Дискусія навколо нового муралу на історичній будівлі Києва: з чого все почалось

Дискусія навколо нового муралу на історичній будівлі Києва: з чого все почалось

Ексклюзивно
Дискусія навколо нового муралу на історичній будівлі Києва: з чого все почалось
. Фото: Анна-Марія Кучеренко/Facebook

На будинку з охоронним статусом на Січових Стрільців, 31, що в Шевченківському районі Києва, малюють новий мурал. Щодо нього склали акт про адміністративне правопорушення.

Суспільне Культура розповідає про ситуацію та чому стінопис не сподобався мешканцям району.

Коли виник мурал і яка його концепція

Місцевий житель, художник Вольт Агапєєв у коментарі Суспільному Культура розповідає, що спершу побачив допис про створення муралу та його репости у Facebook увечері 17 вересня. На той момент вже вели активні роботи.

Мурал станом на 19 вересня незавершений, тож повністю зображення оцінити не можна. Наразі на ньому зображена пара: чоловік схилився над жінкою, він тримає її на висоті над дахами будинків. Пара стоїть поруч зі скульптурою пелікана та його дитинчати.

Авторка муралу — це Євгенія Фуллен (Eugene Fullen). Суспільне Культура звернулося до неї по коментар.

За словами авторки, концепція цього муралу — це вдячність Франції за їхню військову підтримку України. Стіна, де заплановано мурал, розташована близько до Посольства Франції. На стінописі зображені герої найвідомішого твору Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері" — Квазімодо, що тримає Есмеральду над урвищем, і химери поруч.

Реакція киян на мурал та причини обурення

Новий мурал назвали "несмаком" обурені місцеві жителі. Його також розкритикувала депутатка Київської міської ради Євгенія Кулеба. 18 вересня у своєму Facebook вона повідомила, що створення муралу на пам'ятці, прибутковому будинку 1903 року, не було погоджено місцевою владою: "Сьогодні благоустрійДепартамент міського благоустрою КМДА склав акт про адміністративне правопорушення, слідча група також зібрала заяви — сподіваюся на відкриття кримінального провадження".

Вона додала, що і районна рада, і Департамент охорони культурної спадщини Києва знають про цю ситуацію.

Містяни розповідають, що стіна з новим муралом виходить на шкільне подвір'я 138-ї школи. Наприклад, представниця громади Анна-Марія Кучеренко коментує так:

Думаю, коментувати якість та обрану тему немає сенсу. Він [мурал] псує вигляд старого міста та його історичну забудову. Абсолютно пошле зображення. Тож хочеться зупинити його малювання якнайшвидше. Наскільки мені відомо, мешканці будинку також не давали згоду на його створення.

Як зазначає donttakefake, містяни висловлюють протест проти такого зображення — вони лишили заперечувальні написи просто на стіні. Як повідомив Вольт Агапєєв, написи на муралі були вже вранці 18 вересня. Саме тоді почалось також активне обговорення в локальному Telegram-чаті "Сусідська слобідка" про те, як протидіяти подальшим роботам на історичній будівлі.

Однак авторка муралу згадує про слова вдячності від мешканців. Вона каже, що більшість людей із самого будинку підтримували створення муралу.

До нас підходили мешканці будинку, інші містяни цього району. Підходив онкохворий дідусь, який, як він сказав, 2 місяці не виходив із дому, бо в нього не було сил, але коли побачив, як малюють мурал, вийшов зі словами вдячності за те, що ми робимо.

Жителі лише двох квартир були проти. Зокрема, одна сім'я "вважає, що якщо ми намалюємо [на стіні] химеру, то їхній будинок згорить, так само як і Нотр-Дам".

Євгенія Фуллен запевняє, що перед тим як почати роботи, команда роздрукувала та розклеїла поруч із будинком та біля під’їзду інформаційні листки про те, що тут малюватимуть стінопис. І якщо у мешканців є якісь пропозиції чи їм цікаво щось додатково дізнатися, можна було звернутися до Євгенії за номером телефону, який вона лишила. Але їй ніхто не телефонував.

