Перед будівлею МЗС в Києві пройшла церемонія вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

Перед будівлею МЗС в Києві пройшла церемонія вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

МЗС, прапор кримськотатарського народу
Напередодні 80 роковин депортації кримськотатарського народу на щоглі перед будівлею МЗС здійняли прапор кримськотатарського народу з жалобною стрічкою. Facebook/Представництво президента України в АРК

Напередодні 18 травня, 80 роковин депортації кримськотатарського народу, відбулася церемонія вшанування пам'яті жертв радянського злочину. На щоглі перед будівлею Міністерства закордонних справ в Києві здійняли прапор кримськотатарського народу з жалобною стрічкою, а потім його приспутили.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомляє Представництво президента України в АРК на офіційній сторінці у Facebook.

Перед будівлею МЗС в Києві здійняли прапор кримськотатарського народу з жалобною стрічкою
Міністр закородонних справ України, постійна представниця президента України в АРК, голова Меджлісу кримськотатарського народу на церемонії вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Facebook/Представництво президента України в АРК

В церемонії взяла участь постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим та лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим.

"Ми підійматимемо кримськотатарський прапор стільки, скільки потрібно до того дня, коли ми зможемо перенести цю церемонію в Крим", — заявив Дмитро Кулеба.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв нагадав про наслідки для кримськотатарського народу злочину 1944 року, який вчинила радянська влада.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про те, які кроки Україна здійснила на шляху захисту прав кримськотатарського народу, а також додав, що це дає надію на подолання наслідків геноциду, який вчинила радянська влада у 1944 році.

В рамках вшанування пам'яти жертв геноциду відбулася також церемонія приспущення кримськотатарського прапора.

Постійна представниця президента України в АРК зазначила, що злочини, які вчиняла Росія, повторюються, бо за злочин, скоєний Радянським Союзом, російська держава не покаялась та не понесла відповідальності.

"Тому сьогодні відбувається те, що кримські татари називають гібридною депортацією. Так, зараз вже не саджають у товарні вагони, але створюють умови, які змушують кримських татар покидати Крим. У 2014 році через окупацію Криму російськими військами, у 2022 році — через примусову мобілізацію до ворожого війська", — розповіла Таміла Ташева.

Вона підкреслила, що злочин депортації 1944 року має бути гідно визнаний.

Таміла Ташева подякувала Верховній Раді України, яка визнала депортацію кримськотатарського народу актом геноциду, а також парламентам Канади, Латвії та Литви, які також визнали цей злочин влади СРСР геноцидом проти кримських татар.

"Постійна представниця закликала усіх долучитися до вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу у будь-якій формі: повʼязати чорну траурну стрічку, висловити слова співчуття знайомим кримським татарам, написати лист кримським татарам, які перебувають в незаконному увʼязненні у вʼязницях рф в межах ініціативи "Листи до вільного Криму", — йдеться в повідомленні Представництва президента в АРК.

Депортація кримськотатарського народу

18 травня 1944 року на світанку розпочалася депортація кримськотатарського народу з Криму. У таємній постанові Державного комітету оборони "Про кримських татар" увесь народ звинуватили у зраді та колабораціонізмі і наказали виселити з Криму. Готували цю операцію тиждень, залучивши до неї 32 тисячі НКВСників.

За майже три доби з Криму вивезли близько 200 тисяч кримських татар. У дорозі та в перші роки після виселення загинуло 46% депортованих.

Вивозили переважно до республік Центральної Азії, зокрема до Узбекистану. 10 тисяч кримських татар, солдатів Червоної армії, які повернулися з фронту в Крим, теж депортували. 12 років кримські татари мали статус спецпереселенців, позбавлених громадянських та людських прав і свобод.

Офіційно повертатись до Криму депортованим дозволили у 1989 році.

У 2015 році Верховна Рада визнала депортацію кримськотатарського народу геноцидом.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок