ЄС не зможе поставити Україні мільйон боєприпасів до кінця березня — Пісторіус

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час візиту на військову базу в Аугустдорфі, 1 лютого 2023 року. AP

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що мета Євросоюзу щодо постачання Україні 1 мільйона боєприпасів не буде досягнута до кінця березня.

Про це Борис Пісторіус сказав на полях саміту міністрів оборони країн-членів ЄС у Брюсселі, де обговорюються шляхи збільшення поставок, передає The Guardian.

"Можна з упевненістю припустити, що кількість у 1 мільйон боєприпасів не буде досягнута", — сказав Пісторіус журналістам, які прибули на саміт міністрів оборони.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав, що мета стосується запасів і нового виробництва, але однією з проблем є те, що "40% продукції експортується" за межі блоку.

"Близько 40% продукції експортується в треті країни. Отже, браку виробничих потужностей немає, проблема в тому, що вони відправляють свою продукцію на інші ринки. Тому, можливо, нам потрібно спробувати перевести це виробництво на пріоритетне – для України", – сказав Жозеп Боррель.

Раніше очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Євросоюз, ймовірно, не зможе виконати план постачання Україні мільйона снарядів через "жалюгідний стан оборонної промисловості".

Кілька днів тому видання Bloomberg опублікувало статтю, що Євросоюз відстає від планів надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року. За даними видання, станом на тепер ініціатива виконала близько 30% від запланованого і з огляду на обсяг підписаних контрактів, ризикує не досягти своєї мети.

13 листопада високий представник ЄС Жозеп Боррель під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив, що Європейський союз має на меті передати Україні мільйон снарядів, але можливо обіцянку не вдасться виконати до кінця 2023 року. Це залежатиме від швидкості виробництва боєприпасів на заводах.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів

8 березня, під час зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі Боррель представив три пропозиції щодо постачання боєприпасів Україні. На цій же неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС, тодішній глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів, на закупівлю яких знадобиться чотири мільярди євро.

14 березня Рада ЄС збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для закупівлі зброї Україні. Йдеться 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб. 15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії. Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

20 березня міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні мільйона снарядів.

23 березня лідери країн Європейського союзу схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України, а також домовилися про постачання ракет, якщо буде потрібно.