"Орієнтуємося на 120 днів": міністр розповів про шантаж з боку Росії під час продовження "зернової угоди"

. Микола Сольський. Фото: з Фейсбуку МінАПК.

Попри спроби тиску та шантажу з боку Росії, Україні та партнерам вдалося продовжити дію "зернової угоди" на тих самих умовах, на яких вона початково укладалася із терміном дії 120 днів.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

"У нас і в перший раз угода (зернова — ред.) була підписана на 120 днів. І за умовами її продовження передбачено, що вона продовжується на 120 днів. Вдруге її термін було продовжено на 120 днів. І зараз ми орієнтуємося на 120 днів", — підкреслив урядовець.

За його словами, відповідні угоди і заяви були зроблені українськими партнерами, з якими у держави підписані угоди про продовження функціонування "зернового коридору".

"Це — Туреччина та ООН. Час від часу ми чуємо інші заяви Росії, про "жести доброї волі". Тому прошу всіх орієнтуватися на заяви української влади, її союзників та ООН", — зазначив Сольський.

Він додав, що мали місце спроби шантажу з боку росіян.

"Впевнений, вони будуть продовжуватися. Це прогнозовано. Різного роду були заяви, спроби. Деякі з них вони публічно оголошували. Були спроби виторгувати умови зі зняттям певних санкцій, в т.ч. в певних видах добрив, щодо транзиту, перевезення цих добрив. Також щодо певних умов, пов’язаних з розрахунком за їхні зернові. Це — публічна частина цих заяв. Очевидно, у них були бажання не тільки щодо цього", — розповів міністр.

Микола Сольський зауважив, що наполеглива позиція українського керівництва і перемовників з боку України, а також зусилля партнерів, які підтримали продовження угоди на тих умовах, які вже викладені, дозволили досягнути бажаного результату.

Урядовець також додав, що Україна має великий асортимент агропродукції для експорту.

"У нас, є ще що вивозити з України — це і багато кукурудзи, і багато пшениці, соняшникова олія, соняшниковий шрот, соя. Це більше ніж на два місяці ще вивезення попереднього врожаю, залежно від темпів", — пояснив міністр.

Окрім того, в червні-липні починається збір озимих культур — ячменю та пшениці.

"Тому нам цей коридор, цей термін потрібен, щоб почати вже новий сезон. Під час дії "зернового коридору" ми вивозили 5-6 мільйонів тонн всього, з яких приблизно половину — морем. Тобто "зерновий коридор" — це приблизно половина того, що ми зараз вивозимо з 5-6 мільйонів тонн на місяць", — зазначив він.

За словами Сольського, для України нині пріоритет номер один — це збільшення кількості інспекцій на Босфорі. Це дозволить збільшити кількість кораблів, які виходитимуть із портів.

"З цим проблема виникла останні кілька місяців, і вона існує зараз. Для того, щоб було не 2-3 кораблі в день, а більше. Якщо ця проблема вирішиться, то ми, в першу чергу, дозавантажимо порти великої Одеси, і тоді питання Миколаєва стане актуальнішим. Тому що не вирішивши це питання, немає сенсу (відкривати — ред.) ніяких додаткових портів. Сама Одеса буде недовантажена.", — пояснив він.

Що відомо про "Зернову угоду"

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.

29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".

17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.

Читайте також

Зернова ініціатива: угода передбачає подовження на 120 днів — речник Генсека ООН

"Зернова угода" продовжена. Україна каже на 120 днів, РФ — на 60