Українська фотографка Юлія Кочетова — серед глобальних переможців World Press Photo 2024

Українська фотографка Юлія Кочетова — серед глобальних переможців World Press Photo 2024

Важливо
Робота Юлії Кочетової War Is Personal одна з кращих за версією World Press Photo 2024
Частина проєкту Юлії Кочетової War Is Personal. Скриншот із сайту War Is Personal

Журі премії World Press Photo 2024 визначило чотирьох глобальних переможців. Серед них — українська фотографка Юлія Кочетова з проєктом War Is Personal ("Війна — це особисте").

Імена переможців оголосили на сайті премії 18 квітня.

"Фотографії, що документують незворотні особисті втрати в Газі, сім'ю на Мадагаскарі, життя мігрантів у Мексиці та травму війни в Україні, отримали найвищі нагороди цьогорічного World Press Photo 2024", — йдеться у повідомленні.

Переможців обрали з-поміж 24 регіональних переможців, які були відібрані з понад 61 000 робіт.

"Кожен з цих фотографів-переможців особисто знайомий зі своїми темами. Це допомагає їм донести глибше розуміння до решти з нас, що, сподіваємось, викликає емпатію та співчуття. Я вдячна за їхню відданість, мужність, професіоналізм і майстерність", — додає виконавча директорка World Press Photo Джумана Ель Зейн Хурі.

Проєкт Кочетової має назву War Is Personal ("Війна — це особисте"). На сайті зазначено, що проєкт поєднує світлини з поезією, аудіокліпами та музикою.

"У той час, як ЗМІ інформують свою аудиторію статистикою та картами, фотографка створила сайт, який поєднує фотожурналістику з особистим документальним стилем щоденника, щоб показати світові, як це — жити з війною як повсякденною реальністю".

Журі у своєму коментарі зазначають, що ці "емоційні зображення" виділяються серед багатьох робіт про російське вторгнення в Україну, тому вони відзначили інсайдерську перспективу цієї історії та співпрацю з українським ілюстратором (Олександр Комяхов) і диджейкою (Дар'я Коломієць).

У власному пості в Instagram Кочетова написала: "У війні не виграють призи. Але мені дано мати чітке відчуття того, що я одна з тих, хто тримає наш прапор. Я буду робити це в міру своїх можливостей. Честь загиблим у бою, слава живим героям. Дякую тим, хто захищав і продовжує захищати моє право на життя".

Юлія Кочетова — українська фотожурналістка та режисерка-документалістка. У своїй роботі зосереджується на методі оповіді з перших вуст, досліджує теми покоління війни, посттравматичного стресового розладу та фемінізму. У 2023 році Кочетова стала лауреаткою премії "Еммі" за висвітлення новин.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок