Українська все ще популярна і португальська замість російської — оприлюднили мовний звіт від Duolingo

Українська все ще популярна і португальська замість російської — оприлюднили мовний звіт від Duolingo

Українська все ще популярна і португальська замість російської — оприлюднили мовний звіт від Duolingo
. Фото: Duolingo

Наприкінці 2023 року популярний застосунок для вивчення мов Duolingo виявив, що українська мова досі лишається серед популярних на платформі — 37 % нових учнів вивчають її, щоб спілкуватися з людьми.

Про це йдеться у звіті застосунку, опублікованому 4 грудня.

Учні розглядають вивчення української як спосіб проявити солідарність та більше спілкуватися з людьми, зазначають у звіті. Таких учнів виявилося аж 37 %. Водночас ця частка значно вища, ніж для інших мов — наприклад, лише 17 % тих, хто вивчає англійську, і 18 % тих, хто вивчає французьку, зазначають це як причину. При чому це досить юні учні — представники покоління ZПокоління Z — термін, що застосовується для людей, які народилися у двотисячних (2000—2012).

У 2023 році країнами з найбільшою кількістю студентів, які вивчають українську мову, були США, Велика Британія, Польща, Росія та Україна. А найсерйозніше вивчають українську мову в Австралії (на основі середнього часу, витраченого на навчання), за нею йдуть Канада та Фінляндія.

Також у звіті йдеться, що найпопулярнішою мовою застосунку все ще залишається англійська — вона є мовою № 1 для вивчення у 122 країнах — на три більше, ніж минулого року (до списку приєдналися Афганістан, Мальдіви та Мальта).

У 2023 році корейська мова обігнала італійську в глобальному мовному рейтингу, посівши 6 місце. Вона належить до десятки мов, які вивчають у найбільших країнах світу, зокрема в Індії, де вона зросла на 75 % порівняно з попереднім роком.

Також цьогоріч португальська витіснила російську з 10 місця. У звіті заважують, що це відображає дві основні культурні зміни: зниження інтересу до російської мови у світлі війни проти України та зростання інтересу до Бразилії і Португалії.

Duolingo вивчення мов
Найпопулярніші мови в Duolingo. Фото: Duolingo

У звіті за минулий рік Duolingo зазначали, що найбільшою тенденцією 2022 року став глобальний сплеск кількості людей, які вивчають українську мову. При цьому популярність зросла у країнах, далеких від зони конфлікту (Аргентина, Японія та В'єтнам).

Мовний звіт Duolingo за 2023 рік містить інформацію про студентів, які вивчали мови у застосунку з 1 жовтня 2022 року по 30 вересня 2023 року. Дані були згруповані за країнами та мовами, щоб забезпечити конфіденційність учнів. Дані про вік і мотивацію учні надають самостійно, а користувачів віком до 13 років не враховували в усіх аналізах. Крім того, для захисту конфіденційності рейтинги не охоплюють країни, в яких налічується менш як 5 000 учнів.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок