Канада запроваджує додаткові санкції як відповідь на спроби Росії знищити культурні об'єкти та ідентичність України

Канада запроваджує додаткові санкції як відповідь на спроби Росії знищити культурні об'єкти та ідентичність України

Канада запроваджує додаткові санкції як відповідь на спроби Росії знищити культурні об'єкти та ідентичність України
Прапор Канади. Getty Images

Канада запроваджує додаткові санкції проти 24 фізичних та 17 юридичних осіб — це відповідь на спроби Росії знищити культурні об'єкти, інституції та ідентичність України. Про це йдеться на офіційному сайті уряду.

"Канада не дозволить Росії позбавити Україну її культурної спадщини та зробить все можливе, щоб покласти край війні Кремля проти української ідентичності. Ці навмисні та цілеспрямовані напади на культурні цінності України не можуть залишатися безкарними", — зазначила міністерка закордонних справ Мелані Жолі.

Канада запровадила санкції проти людей та компаній, причетних до викрадення Росією українських культурних цінностей. Так Оттава "протидіє зусиллям Кремля з "русифікації" української культури".

До списку входять:

  • українці, які працюють у музеях та інших культурних центрах, що співпрацюють з Росією;
  • новостворені незаконні структури на тимчасово окупованих територіях України;
  • фізичні та юридичні особи, пов'язані з приватними військовими компаніями, що воюють на боці Росії.

У відомстві зазначають, що російські війська не тільки знищують культурні об'єкти, а й цілеспрямовано займаються викраденням цінностей ще з 2014 року. Зокрема, там згадали про викрадення 11 тисяч артефактів із Херсонського художнього музею.

Допомога Канади

У 2022 році Канада надала ЮНЕСКО $4,8 млн на захист об'єктів культури та спадщини України.

Також Суспільне повідомляло, що 10 червня на зустрічі у Києві з президентом Володимиром Зеленським прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо зазначив: "На цей момент Канада запровадила санкції щодо більш ніж на 2500 організацій та окремих осіб, а сьогодні ми оголошуємо новий пакет санкцій проти 24 людей та 17 організацій, як частину спеціальних економічних заходів для України".

Трюдо також засудив Росію через знищення нею греблі Каховської гідроелектростанції. Він пообіцяв надати Україні фінансову допомогу.

Також Офіс президента повідомив, що під час зустрічі Зеленський та Трюдо ухвалили декларацію, в якій, зокрема, зазначається, що Канада залишається непохитною у своїй відданості незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок