"Вистави ще немає, але є кредит довіри": продюсерка Opera aperta про співпрацю з міжнародним фестивалем O.Festival

"Вистави ще немає, але є кредит довіри": продюсерка Opera aperta про співпрацю з міжнародним фестивалем O.Festival

Ексклюзивно
Продюсерка Opera aperta міжнародний фестиваль Нідерланди O.Festival
Ілюстрація до опери Opera aperta. Фото: Денис Мельник/Opera aperta/Facebook

Продюсерка Opera aperta Ольга Дятел розповіла Суспільне Культура, як зв'язувалась із міжнародним фестивалем у Роттердамі O.Festival. У травні фестиваль відкриватиме сучасна українська опера Gaia-24 про підрив росіянами Каховської ГЕС.

Як відповіли нам у пресслужбі Opera aperta, автори твору — композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко — поки що не надають коментарів щодо змісту вистави. Як стало відомо 4 грудня, це сучасна геоісторична вистава, над якою почали працювати влітку після того, як росіяни 6 червня підірвали Каховську ГЕС.

Ольга Дятел, яка продюсує виставу, написала нам у коментарі, що на O.Festival раніше вже були представлені роботи Григоріва та Разумейка: митці презентували оперу-реквієм Iyov (2018) та археологічну оперу Chornobyldorf (2022).

"Ці роботи потрапили в програму фестивалю через міжнародний конкурс Music Theatre Now. У випадку з Gaia-24 ситуація інша. Ми регулярно підтримуємо комунікацію з людьми з фестивалів, із якими ми взаємодіяли. Щойно з'явилась ідея вистави, ми поділилися матеріалами з директором фестивалю. Вистави ще немає і ніхто до кінця не має уявлення, як точно вона буде виглядати, але вже є рішення додати її в програму цього фестивалю та йдуть перемовини з іншими. Для нас це великий кредит довіри", — говорить Ольга Дятел.

Київська прем'єра вистави Gaia-24 відбудеться в травні 2024-го, практично одразу перед виїздом у Роттердам, додає продюсерка.

"Ми тільки-но відіграли нашу виставу Chornobyldorf у Києві, зараз команда отримує візи США, щоби зробити 8 показів археологічної опери в Нью-Йорку в січні. Після повернення, в лютому, плануємо активну фазу підготовки та репетицій Gaia-24", — додає Ольга Дятел.

На сайті нідерландського фесту O.Festival ідеться, що Gaia-24 — це сучасна геоісторична вистава. Твір досліджує наслідки руйнівної людської діяльності, зокрема російського вторгнення в Україну, як частину глобальної екологічної кризи.

O.Festival — міжнародний фестиваль опери, музики та театру в Нідерландах. Його мета, як зазначено на сторінці проєкту, — розкрити форму мистецтва опери, її потужну актуальність для широкої аудиторії. Фестиваль запрошує нідерландських та іноземних митців понад 170 національностей. Подія відбувається з 2012 року навесні. У 2024 році O.Festival пройде з 16 по 26 травня на різних локаціях міста Роттердам.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок