"Сірі бджоли" Андрія Куркова отримали ще одну американську літературну премію

"Сірі бджоли" Андрія Куркова отримали ще одну американську літературну премію

"Сірі бджоли" Андрія Куркова отримали ще одну американську літературну премію
. Скріншот із сайту wordswithoutborders.org

Роман українського письменника Андрія Куркова "Сірі бджоли" отримав ще одну американську премію Foreword INDIES Book of the Year, яку вручає американський літературний журнал Foreword Reviews.

На цьогорічний конкурс подали понад 2600 заявок у 55 категоріях, з яких редактори обрали приблизно 10 фіналістів у кожному жанрі.

"Цього року процес суддівства був надзвичайно складним і захопливим, — каже Метт Сазерленд, виконавчий редактор видання. — Так багато гідних титулів, така тонка грань між медалістами та фіналістами".

Роман Андрія Куркова "Сірі бджоли", видавництво Deep Vellum, відзначили у категорії "Вибір редакторів" серед творів художньої літератури. У категорії "Жінка, що спостерігає" Мерилін Сімондс, видавництво ECW Press.

сірі бджоли
Книжка Куркова отримала ще одну американську літературну премію. Скріншот із сайту видання

Хто такий Андрій Курков

Андрій Курков — український письменник, журналіст, кіносценарист. Був президентом Українського ПЕН. Він є автором понад 20 книг, серед яких як дорослі романи, так і казки для дітей. Курков також є автором понад 20 сценаріїв для художніх і документальних фільмів.

Книги письменника перекладені 36 мовами. Найбільше книжок перекладено німецькою (для Австрії, Німеччини, Швейцарії). Також велику кількість його творів перекладено французькою та англійською.

Раніше Суспільне Культура розповідало, що Курков отримав премію ім. Софі та Ганса Шолль за 2022 рік за книгу "Щоденник вторгнення", яка вийшла в німецькому перекладі.

сірі бджоли
Андрій Курков. Фото: Тарас Бовт / The Ukrainians

Крім того, книжка Андрія Куркова "Львівська гастроль Джимі Хендрікса" увійшла до довгого списку Міжнародної Букерівської премії-2023

Книжка "Сірі бджоли" також отримала Премію Греґґа Барріоса за найкращу книгу, перекладену англійською мовою та видану в США

"Роман, який Курков називає своїм "особистим прощанням з Кримом, який може більше ніколи не існувати", майстерно висвітлює трагедії, пережиті на українських землях, зберігаючи при цьому широкий гуманістичний фокус на наслідках кризи", – зазначила американська письменниця Тара Меріган

Про що роман "Сірі бджоли"

"Сірі бджоли" українського автора Андрія Куркова, перекладений з російської на англійську Борисом Дралюком, – це тонкий, захоплюючий роман про ізольованого чоловіка, який живе в "сірій зоні" між Україною та сепаратистською Донецькою областю", – йдеться у описі книжки на сайті премії.

Вперше роман був опублікований 2018 року російською мовою. Пізніше він був перекладений Борисом Дралюком і опублікований англійською у 2020 видавництвом Великої Британії MacLehose Press та 2022 видавництвом США Deep Vellum.

Цей роман має "елементи як байки, так і епосу", і показує війну в Україні, висвітлену у пригодах пасічника.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок