені кадри, чудова акторська гра та тонка робота з емоціями – це стрічка від студії А24, яку продюсував Баррі Дженкінс, режисер оскароносного "Місячного світла" (Moonlight) та продюсер "Післясонця" (Aftersun).

Світова прем'єра фільму All Dirt Roads Taste of Salt відбулася на кінофестивалі Sundance 2023.

Доросле життя (2023)

Режисер: Дастін Ґай Дефа

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Доросле життя". AIFF

Ерік вперше за багато років повертається у рідне місто і зустрічається з людьми та страхами, які він, здавалося, назавжди залишив у минулому. Фільм особливий не лише автентичною акторською грою, а й увагою до деталей: діалогів, музичного супроводу, операторської роботи, які надають цій історії зі звичайного життя глибини та емоційної пікантності.

Світова прем'єра фільму відбулася на 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Дастін Ґай Дефа вже давно тримає планку самобутнього інді-режисера. Його роботи отримували нагороди на Berlinale, SXSW та HotDocs і демонструвались на Sundance, Venice та Locarno та інших фестивалях.

Документальна програма

Вибір зброї: історія Ґордона Паркса (2021)

Режисер: Джон Маджіо

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Вибір зброї: історія Ґордона Паркса". AIFF

Ґордон Паркс – фотограф-самоук, який став одним з найвпливовіших митців ХХ століття. У 40–60-х роках він працював для журналу LIFE та модного глянцю й активно документував повсякденне життя Нью-Йорка, зокрема чорної спільноти. Тема расової сегрегації стала провідною для його творчості. Доробок фотографа став визначальним для подальшої історії расових меншин у Сполучених Штатах.

Цей документальний фільм досліджує спадщину Паркса через об'єктив трьох сучасних фотографів і висвітлює його бачення та вплив на нові покоління художників.

Ми годуємо людей (2022)

Режисер: Рон Говард

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Ми годуємо людей". AIFF

Документальний фільм Рона Говарда розповідає про зіркового шеф-кухаря Хосе Андреса та благодійну місію World Central Kitchen, яка забезпечує їжею людей, що постраждали від гуманітарних та кліматичних катастроф. Зокрема, World Central Kitchen годувала біженців на польсько-українському кордоні у перші дні повномасштабного вторгнення і постачала харчові продукти на український фронт. Місія почалася з групи самоорганізованих волонтерів і поступово досягла статусу однієї з найповажніших організацій з надання гуманітарної допомоги у сфері ліквідації наслідків стихійних лих. Фільм "Ми годуємо людей" був номінований на дві премії Primetime Emmy Awards на 74-й церемонії вручення Emmy Awards.

Порцелянова війна (2024)

Режисери: Слава Леонтьєв, Брендан Белломо

Що дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"
Кадр з фільму "Порцелянова війна". AIFF

Український фільм "Порцелянова війна" — це спільна робота американця Брендана Белломо і харків'янина Слави Леонтьєва про українських художників-керамістів Славу, Аню та Андрія, які з початком війни вирішують залишитися й боротися. Хоча тут ревуть винищувачі й падають ворожі ракети, українські митці обирають залишитися вдома та працювати за покликанням.

Режисерам вдається майстерно передати дисонанс між жахіттями війни та тендітною красою природи й мистецьких практик. Порцелянові вироби Ані та Слави оживають у витонченій анімації, яка знайомить глядачів з історією їхніх творців та труднощами, які вони долають.

Фільм відзначили гран-прі секції US Documentary фестивалю Sundance 2024.

Журі фестивалю Sundance описало роботу такими словами:

"Саме створення цього документального фільму, в якому присутні пафос та зло, гриби та дракони, є прагненням до добра. Ми нагороджуємо його за важливий голос зсередини жорстокої війни в Україні, який закликає піклуватися про тих, хто готові віддати власне життя, щоб зберегти гуманність у собі та в інших".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок