"Хочуть відновитися і зберегти батальйон": у Чернівцях родичі бійців тероборони вийшли на акцію

Родичі бійців на мітингу. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях родичі бійців 92 батальйону 107 бригади тероборони зібралися на акцію біля міської ради. Просять не переводити бійців у склад 110-ої механізованої бригади, а також дати їм можливість перепочити, щоб підлікуватися та доукомплектувати батальйон перед відправкою на Авдіївський напрямок.

Про це Суспільному повідомила дружина військового Софія.

Потребують відпочинку та підкріплення

Чоловік Софії вже майже два роки воює у складі 92 батальйону тероборони. Каже, батальйон вивели з бойових позицій Бахмутського напрямку на Чернігівщину й обіцяли три місяці відпочинку, однак вже через місяць їх знову направляють на Авдіївський напрямок.

"Вони мали бути на Бахмутському напрямку всього три місяці, а були пів року. Хлопці сказали, що вони не будуть повертатися, бо не мають забезпечення та укомплектованого складу. Тоді прийшов наказ про розформування батальйону – їх окремо будуть "розкидати" на інші напрямки", – каже Софія.

У 92 батальйоні служить син чернівчанки Ольги. Він виконував бойові завдання у Бахмуті, Харкові та Чернігові. Жінка вийшла на акцію, щоб підтримати сина.

"Тепер їх послали на Донецьк, під Авдіївку. Він подзвонив і сказав, що їх тепер будуть розформовувати, бо там вже немає кому воювати – пару їхніх хлопців залишились. За два роки дитина не відпочила. Подзвонив мені й сказав не висилати йому посилку, бо їх переводять. Потім подзвонив, що їх розділяють й щоб ми йшли на мітинг. Він взагалі сапер. Як посилати далі на м'ясо?", – каже Ольга.

Чернівчанка Альона – дружина військового, який зараз воює на Авдіївському напрямку. Каже, військові також написали рапорт, що наразі не можуть фізично та психологічно виконувати бойові завдання, бо не мають для цього достатньо техніки, зброї та бійців.

"Наші хлопці не відмовляються виконувати бойові завдання, але просять дати їм чим та з ким воювати. Несправедливо, що їх без доукомплектації та можливості піти у відпустку відправляють з нуля на нуль. У них поламана техніка, менше половини особового складу та було багато втрат під Бахмутом, де вони пробули сім місяців", – каже жінка.

Альона прийшла на мітинг, щоб разом з іншими близькими бійців написати звернення до міського голови Романа Клічука та начальника ОВА Руслана Запаранюка з проханням не розформовувати батальйон та дати час бійцям на відновлення.

Що каже військовий 92 батальйону

Один з військових 92 батальйону анонімно розповів Суспільному, що наразі мають проблеми з кількістю бійців та спорядженням. Також у батальйоні поганий моральний стан, щоб виконувати бойові завдання.

Батальйон понад пів року воював на Бахмутському напрямку. Коли бійців звідти вивели, то мали доукомплектувати, провести ротацію та бойове злагодження. Через місяць бійців вирішили знову повернути на бойові позиції. Військовий каже, цього часу недостатньо, щоб відновитися.

"Моральний стан у нас поганий. Минув місяць відтоді, як ми з пораненнями та контузіями вилізли з-під Бахмута. Нам потрібне це відновлення. Половина нашого батальйону це обмежено придатні або старші люди", – каже боєць.

За його словами, військові подавали рапорти з вимогою доукомплектувати батальйон, на що отримали усну відмову.

"Люди не відмовляються воювати, просто хочуть, щоб у них були права як в інших людей, а не, щоб військо перетворювалося в рабство. Нам потрібне теплове обладнання, машини для евакуації та дрони. Розформовувати батальйон, а не доукомплектовувати його – дико. У батальйоні призовникам легше адаптуватися, бо люди можуть поділитися з ними досвідом".

Що кажуть у теробороні

У коментарі Суспільному командир 107 бригади Андрій Цісак сказав, що батальйон наразі підпорядковується одному з оперативно-тактичних угруповань. Вплинути на ситуацію, що склалась, в бригаді не можуть.

"Військові отримали завдання прибути у визначений район. Завдання оформлюється старшим командуванням. Батальйон виїхав. Далі він переданий у підпорядкування іншому військовому підрозділу. Я, як командир військової частини, не можу вплинути на ці процеси. На жаль, маємо втрати, на жаль, маємо неукомлект, але це не те, на що я можу особисто повпливати.

Щодо можливості розформування. Я не знаю, звідки люди таку інформацію взяли. Наразі офіційно ніхто нікого не збирається розформовувати. Всі підрозділи, які належать до нашої військової частини, в підпорядкуванні оперативно-тактичних угруповань. Питання подальшого підпорядкування вирішує Генштаб", — сказав Цісак.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини