Зернова ініціатива: угода передбачає подовження на 120 днів — речник Генсека ООН

. Фото: Суспільне Одеса

В рамках Чорноморської зернової ініціативи угода передбачає подовження на 120 днів. Про це повідомив речник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, зазначається на сайті організації.

За нинішніх обставин Генеральний секретар і його команда зосереджені на тому, щоб у тісному контакті з усіма сторонами зробити все можливе для забезпечення безперервності ініціативи, додав Дюжаррік.

“Що стосується паралельного Меморандуму про взаєморозуміння щодо експорту російських продуктів харчування та добрив, Ребека Грінспан, голова UNCTAD, та її команда, а також сам Генеральний секретар не шкодують зусиль для сприяння цій торгівлі”, — зазначається у повідомленні.

Дюжаррік заявив про досягнення значного прогресу. Водночас, за його словами, деякі перешкоди залишаються, особливо щодо платіжних систем.

“Наші зусилля з подолання цих перешкод не припинятимуться”, — йдеться у заяві.

Угода щодо Чорноморської зернової ініціативи, а також Меморандум про взаєморозуміння щодо експорту російського продовольства та добрив мають вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки, особливо в країнах, що розвиваються, відзначили в ООН.

Термін дії нинішньої угоди завершується 18 березня.

У Мінінфраструктури Суспільному сказали, що не будуть коментувати продовження угоди до 18 березня — дати пролонгації договору. 13 березня Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначав, що угода передбачає продовження на 120 днів. Росія хотіла продовжити угоду на 60 днів.

Що відомо про "Зернову угоду"

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.

29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".

17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.

Читайте також

За сім місяців через "зерновий коридор" Україна експортувала 22 млн тонн агропродукції