Коли ми почали готувати стінку, вона була обмальована графіті, а також адресами тг-каналів зі збуту наркотиків. Тоді почалися обурення жителів сусіднього будинку. Їх декілька, вони запросили своїх друзів, які почали нам заважати у створенні муралу й почали справжнє цькування нашої команди: пишуть гидоту, бажають нам смерті, ображають нас.

За спостереженнями Євгенії, молоде покоління до 30 більше зацікавлене наркотиками та рейвами, ніж у тому, щоби збагачувати себе духовно.

Вольт Агапєєв підкреслює ще одну сторону дискусії: оскільки будівля є пам'яткою архітектури, відповідно до Закону про охорону культурної спадщини та низки інших, такі зміни екстер'єру заборонені.

Євгенія Фуллен каже, що її команда має дозвіл від Шевченківської районної адміністрації та від Департаменту містобудування та архітектури КМДА:

Ми думали, що цього достатньо, адже не дуже досвідчені малювати мурали на стінах історичних пам’яток. Тепер ми чекаємо дозвіл від Департаменту охорони культурної спадщини, поки на цей час роботи зупинили. Але лишати стіну в такому вигляді з незавершеною роботою — це не "ок".
Написи на муралі на Січових Стрільців, 31
Написи на муралі на Січових Стрільців, 31. Написи на муралі Євгенії Фуллен на Січових Стрільців, проти якого протестують містяни. Фото:donttakefake/Instagram

Написи на муралі на Січових Стрільців, 31
Написи на муралі на Січових Стрільців, 31. donttakefake/Instagram

Агапєєв додає, що в місцевій громаді є і люди, які активно підтримують роботу над цим розписом. Він стверджує:

Особисто мене вражає примітивність зображення / сюжету та низький рівень технічного виконання роботи. Однак все це — обернено-пропорційне до его художниці. Звідси й отримуємо масштаб недолугості проєкту. І, як виявилось, у планах цієї художниці реалізувати ще два схожих розписи.

Художник заходив на профіль Євгенії в Instagram (на момент публікування новини сторінка Євгенії в Instagram закрита, обліковий запис — приватний, — Ред.). Він каже, що попередні роботи авторки виконані "на низькому художньому рівні":

Відвертий низькоякісний кітч, виконаний на технічно низькому рівні, не буде доповненням до архітектури міста. Якщо автор(ка) претендує на реалістичність зображення — без знання анатомії та перспективи усі намагання приречені. А романтика Парижа поруч із пеліканом розіб’ється об громадський спротив. І я буду радий, якщо стіна очиститься якомога скоріше.

Про авторку Євгенію Фуллен

Розробниця муралу — фотографка Євгенія Фуллен (Eugene Fullen). Вона, як повідомляють у КМДА та медіа, займається соціальними стінописами. Зокрема у 2021-му розробляла серію муралів "Народжені з попелу", присвячених проблемам домашнього насильства, а також серію "Міфологія стежками України" на території київського дитбудинку, де перебувають діти з інвалідністю.

Але чи є у новому муралі соціальний підтекст?

Імовірно, мурал зводиться за мотивами фотографії Євгенії Фуллен, де позначена користувачка фейсбуку Леся Лабунська.

Фотографія до муралу на Січових Стрільців, 31
Фотографія до муралу на Січових Стрільців, 31. Eugene Fullen/Facebook

У відповідь на критику художниця виставляє у сториз Facebook скриншоти з критикою про її мурал на Січових Стрільців, але не погоджується з цими зауваженнями, а деяких коментаторів називала некоректною лексикою.

За словами мисткині, представник благоустрою сказав, що йому самому мурал подобається, і "якби ми були десь у Європі, то питань би взагалі не було, бо там люди більше культурно збагачені, які розуміються в живописі, але до Європи нам дуже далеко".

"Я вважаю, проблема саме в тому, що люди неосвічені, — каже Євгенія в коментарі Суспільне Культура. — Я не розумію, чому стільки років ця стінка сипалася і вся була обписана рекламою наркотиків, і чому це не турбувало депутатку Євгенію Кулебу та мешканців".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок