Яким стане Ягідне на Чернігівщині після відбудови? Репортаж з села, яке 27 днів пробуло під російською окупацією

Яким стане Ягідне на Чернігівщині після відбудови? Репортаж з села, яке 27 днів пробуло під російською окупацією

Яким стане Ягідне на Чернігівщині після відбудови? Репортаж з села, яке 27 днів пробуло під російською окупацією
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Різнокольорові вулиці, дерев’яне мереживо на віконницях, зупинки громадського транспорту, тротуари й велодоріжки. Проєкт з відновлення Ягідного, що за 15 кілометрів від Чернігова, пройшов громадське обговорення. Люди обирали кольори та запропоновані дизайнерами фасади будинків на різних вулицях. Для цього зібралися у неділю, 9 липня, біля місцевого клубу.

"Хочемо змін, то будемо чекати те, що нам обіцяють"

Жительки Ягідного розглядають стенди з візуалізацією дизайн-коду
Жительки Ягідного розглядають стенди з візуалізацією дизайн-коду. ФОТО: Суспільне Чернігів

Це подвір’я зруйнованого будинку культури після обстрілів. На цеглинах, що вціліли, стенди з візуалізацією дизайн-коду комплексної відбудови Ягідного.

Микола Климчук 27 днів провів у підвалі школи, куди росіяни зігнали усіх жителів села у перші дні окупації.

Житель села Ягідне на Чернігівщині Микола Климчук
Микола Климчук. ФОТО: Суспільне Чернігів

Він та ще понад 100 жителів Ягідного прийшли на громадське слухання, де обговорювали проєкт з відбудови.

"Нам все подобається, що нам пропонують, і ми вже так втомилися від всього, хочемо змін, то будемо чекати те, що нам обіцяють", — розповіла жителька Ягідного Світлана.
Дизайн-код відбудови Ягідного, що на Чернігівщині
Дизайн-код відбудови Ягідного, що на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Обіцяють жителям села на місці вщент зруйнованих будинків – нові, а пошкоджені – відремонтувати. Всі вони будуть в одній стилістиці, кольоровій гаммі та оздобленні. Дизайн-код кожної вулиці із запропонованих варіантів мають обрати її жителі.

"Покрівлю нам залишають, лише замінять тим, кому досі не зробили. По утепленню — будемо підбирати, щоб по всій вулиці були під один. А паркан вже вирішили, що він буде однаковий для всіх. Він буде залізний", — сказала жителька Ягідного Оксана Кущ.
Жителька Ягідного Оксана Кущ
Оксана Кущ. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Відновленню підлягають усі будинки, бо Ягідне все постраждало"

На громадських слуханнях люди отримали анкети. В них потрібно заповнити ступінь пошкодження житла, бажаний тип вікон для будинку, декорування, колір декору, оздоблення ґанку і цоколю. Жителі села мають три дні на те, щоб внести дані та здати анкети.

"Будинки будуть термомодернізовані. Це: утеплення фасадів, утеплення цоколів, утеплення вікон, утеплення дахів, або горищ, бо це відбувається вже індивідуально. Все те, що буде стосуватися ще естетичної частини й господарських споруд, такі, як літні кухні, гаражі, але це ті споруди, на які у людей є документи, тому, що обов’язковим критерієм є наявність документів, а далі все те, що стосується парканів і громадського простору вулиці", — розповіла архітекторка проєктної компанії "АІММ" Анна Іскіердо.
Архітекторка проєктної компанії "АІММ" Анна Іскіердо
Архітекторка проєктної компанії "АІММ" Анна Іскіердо. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ягідне увійшло до переліку з шести населених пунктів України, які експериментально комплексно відбудуть після бойових дій. У списку ще: Циркуни з Харківщини, Бородянка і Мощун із Київщини, Посад-Покровське з Херсонщини та привокзальна площа Тростянця.

"Я дуже сподіваюся, що ми дозволимо людям в’їхати у своє житло в більшості у 2023 році. Ми оформлюємо документи, бо це найскладніша частина, бо у когось хтось загинув, або хтось виїхав, або немає документів, або і не було документів, а це займає час, поки вони передадуть право замовника, а як тільки ми отримаємо першу партію, то ми заходимо вже у прозорий конкурс по відбору проєктантів і будівельників, які будуть будувати ті чи інші будинки", — повідомив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм.
Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм
Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм. ФОТО: Суспільне Чернігів

У Ягідному розпочинають збір документів, щоб передати держагентству відновлення та розвитку інфраструктури право замовника. Це дозволить розпочати роботи.

Зі слів Мустафи Найєма, не всі люди мають технічні звіти про пошкодження житла. А тому порахувати, скільки коштуватиме відновлення Ягідного, поки неможливо.

"Відновленню підлягають усі будинки, бо Ягідне все постраждало. 16 будинків зруйновані вщент, а інші всі будинки — пошкоджені. Але у нас жваво йшла відбудова, то ті будинки, які були відбудовані, то знімати їх ніхто не буде. Вони так і залишаться. Єдине, то тим, хто поклав шифер, то будуть замінювати", — розповіла голова Іванівської громади Олена Швидка.
Голова Іванівської громади на Чернігівщині Олена Швидка
Голова Іванівської громади Олена Швидка. ФОТО: Суспільне Чернігів

На оформлення та збір документів від жителів громади має піти близько місяця. Також у проєкт входить відновлення будинку культури й створення меморіального комплексу з музеєм у приміщенні школи, де утримували людей під час окупації. На це будуть оголошені архітектурні конкурси.

"Там де була школа, саме в підвалі буде меморіальний комплекс, а на двох інших поверхах буде музей. І там також буде оголошено конкурс на те, як це буде виглядати. І в мережі всіх меморіалів, я думаю, це буде одна з яскравих будівель і, я думаю, що також у 2023 році ми зайдемо в роботу", — додав Мустафа Найєм.

Детальніше — розповідаємо у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок