"Скіфське золото" повернулося до України з Нідерландів через 10 років

"Скіфське золото" повернулося до України з Нідерландів через 10 років

Важливо
"Скіфське золото" повернулося до України з Нідерландів через 10 років
.

З Нідерландів до України передали артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря".

Про це повідомив Національний музей історії України.

Музей Алларда Пірсона передав артефакти до Національного музею історії України — саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму.

У листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх запакували відповідно до музейних правил. Потім артефакти перевезли до Києва.

Нині фахівці обстежують стан 565 артефактів, серед них — античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

"Оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. Це покладає відповідальність на всіх, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції в Україну під час війни. Вони мають забезпечити їй безпрецедентну охорону, а також відповідну економічну підтримку Національному музею історії України", — зазначив гендиректор Національного музею історії України Федір Андрощук.

А Київська митниця вже розпочала митне оформлення цінностей. Митники будуть проводити ідентифікацію на території Києво-Печерської лаври, а саме: у скарбниці Національного музею України.

Історія зі "скіфським золотом"

У музеї Алларда Пірсона у Нідерландах з лютого до серпня 2014 року працювала експозиція "Крим. Золотий острів в Чорному морі", присвячена готам, сарматам та скіфам. На ній представили експонати з п'ятьох українських музеїв, зокрема чотирьох саме кримських:

  • Музей історичних коштовностей України (філія Національного музею історії України, Київ);
  • Центральний музей Тавриди (Сімферополь);
  • Бахчисарайський історико-культурний заповідник;
  • Керченський історико-археологічний заповідник;
  • Національний заповідник "Херсонес Таврійський".

У лютому 2014 року Росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Музеї Криму де-факто контролює влада Росії, і вона наполягала повернути артефакти саме на окупований півострів. У Нідерландах розпочався судовий процес.

У грудні 2016-го суд в Амстердамі постановив передати кримські артефакти України відповідно до закону про спадщину. Апеляційний суд Амстердама також постановив передати артефакти Україні, але вже на підставі закону України "Про музеї" та наказу Мінкультури від березня 2014 року.

Однак музеї Криму подали касаційну скаргу до Верховного Суду Нідерландів із проханням скасувати рішення Апеляційного суду. Верховний Суд Нідерландів 9 червня відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, а апеляційне рішення залишив без змін. Тому артефакти передали державі Україна, а не музеям Криму, які нині перебувають в окупації.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок