Елтон Джон завершив кар'єру — яким був його зірковий шлях (ФОТО)

Елтон Джон завершив кар'єру — яким був його зірковий шлях (ФОТО)

Елтон Джон завершив кар'єру — яким був його зірковий шлях (ФОТО)
. Елтон Джон. Фото: AP/Caisa Rasmussen

Британський співак Елтон Джон завершив свою 50-річну карʼєру — 8 липня він провів останнє шоу прощального пʼятирічного туру. Фінальний концерт тривав у Стокгольмі (Швеція) понад дві години.

"Виступати для вас, хлопці, було моїм життєвим кредо, і ви були просто неперевершені", — сказав він глядачам на шведській арені Tele2 Arena.

Суспільне Культура згадує про шлях британського музиканта, його ставлення до України та благодійні проєкти Elton John AIDS Foundation з Фондом Олени Пінчук.

Елтон Джон
Останній концерт Елтона Джона. Фото: eltonjohn/Instagram

Елтон Джон, імʼя при народженні якого Реджинальд Кеннет Двайт — британський рок-музикант, володар п'яти премій "Ґреммі", командор Ордену Британської імперії. У своїй творчості він еволюціонував від рок-н-ролу через психоделічний рок, пізніше софт-рок до попроку.

Елтон Джон — один із небагатьох артистів, кому вдалося упродовж тривалого часу триматися на хвилі популярності.

Шлях Елтона Джона

Музикант народився в містечку Піннері у Великій Британії. Почав грати на фортепіано ще чотирирічним хлопцем, а вже в 11 вступив до Королівської консерваторії, де навчався протягом 6 років.

Починав кар'єру як клавішник у гурті Bluesology. У 1967 році змінив своє ім'я, з'єднавши імена саксофоніста Blueology Елтона Діна та ім'я лідера ансамблю.

Елтон Джон завершив кар'єру
Елтон Джон перед чотирма своїми автомобілями. Серед них — Mercedes (2 зліва) і білий Rolls Royce (3 зліва). Фотографія зроблена 4 квітня 1972 року. Фото: Kent Gavin/Mirrorpix/Getty Images

Елтон Джон завершив кар'єру
12 вересня 1974 року: Елтон Джон відпочиває на дивані і слухає музику. Фото: D. Morrison/Express/Getty Images

Елтон Джон завершив кар'єру
Концерт Елтона Джона на стадіоні "Вемблі" влітку 1984 року в межах європейської частини його туру Breaking Hearts. Елтон Джон на фото за лаштунками. 30 червня 1984 року. Фото: Case/Mirrorpix via Getty Images

Елтон Джон завершив кар'єру
Співачка Тіна Тернер, ведучий токшоу Террі Воган та співак і піаніст Елтон Джон (зліва направо) в телевізійному центрі BBC, 18 лютого 1985 року. Фото: Steve Wood/Express/Hulton Archive/Getty Images

Перший сингл I've been loving you музикант випустив у 1968 році, а першим його хітом стала Your song, написана 1970 року.

У 1994 році ім'я Елтона Джона занесли до Зали слави рок-н-ролу, а в 1998 році він отримав титул "сер" від королеви Єлизавети II.

Елтон Джон завершив кар'єру
Королева Великої Британії Єлизавета II та співак Елтон Джон. Фото: Dave Thompson - WPA Pool/Getty Images

Зі свого дебюту він постійно перебував у топах усіх музичних чартів. За всю свою кар'єру музикант випустив понад 200 пісень і понад 30 студійних альбомів, і серед них — одні з найцікавіших робіт в історії рок-н-ролу. Щонайменше 10 релізів — усталена класика, а ще 10 — суцільні збірки хітів.

Серед найвідоміших його пісень:

  • Tiny Dancer;
  • Rocket Man;
  • Goodbye Yellow Brick Road;
  • Sorry Seems To Be the Hardest Word;
  • Can You Feel the Love Tonight?;
  • Believe.
Елтон Джон завершив кар'єру
Елтон Джон на сцені Берсі, 18 березня 1986 року. Фото: Frederic REGLAIN/Gamma-Rapho via Getty Images

Елтон Джон завершив кар'єру
16 грудня 1982 року: Елтон Джон виступає в Hammersmith Odeon. Фото: Hulton Archive/Getty Images

У 2019 році світ побачила біографічна музична драма про Елтона Джона від режисера Декстера Флетчера "Рокетмен". Світова прем'єра стрічки відбулась на 72-му Каннському кінофестивалі 16 травня 2019 року. Головну роль виконав Тарон Еджертон.

Проєкт перебував у розробці з 2000-х, проте офіційно його анонсували тільки у 2013 році, коли DreamWorks Pictures придбала права на фільм. Елтон Джон виступив як виконавчий продюсер фільму, а його чоловік Девід Ферніш продюсував стрічку.

Пісня (I'm Gonna) Love Me Again отримала премії "Оскар", "Золотий глобус", "Супутник" і "Вибір критиків" у категорії "Найкраща оригінальна пісня". Фільм також отримав чотири номінації на премію Британської академії, зокрема "Видатний британський фільм".

У серпні 2022 року музикант випустив спільну пісню з Брітні Спірс Hold Me Closer — одразу після релізу вона посіла перше місце в iTunes у 46 країнах. Кліп на трек зняла українська кліпмейкерка Таню Муіньо.

Елтон Джон завершив кар'єру — яким був його зірковий шлях (ФОТО)
Таню Муіньо зняла кліп на пісню Елтона Джона та Брітні Спірс. Скриншот із кліпу

Елтон Джон і Україна

Після початку повномасштабного вторгнення Росії до України, Елтон Джон висловився на підтримку Маріуполя та людей, які перебували у блокадному місті.

"Понад 245 тисяч українців живуть із ВІЛ, багато хто тікає з домівок і залишає близьких, але, на жаль, не всі українці перебувають у межах досяжності. Я бував у Маріуполі, і моє серце розбите через те, що доступ до міста досі обмежений. Повноцінний гуманітарний коридор потрібен для порятунку життів", — написав він.

Елтон Джон відвідував місто у 2009 році. Тоді він також хотів усиновити 15-місячного ВІЛ-інфікованого хлопчика Лева з дитячого будинку в Макіївці.

Проте українське законодавство не дозволило йому цього зробити: прийомні батьки мають бути одружені, а Україна не визнає одностатеві шлюби, також різниця між дитиною та дорослими не повинна перевищувати 45 років.

На той момент Елтону Джону було вже 62 роки, а його партнеру Джону Фернішу — 46. Пізніше Лева забрали з дитбудинку бабуся та дідусь по лінії батька.

Елтон Джон завершив кар'єру
Елтон Джон грає з пацієнтами дитячого будинку для ВІЛ-позитивних дітей після презентації перших результатів проєкту "Діти плюс" в українському місті Макіївка, 12 вересня 2009 року. Фото: SERGEI SUPINSKY/AFP via Getty Images

23 лютого 2023 року музикант виклав пост в Instagram із записом свого концерту в Україні 2007 року — він виступав, щоб підтримати українців, які мають ВІЛ-інфекцію. Також він додав, що Росія почала війну, й боляче дивитися, як руйнують життя.

Пізніше організація артиста Elton John AIDS Foundtion пожертвувала через UNITED24 125 000 доларів. За ці кошти придбають 10 біохімічних аналізаторів крові, щоб українці, які живуть із ВІЛ, й надалі мали доступ до високоякісного догляду та лікування.

"Обіцянка, яку я дав із київської сцени, залишається незмінною: я підтримуватиму народ України, як ніколи раніше", — заявив музикант.

Співпраця з Фондом Олени Пінчук

Фонд Олени Пінчук — перша благодійна організація, робота якої спрямована на протидію ВІЛ/СНІДу в Україні.

Elton John AIDS Foundation почав співпрацю з українцями ще у 2007 році. Тоді ж музикант виступав на Майдані Незалежності в Києві. Цей концерт був благодійним заходом на підтримку ВІЛ-інфікованих.

У межах співпраці проводили благодійні концерти, проєкти допомоги безпритульним дівчатам і молодим жінкам, вразливим до інфікування ВІЛ, а також проєкт "соціальна квартира".

"Діти плюс" — це спільний проєкт Фонду Олени Пінчук та Elton John AIDS Foundation. Його мета — поліпшити життя дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями, інтегрувати їх у соціальне середовище, змінити ставлення суспільства до таких дітей, допомогти їм перейти з дитячих будинків до прийомних сімей, до нових батьків і опікунів.

"Я люблю Україну та знаю українців як гідних і добрих людей. Я вірю, що Київ та решта міст України можуть зробити тестування на ВІЛ нормальним явищем та зруйнувати стигму, яка все ще оточує вірус", — зазначав Елтон Джон у листі до українців 2018 року.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок