Павільйон Ватикану на Венеційській бієнале буде в жіночій в'язниці: над інсталяцією працюють і митці, і ув'язнені

Павільйон Ватикану на Венеційській бієнале буде в жіночій в'язниці: над інсталяцією працюють і митці, і ув'язнені

Павільйон Ватикану на Венеційській бієнале буде в жіночій в'язниці: над інсталяцією працюють і митці, і ув'язнені
. Фото: Simona Sirio/Getty Images

Павільйон Ватикану "Моїми очима" на Венеційській бієнале розташується у жіночій в’язниці Джудекка. Інсталяцію можна буде відвідати з 20 квітня до 24 листопада.

Про це повідомляє Associated Press.

Ватикан представив проєкт свого павільйону 11 березня. Це буде мультимедійна інсталяція, яку створюють митці та ув'язнені.

Художники працюватимуть разом з ув'язненими, щоб відобразити віру Папи Римського в цінність діалогу, солідарності та братерства. Співкураторка К'яра Парізі розповіла, що інсталяція буде містити 12-хвилинний фільм про свободу з ув'язненими як акторами: над ним працюють режисер Марко Перего та акторка Зої Салдана.

Крім того, у кафетерії в'язниці представлять роботи покійної Коріти Кент — колишньої католицької черниці, мисткині попарту та американської громадської активістки. А Мауріціо Каттелан створює "великий твір мистецтва просто неба" на фасаді тюремної каплиці. Він бере участь в бієнале вперше після 2001 року, коли представив провокаційну скульптуру "Дев’ята година" (La Nona Ora) із зображенням воскового Папи Івана Павла II у натуральну величину, який лежав на боці, розчавлений масивним чорним метеоритом.

Над створенням інсталяції працюють, зокрема, ув'язнені під суворим наглядом. Дехто надав свої дитячі фотографії для роботи Клер Табуре; інші написали вірші для інсталяції Сімони Фаттал. Деякі ув'язнені будуть супроводжувати відвідувачів під час виставки разом з охоронцями.

Місце розташування павільйону Ватикану погодили з Мін'юстом Італії, за умови дотримання суворих правил безпеки. Так, відвідувачі павільйону повинні будуть заздалегідь забронювати візити онлайн, надавши ідентифікаційні дані, які необхідні для входу в будь-яку в'язницю. Також будуть заборонені мобільні телефони.

Голова пенітенціарної адміністрації Джованні Руссо сказав, що ув'язнені, які зголосилися взяти участь у підготовці павільйону, отримають такі ж переваги, якби вони брали участь у реабілітаційних, освітніх та робочих програмах у в'язницях.

Він додав, що погодився розмістити павільйон у в'язниці, бо вважає, що такий захід відповідає реабілітаційній меті ув'язнення.

Очікується, що Папа Римський Франциск відвідає павільйон 28 квітня. Це вперше понтифік відвідає бієнале. Однак це не вперше Ватикан бере участь у заході.

У Ватикані зазначають, що назва й основний наратив виставки — у біблійській притчі "На межі метафоричності, аж до реальності" та узгоджується із закликом Франциска до художників співпрацювати з нужденними.

Що відомо про Венеційську бієнале

Венеційська бієнале (La Biennale di Venezia) — одна з провідних виставок сучасного мистецтва, яка відбувається раз на два роки. У межах бієнале проводять також Венеційський кінофестиваль та Венеційський фестиваль архітектури. Україна бере участь у бієнале з 2001 року.

У лютому 2022 року організатори виставки офіційно скасували російську інсталяцію, а 2 березня бієнале пообіцяла підтримати національний павільйон України, який був змушений тимчасово припинити підготовку після вторгнення Росії. У межах події показали оновлену версію скульптури художника Павла Макова "Фонтан виснаження". Бієнале 2024 року теж відбудеться без російського павільйону.

Цьогорічна 60-та Венеційська бієнале матиме 90 національних павільйонів. Загальна тема виставки — "Іноземці скрізь".

Україна представить свій унікальний проєкт "Плетіння сіток". Це груповий проєкт, що презентує роботи Каті Бучацької, Лії Достлєвої та Андрія Достлєва, Андрія Ревковського та Даніїла Рачинського в архітектурному просторі, розробленому Олександром Бурлакою. Куратори проєкту — Вікторія Бавикіна та Маким Горбацький.

Крім того, Польща представить роботу української "Відкритої Групи" (учасники: Антон Варга, Юрій Білей та Павло Ковач мол.). Проєкт "Повторюйте за мною" стане продовженням відеоінсталяції, яку митці створили у 2022 році.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок