"Не знаю, про що пісня, вона мені наснилась" — найкраща музика тижня від Artилерії

"Не знаю, про що пісня, вона мені наснилась" — найкраща музика тижня від Artилерії

15 нових українських пісень та альбомів
"Не знаю, про що пісня, вона мені наснилась" — краща музика тижня від Artилерії. Колаж: Вікторія Желєзна/Суспільне Культура

Дебютний альбом емо-котиків Re-read, мініальбом "Скажи щось погане" та "Фангус Фрог", перший за три роки сингл від Ragapop напередодні дебютного альбому та ода найкращим друзям — вриваємось у багатий релізний тиждень у добірці проєкту "Artилерія". Слухайте ще більше нових релізів на Spotify.

Re-read — Повсякденність, драма, романтика (LP)

Емо-котики Re-read випустили свій дебютний альбом, до якого ввійшло 10 треків: 3 вже релізнутих та сім нових. Також тут знайшлося місце івано-франківським думерам SadNovelist'у та drimandr'у.

Альбом говорить про те, як змінюється уявлення світу протягом дорослішання, і те, як важливо зберегти внутрішню дитину. Назва відсилає до жанрів аніме, яких так люблять учасники гурту. "Для мене альбом — про звʼязок з людьми та з самою собою", — коментує Катя Мікотова, вокалістка та фронтвумен Re-read.

Скажи щось погане — Крик (EP)

"Скажи щось погане" випустили мініальбом-подорож у внутрішній світ ліричних героїв через пристрасті, болі та роздуми. У EP три треки й головним є Bad son(g), який уособлює відчуття втрати та жалю, що виражається через образ "поганого сина", який розглядає своє минуле та власну природу зі смутком і розчаруванням.

Фангус Фрог — Місфітс 22-23 (EP)

Олександрійські постфанкери зібрали символічний мініальбом з невиданих треків за минулі два роки. Це три історії про любов теперішню, минулу та самотність десь поміж ними. На початку 2023 тріо Олександра Бичкова, Олександра Скляра та Вадима Малежика видало дебютний альбом "Пошук".

GRABAR — Іскрою

Олег Грабар випускає новий сингл та кліп, знятий Вадимом Пинягиним, який до цього знімав відеороботу на трек "Я нормально", яка стала кліпом року за версією Jager Music Award. "Іскрою" — це історія про самотність та пошук згаслого вогню у стосунках. Упродовж усього треку на фоні звучить голос "найсамотнішого кита у світі" — так назвали особу невідомого виду китів, голос якого записали в океані під час Холодної війни.

Ragapop — Bo Vzhe Toy Den Koly

Ragapop випустили перший трек за три роки, і це — кавер на однойменну пісню гурту "Вхід у змінному взутті". У ньому Ragapop переосмислюють класику українського хіп-хопу у своєму звучанні, що балансує на межі між постпанком та електронною музикою. Гурт випустить дебютний альбом Do you listen to Ragapop? вже п'ятого травня.

KOMA — Emotions Forbidden

Другий сингл сольного проєкту учасниці дуету Krapka;KOMA Альони Коваленко. У ній виконавиця ділиться переживаннями про руйнування дружби з надзвичайно важливою людиною.

“У якийсь момент настає той дивний, незвичний і гнітючий етап у стосунках людей, коли усі щирі емоції, які ви переживали разом, більше не можуть існувати між вами: одна віддаляється, а інша, при спробах наблизитись, постійно натрапляє на колючий дріт”, — ділиться Альона.

Валя Самурай — Я десь там

Після розпаду "Пацюка та Сонячних Котиків", повернення оригінальних "Сонячних Котиків" та щільного концертного графіка 2023–2024 Валя Самурай пірнає ще глибше у рок-н-рол на новому синглі. Жвавий трек про проблеми зі здоров'ям, які призводять до дискомунікації, присвячений усім, хто не чує з першого разу.

Над синглом Валя працював разом з Вадимом та Олександром з постфанк колективу Фангус Фрог.

Lipatova — Шум

Ексфронтвумен гурту the feels розпочала сольну кар'єру та випустила перший сингл "Шум". Разом із саундпродюсером Артемом Уманським Аня готує новий матеріал ще з осені. Пишуть музику просто вдома і, за словами артистки, це саме те, про що вона мріяла.

