Лувр нарешті придбав картину XIII століття, яку знайшли на смітнику, і зробить її центром експозиції

Лувр нарешті придбав картину XIII століття, яку знайшли на смітнику, і зробить її центром експозиції

Лувр нарешті придбав картину XIII століття, яку знайшли на смітнику, і зробить її центром експозиції
. Фото: @BetoReitenbach/X(Twitter)

Картина "Христос висміяний" художника епохи Відродження Чімабуе стане центральним експонатом виставки в Луврі у 2025 році. Музей придбав її за 24 млн євро.

Про це 16 листопада повідомляє The Guardian.

Паризький музей зазначає, що картина є однією з найстаріших робіт у його колекції. Її створив флорентійський художник Чімабуе близько 1280 року. Вважають, що це одне з восьми полотен великого диптиха, п'ять з яких досі не знайдено.

Картину XIII століття знайшли під час ремонту в будинку літньої француженки у 2019 році. Її збиралися просто викинути на смітник, але родичі покликали експерта, щоб дізнатися, чи немає у власності чогось цінного. Вважаючи, що робота може коштувати до 400 000 євро, експерт відправив її до паризького мистецтвознавця, який підтвердив, що це справжня картина Чімабуе. Зрештою на аукціоні її ціна виросла до 24 млн євро.

Але після того, як роботу купили на аукціоні американські приватні колекціонери, Міністерство культури Франції класифікувало картину як "національне надбання" та відмовило їй в експортному сертифікаті. Це дало Лувру час на те, щоб зібрати потрібні кошти для викупу роботи.

картина у луврі
Картина "Христос висміяний". Фото: @MrEwanMorrison/X(Twitter)

Чімабуе народився у Флоренції й помер у Пізі. Картина "Христос висміяний" розміром трохи більш як 25 см на 20 см зображує знущання з Ісуса перед його розп'яттям. Картина написана на тлі золотого листя на дошці з тополі.

Знайдено лише дві інші картини з цієї серії: "Бичування Христа" зберігається в колекції Фріка (Frick Collection) в Нью-Йорку, а "Богородиця з Немовлям і двома Ангелами" — в Національній галереї в Лондоні. Там описують серію як таку, що представляє "вирішальний момент в історії мистецтва", коли італійські художники перейшли до більш реалістичного зображення своїх сюжетів.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок