Україна здобула найбільшу кількість медалей за десять років на чемпіонаті Європи з акробатики: відео

. European Gymnastics

У тому числі перше з 2011 року українське "золото" виграв жіночий дует.

Збірна України виборола чотири медалі на чемпіонаті Європи з акробатичної гімнастики, що завершився в італійському Пезаро. Зокрема, спортсмени здобули одне "золото", одне "срібло" та дві "бронзи".

Для українських акробатів це найбільша кількість нагород і перша перемога на континентальній першості з 2011 року. Тоді "синьо-жовті" вісім разів піднімалися на п'єдестал, у тому числі двічі - на першу сходинку (у статичних вправах жіночих і змішаних дуетів).

Одразу дві нагороди взяли Вікторія Козловська й Таїсія Марченко, а українська чоловіча команда повторила результат цьогорічного чемпіонату світу. Для всіх медалістів з України це був дебют на європейському п'єдесталі.

Усі медалі України на чемпіонаті Європи-2021

"Золото": Вікторія Козловська / Таїсія Марченко (жіночі пари, динамічні вправи)

Перше за десять років "золото" чемпіонату Європи з акробатичної гімнастики Україні принесли 20-річна Вікторія Козловська та 15-річна Таїсія Марченко. Відповідно й для них перемога на такому рівні стала першою в кар'єрі.

Дует став найкращим у жіночому фіналі в динамічних вправах, отримавши оцінку 28.01. Українки обійшли ізраїльську пару Альмоґ Ґрін і Мааян Зуненшайн (27.99) та чемпіонок світу з Португалії Ріту Феррейру й Ану Тейшейру (27.93).

"Срібло": Данило Стецюк / Богдан Пограничний (чоловічі пари, динамічні вправи)

Парні динамічні вправи для України стали найуспішнішими. Окрім жінок, медаль у цьому виді програми завоював і чоловічий дует 14-річного Данила Стецюка та 20-річного Богдана Пограничного.

Українці заробили 27.96 бала й мінімально обігнали британців Сем'юела Ларджа й Саммі Нассмана (27.78). Поступилися Стецюк і Пограничний лише російським чемпіонам світу Тімофєю Іванову й Максіму Караваєву (28.95).

"Бронза": Вікторія Козловська / Таїсія Марченко (жіночі пари, багатоборство)

Найтитулованішими українськими акробатами на цьому чемпіонаті стали Козловська й Марченко. До того, як стати чемпіонками Європи, Вікторія й Таїсія здобули свою дебютну континентальну медаль у багатоборстві.

Спортсменки стали третіми за сумою балів за три вправи: динамічну, статичну й комбіновану. Причому в перших двох були другими, але врешті з 82.3 бала виграли "бронзу", обійшовши російську пару. "Золото" й "срібло" взяли Португалія й Ізраїль.

"Бронза": Станіслав Кукурудз, Юрій Савка, Юрій Пуш, Тарас Яруш (чоловічі групи, багатоборство)
European Gymnastics

Чоловіча четвірка в складі Станіслава Кукурудзи, Юрія Савки, Юрія Пуша й Тараса Яруша приїхала до Пезаро в статусі бронзових призерів чемпіонату світу-2021. На Європі вони змогли знову піднятися на третю сходинку п'єдесталу.

Найгірше українцям вдалася динамічна програма, за якою вони були сьомими, проте їх врятувала комбінована, в якій вони отримали другий результат (28.5). Група обійшла росіян, які були одними з лідерів у статичній і динамічній вправах, але мали невдалу комбінацію. Перше й друге місця - в Ізраїлю й Бельгії.

Читайте також: Визначився склад збірної України на чемпіонат світу з художньої гімнастики: хто в заявці

Що відомо

  • На минулому чемпіонаті Європи з акробатики 2019 року Україна завоювала дві медалі: пара Олександра-Марія Табачинська та Юлія Пилип'як виграла "срібло" в динамічних вправах і "бронзу" в багатоборстві.
  • Акробатична гімнастика не є олімпійським видом спорту. Натомість головними змаганнями для спортсменів є Всесвітні ігри, що також відбуваються кожні чотири роки.