Суд відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП про розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври

Доповнено
. Фото: УНІАН

Господарський суд міста Києва відмовив у забезпеченні позову Української православної церкви до заповідника "Києво-Печерська лавра" щодо розірвання в односторонньому порядку договору про оренду Лаври.

Про рішення повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram.

Відповідну ухвалу було оприлюднено в четвер, 30 березня.

"Суд відмовив у забезпеченні позову по справі №910/4552/23 від УПЦ до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю", — зазначив міністр.

Адвокат Києво-Печерської лаври протоієрей Микита Чекман повідомив Суспільному, що рішення суду в УПЦ МП будуть оскаржувати.

Представники УПЦ МП оскаржують своє виселення з території Нацзповідника "Києво-Печерська лавра". Відповідний позов зареєстрував Господарський суд міста Києва.

Служителі УПЦ МП вимагали заборонити Нацзаповіднику на час суду перешкоджати діяльності релігійної громади. Позивачі, зокрема, просили вжити заходів забезпечення позову, аби представники УПЦ МП і надалі користувалися майном на території Лаври.

Однак суд вирішив, що заходи забезпечення позову фактично тотожні самим позовним вимогам – йдеться про надання права користуватися спірним майном.

Тож у задоволенні заяви Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічого монастиря) Української Православної Церкви про забезпечення позову вирішено відмовити.

Сайт УПЦ МП раніше повідомив, що підготовче засідання у справі за позовом до заповідника "Києво-Печерська лавра" з приводу розірвання договору оренди призначено на 26 квітня.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

31 грудня закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП).

Успенський собор і Трапезну церкву на території заповідника "Києво-Печерська лавра", повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

З 29 березня з УПЦ МП розривають договір про оренду Нижньої Лаври. Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що займає частину Лаври, заявив про відмову звільняти приміщення.

Народні депутати звернулися до СБУ з проханням прослідкувати, аби з Лаври не зникли мощі та ікони.

21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. Там почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати.

29 березня сплив договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою МП. Представники церкви мають залишити територію Лаври. У цей день на її території представники УПЦ МП провели молебень. Представники УПЦ МП подали позов до суду щодо визнання недійсною односторонню відмову від продовження договору, і заявили, що не збираються виселятися з Лаври до закінчення судового процесу.

Читайте також

Зачинено: у Лаврі комісія, яка має передати майно державі, не змогла потрапити на об'єкт для перевірки

Напад на знімальну групу в Лаврі: в УПЦ МП вважають, що це журналісти напали на священника