"Шум" Аня Ліпатова коментує так: "Трек описує стан постійного вигорання у якому я знаходжусь, з якого шукаю вихід. Про відчуття того, як швидко навколо рухається світ, а я за ним не встигаю".

ТУЧА — Бесті

Навий сингл ТУЧА присвятила своїм найкращим друзям, знявши кліп в облюбованій естетиці Y2K, тобто "нульових". Кожен охочий міг залишити у кліпі SMS "для своїх бесті" за донат від 800 грн на потреби ЗСУ.

"Своїм треком я хотіла виразити любов до усіх друзів, ... з якими можна бути собою, смішною, сумною та не боятися нічого. Саме тому відео до цього треку я символічно розділила з одними зі своїх “бесті” – Антоном Крамером та YUVI", — коментує ТУЧА.

МС ДІМОН, хейтспіч — дис на укр реп

Діма "хейтспіч" іде в реп? Достеменно невідомо, але новий трек звучить настільки навмисне паршиво, що від цього він стає прекрасним. У дісі Дмитро згадує Гоню, Мішу Правильного, нестора, Libenson`a, Clonnex`a, ДК Енергетик та інших.

Краще за трек пояснить сам Діма: "Я купив біт, щоб випустити трек на 1 квітня. Але оскільки до нього ще два біти йшло в подарунок — доведеться слухачу послухати ще два треки. "дис на укр реп" — це приклад найбільш компліментарного діса, який тільки може бути. Мені здається, після нього люди навпаки підуть слухати згаданих авторів".

ОНІСУКА ТАЙГЕР — Я живу лише спогадами і не вмію цінити сьогодні

Микита Онісука aka ОНІСУКА ТАЙГЕР, випустив спритний, як однойменні кросівки, сингл-маніфест антиностальгії, те, до чого доходить кожна доросла людина, коли дивиться назад у часі та намагається вирватись з тенет минулого.

ОНІСУКА ТАЙГЕР — сольний інді-рок проєкт Микити Онісуки, якого часто можна помітити у лайнапах разом з Валею Самураєм, Левком, Сонячними Котиками та іншими артистами лейблу "ПОТОП".

KLER — Над хмарами

Трек, що виривається у добірку з ТікТоку і відкриває сезон легких літніх треків про кохання. “Всі мої пісні – особливі, так чи інакше, там завжди є частина мене, моєї історії, щасливої чи не дуже, — ділиться KLER, — Я намагаюся писати щиро, з сенсом, так, як відчуваю”.

IRYN — Час є

У свій день народження інді-поп артистка лейблу pomitni випустила трек, щоб нагадати самій собі, що життя попереду та не варто забувати жити в моменті. IRYN вважає, що треба робити те що насправді хочеш, а не відповідати очікуванням, бо "ніколи не знаєш скільки в тебе часу насправді".

Gordiy Starukh, ІЛЛЯ LETAY — Дурити

Колаба лірника Гордія Старуха та ІЛЛЯ LETAY зайняла майже п'ять років. Оригінальна мелодія була написана Гордієм ще у 2019-му. У 2020-му хлопці знайомляться на шоу "Голос країни", та робота над піснею тоді не зайшла далі розмов. Згодом Гордій поставив хрест на цій пісні, і навіть випустив її із закликом писати дуети на тіктоці, та несподівано у 2024-му Ілля сам повернувся до цієї ідеї.

KRUT — Квітну з тобою

За словами Марини, пісня "Квітну з тобою" їй наснилась, коли вона була в канадському турі. Співачка не знає, про що пісня, адже "вона мені просто наснилась".

"Востаннє мені снилась музика в дитинстві. Я могла чути цілі партитури оркестру. Навіть записувала ноти опісля пробудження. Та, на жаль, до цього моменту їх не вдавалось втілити в реальність. Я прокинулась в шоці, що до мене знову повертаються дитячі сни. Я записала мелодію і просто далі лягла спати, і забула про це знову на місяць", — коментує Марина Круть на YouTube.

Слухайте ще більше нової музики у нашій добірці в Spotify.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок