Росія стала найуспішнішим ринком для французького кіно у 2023 році: звіт Unifrance

Росія стала найуспішнішим ринком для французького кіно у 2023 році: звіт Unifrance

Росія стала найуспішнішим ринком для французького кіно у 2023 році: звіт Unifrance
Кадр із мультфільму "Леді Баг і Супер-Кіт: Пробудження сили". Uakino.club

Росія посіла перше місце за кількістю відвідувачів показів французького кіно у 2023 році. Так країна стала наймасштабнішим міжнародним ринком для французьких фільмів.

Про це повідомила у звіті організація Unifrance, що надає підтримку й сприяє поширенню французьких фільмів у світі.

За 2023 рік у Росії продали 7,09 мільйона квитків на кінокартини французького виробництва. Це 19 % від загальної кількості міжнародних продажів. Найпопулярнішою французькою стрічкою в Росії став мультфільм "Леді Баг і Супер-Кіт: Пробудження сили"3,53 мільйона квитків.

Однак, попри лідерство за кількістю проданих квитків, російський ринок приніс менше прибутку, ніж німецький. Німеччина продала 4,21 мільйона квитків, але згенерувала на них 34,4 мільйона євро. Росія, своєю чергою, мала 21,7 мільйона євро виторгу.

Зазначимо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський Союз не заборонив експорт фільмів на російський ринок. Саме тому деякі кіностудії досі співпрацюють із російськими дистриб'юторами.

На третьому місці опинилася Польща. Вона продала 3,25 мільйона квитків на французькі стрічки в кінотеатрах, заробивши при цьому 13,4 мільйона євро. Наступну сходинку посіла Італія: обігнала Польщу за виторгом (16,4 мільйона євро), але розповсюдила менше квитків (2,73 мільйона). Замикає п'ятірку Іспанія. Мешканці країни купили 1,80 мільйона квитків на французькі фільми, заплативши при цьому 10,8 мільйона євро.

Даних про Україну у звіті Unifrance немає. Окрім цього, Unifrance зазначає, що підрахунки у звіті можуть бути не остаточними.

Найпопулярніші французькі фільми у світі

Анімація "Леді Баг і Супер-Кіт: Пробудження сили" стала найпопулярнішим французьким фільмом 2023 року. Його проглянули 7,15 млн глядачів у 26 країнах світу (станом на 31 грудня 2023 року).

Далі за кількістю відвідувачів іде "Астерікс і Обелікс: Шовковий шлях" (2,74 млн глядачів); анімація "Аргонатси: Нова Легенда" (1,76 млн глядачів); фільм із Джонні Деппом "Жанна Дюбаррі" ("Фаворитка") з 1,72 млн глядачів; та "Три мушкетери: Д'Артаньян" з Евою Ґрін та Венсаном Касселем (1,65 млн глядачів).

А французький трилер "Анатомія падіння", який отримав нагороду в Каннах та номінований на низку міжнародних премій, за 2023 рік зібрав 1,55 млн глядачів та 14,6 млн доларів. Але стрічка ще продовжує виходити у прокат у різних країнах.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок