Напад на знімальну групу в Лаврі: в УПЦ МП вважають, що це журналісти напали на священника

. Скріншот з відео / Суспільне

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності в Києво-Печерській Лаврі. Про це повідомляє Поліція Києва.

До Печерського управління поліції звернулись представники ЗМІ із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

"Під час зйомки сюжету один із священнослужителів Києво-Печерської лаври пошкодив обладнання оператора. Відео цього інциденту також опублікували телеграм-канали", — йдеться в повідомленні.

Поліцейські з'ясовують деталі події, тож досудове розслідування триває. За перешкоджання журналістській діяльності передбаченоч.1, ст. 171 ККУ Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів штраф, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

Позиція УПЦ МП

Суспільне звернулося до речника УПЦ МП Климента, аби той допоміг впізнати священника, який напав на знімальну групу.

На його думку, це саме журналісти напали на священнослужителя. До того ж ніхто не показав посвідчення журналіста, офіційно оформленого редакційного завдання чи запиту на інтерв'ю.

"Людину в чорному одязі намагалися травмувати знімальним апаратом, навмисно порушували його особистий простір, що, безперечно, містило фізичну загрозу для нього. Тому в діях людини з камерою, не знаю, чи це насправді журналіст, міститься ціла низка грубих порушень, зокрема і правопорядку", — каже Климент.

Він додав, що їхній юридичний відділ повідомив поліцію про цю подію.

Позиція МКІП про події в Лаврі

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що через фізичні перешкоди з боку УПЦ МП Комісія з приймання-передачі державного майна не змогла розпочати роботу 30 березня.

"Представники Монастиря від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, які входять до складу Комісії, не змогли пояснити, у кого знаходяться ключі від будівлі, перевірка якої була запланована", — повідомив Ткаченко.

Також було подано заяву до поліції за фактами перешкоджання роботи Комісії. Завтра, 31 березня, вона продовжить свою роботу.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

31 грудня закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП).

Успенський собор і Трапезну церкву на території заповідника "Києво-Печерська лавра", повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

З 29 березня з УПЦ МП розривають договір про оренду Нижньої Лаври. Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що займає частину Лаври, заявив про відмову звільняти приміщення.

Народні депутати звернулися до СБУ з проханням прослідкувати, аби з Лаври не зникли мощі та ікони.

21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. Там почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати.

29 березня сплив договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою МП. Представники церкви мають залишити територію Лаври. У цей день на її території представники УПЦ МП провели молебень. Представники УПЦ МП подали позов до суду щодо визнання недійсною односторонню відмову від продовження договору, і заявили, що не збираються виселятися з Лаври до закінчення судового процесу.

Читайте також

Зачинено: у Лаврі комісія, яка має передати майно державі, не змогла потрапити на об'єкт для перевірки

Представники УПЦ (МП) пошкодили камеру та штовхнули журналістку Суспільного біля Лаври