Адвокатка Ліля Гемеджі прокоментувала вручення застережень окупантами напередодні 18 травня у Криму

Адвокатка Ліля Гемеджі прокоментувала вручення застережень окупантами напередодні 18 травня у Криму

Ліля Гемеджі
Правозахисниця Ліля Гемеджі. Кримська солідарність

Правозахисниця Ліля Гемеджі, яка отримала від окупаційних силовиків у Криму застереження про неприпустимість проведення масових заходів напередодні 18 травня, заявила, що не може пояснити логіку таких дій.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це вона повідомила QIRIM.News.

Адвокатка зазначила, що ні вона, ні її чоловік адвокат Рустем Кямілєв, який отримав таке ж застереження від окупантів, не планують ані організації мітингів, ані участі у несанкціонованих акціях.

"Іноді всім публічним людям приходять подібні застереження. Мені востаннє приходила така пересторога у 2017 році. Всім, кому приносять, це люди, які мають власну думку, до них прислухаються і вони можуть впливати на інших. Я не можу пояснити логіку, кому приносять застереження", — наголосила Гемеджі.

Нагадаємо, 8 травня так званий Центр з протидії екстремізму у Криму спрямував окупаційного дільничного до подружжя юристів — Лілі Гемеджі та Рустема Кямілєва, щоб вручити застереження про неприпустимість порушення закону про мітинги.

Депортація кримськотатарського народу

18 травня 1944 року на світанку розпочалася депортація кримськотатарського народу з Криму. У таємній постанові Державного комітету оборони "Про кримських татар" увесь народ звинуватили у зраді та колабораціонізмі і наказали виселити з Криму. Готували цю операцію тиждень, залучивши до неї 32 тисячі НКВСників.

За майже три доби з Криму вивезли близько 200 тисяч кримських татар. У дорозі та в перші роки після виселення загинуло 46% депортованих.

Вивозили переважно до республік Центральної Азії, зокрема до Узбекистану. 10 тисяч кримських татар, солдатів Червоної армії, які повернулися з фронту в Крим, теж депортували. 12 років кримські татари мали статус спецпереселенців, позбавлених громадянських та людських прав і свобод.

Офіційно повертатись до Криму депортованим дозволили у 1989 році.

У 2015 році Верховна Рада визнала депортацію кримськотатарського народу геноцидом.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та Facebook

На початок