Єдиний дизайн-код, нові дороги, Urban Park та всеукраїнський музей: як планують відновити Ягідне на Чернігівщині

Єдиний дизайн-код, нові дороги, Urban Park та всеукраїнський музей: як планують відновити Ягідне на Чернігівщині

Єдиний дизайн-код, нові дороги, Urban Park та всеукраїнський музей: як планують відновити Ягідне на Чернігівщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів (архів)

Будинки у єдиному дизайн-коді, нове дорожнє покриття, Urban Park, спортмайданчик та всеукраїнський музей. Саме таким має стати село Ягідне на Чернігівщині. Детальніше – у матеріалі.

"На очах горіло"

Будинок жительки Ягідного Тамари згорів останнім в кінці березня 2022 року, перед деокупацією. Живе вона поки у своїй літній кухні та чекає на відновлення будинку.

Літня кухня пані Тамари з Ягідного, що на Чернігівщини
Літня кухня, де живе пані Тамара. ФОТО: Суспільне Чернігів

"На очах горіло. Мабуть, біля клубу підірвалися машини й почали розриватися, а ми в підвалах були. Будинок же на висоті, росіяни вікна порозбивали й дрони запускали, і в хаті вони були", – розповів житель Ягідного Григорій.

Житель Ягідного Григорій
Григорій. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тамара, як і всі жителі Ягідного, березень 2022 року провела у підвалі школи. Російські окупанти примусово, як живий щит, протягом 28 днів тримали там 366 людей. Від задухи померли 11 людей, переважно похилого віку.

Жителі Ягідного у підвалі школи. Березень 2022 рік.
Жителі Ягідного у підвалі школи. Березень 2022 рік. ФОТО: очевидців

Відновлення за латвійською програмою

Будинок Тамари потрапив у перелік на відновлення за латвійською програмою. Роботи велись весною, зараз припинилися.

"Почали одразу крити дах, потім вікна привезли, двері поставили. На цьому і закінчили два місяці тому. Кажуть, що кошти, які латвійці дали, їх затратили на матеріали всім семи будинкам. Сподіваюсь, що ця урядова програма, може нам допоможе", – розповіла Тамара.

Жителька Ягідного, що на Чернігівщині, Тамара
Жителька Ягідного Тамара. ФОТО: Суспільне Чернігів

Будинок Тамари у селі Ягідне, що на Чернігівщині, який почали відбудовувати латвійці за урядовою програмою із комплексного відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок Російської агресії
Будинок Тамари, який почали відбудовувати. ФОТО: Суспільне Чернігів

Село Ягідне увійшло до списку із шести сіл України на відбудову за урядовою експериментальною програмою із комплексного відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок Російської агресії

"Мета цього всього не просто відновити зруйноване, але створити зовсім нове архітектурне середовище для комфортного життя мешканців цих населених пунктів. Щодо Ягідного, то пропонується проводити відбудову у декілька етапів", – розповіла речниця служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області Аліна Коломієць.

Аліна Коломієць, речниця служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області
Аліна Коломієць. ФОТО: Суспільне Чернігів

Етапи відновлення

Відновлення складатиметься із трьох етапів, пояснила Аліна Коломієць. Перший і найголовніший – відновлення житла.

"Перше, це те, що пов'язане із житлом — це ремонт і будівництво нових будинків, які повністю зруйновані, там понад 120 об'єктів у нас комунальної та приватної власності. Відбудова цих об'єктів буде проходити комплексно, тобто все село буде у єдиному дизайн-коді, який буде погоджений на громадських слуханнях із жителями цього села. Це включає: фасади будинків, паркани, заміна вікон, покрівлі й все таке інше".

Попередньо на відновлення житла буде виділено близько 300 мільйонів гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, сказав радник голова ОВА Андрій Подорван.

Село Ягідне на Чернігівщині
Село Ягідне. ФОТО: Суспільне Чернігів

Село Ягідне на Чернігівщині
Село Ягідне. ФОТО: Суспільне Чернігів

Другий етап – це оновлення вулично-дорожньої мережі. Це нове покриття, освітлення і підведення інтернету.

"Третя складова — це спорудження музею на базі школи, де утримували в полоні росіяни жителів. Буде оголошений архітектурний конкурс і краща робота буде реалізована у житті. Керівництвом громади було прийнято рішення у зв'язку з тими трагічними подіями, які там були, недоцільно проводити там ніякі заняття", – розповіла Аліна Коломієць.

Що кажуть селяни

Жителі Ягідного таку програму підтримують та кажуть, головне, аби їм відновили житло.

"Моя думка, воно нікому не помішає. Хай на згадку буде, що ми там пережили і як воно було. Важливіше, де жити, тому що, як не буде, де жити, то і музею, як такого, необов'язково. Хто пережив, хто там був, по кому стріляли й кого бомбили, він не дуже хоче пам'ятати про це все, хочеться просто забути. А так для майбутнього покоління", – сказав житель Ягідного Дмитро.

Житель Ягідного, що на Чернігівщині, Дмитро
Житель Ягідного Дмитро. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Підтримуємо – раніше не підтримували, нам хотілося, щоб дитячий садок був, бо дітки ж є і щоб школа була", – сказала Тамара.

Стела, біля підвалу школи у Ягідному, де місцевих жителів утримували росіяни
Стела, біля підвалу школи, де місцевих жителів утримували росіяни. ФОТО: Суспільне Чернігів

Терміни та плани

Окрім того, на останньому етапі відновлення планують створити громадську будівлю із бомбосховищем на базі зруйнованого будинку культури. Також у селі облаштують Urban Park, – це місце для відпочинку зі спортивним майданчиком.

За словами речниці служби відновлення, завершити перший етап, тобто відновити людям житло, планують у 2023 році.

Детальніше — дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок