"Слабких там немає". Як у збірній України з волейболу відреагували на жеребкування відбіркового турніру Олімпіади

Ексклюзивно
. Volleyball World

Ексклюзивні коментарі Михайла Мельника та Уґіса Крастіньша для Суспільне Спорт.

Збірні України отримали майбутніх суперників за відбірковим турніром на літню Олімпіаду 2024 року. Матчі кваліфікації відбудуться восени цього року.

Чоловіча команда "синьо-жовтих" потрапила до однієї вісімки з Італією та Бразилією, чемпіонами й бронзовими призерами ЧС-2022. Натомість українки змагатимуться за путівку на Олімпіаду проти триразових чемпіонок з Китаю та чинних лідерок світового рейтингу із Сербії, серед інших команд.

Читайте також: Україна отримала суперників у відборі на Олімпіаду-2024 у волейболі: проти кого гратимуть збірні

Матчі кваліфікації для України проходитимуть у вересні та жовтні — в Китаї (жінки) та Бразилії (чоловіки). До фінального олімпійського турніру в Парижі проб'ються по дві найсильніші команди з кожної групи.

Враженнями від результатів жеребкування в Лозанні ексклюзивно для Суспільне Спорт поділилися президент Федерації волейболу України Михайло Мельник та головний тренер чоловічої команди Уґіс Крастіньш.

Як коментують жереб в Україні

Михайло Мельник:

"По чоловіках — ми хотіли до Китаю, але не вийшло, потрапили до Бразилії. З трьох господарів Китай — найслабший. В принципі, можна боротися. Італія, Бразилія — звичайно, що когось із них треба «цапнути». Ну і тих, позаду... Там більш-менш нормально, я так дивлюся".

"По жінках я думаю, що нам пощастило більше. Все-таки слабша там група, наскільки я розумію. Канада, Чехія, Мексика — це команди, з якими треба боротися. Нідерланди сильні. З того кошика — Нідерланди, Бельгія, Німеччина — нам, напевно, найсильніші трапилися".
Федерація волейболу України
Уґіс Крастіньш:

"Група дуже сильна. Чого варті одні Бразилія та Італія — це медалісти останнього чемпіонату світу. Зараз Куба також прогресує. З Іраном ми грали та перегравали, але то була товариська гра, так само було з Чехією та Катаром. З Німеччиною давно не грали — здається, востаннє шість років тому в кваліфікації на чемпіонат світу [2018 року]".

"Група сильна, а слабких там і немає. Якщо першочергово брати, то я краще б обрав Китай, щоб команда-господар була слабшою за Бразилію. Але це відбір на Олімпіаду. Це означає, що ми маємо максимально битися в кожній грі, перемагати і підвищуватися у світовому рейтингу для того, щоб мати ще якийсь відступний варіант".

"Без варіантів. Аби відібратися на Олімпіаду, там без морально-вольових неможливо. З цим проблем не буде, бо ми зараз готові дуже боротися за Україну. Це 100 відсотків. Ми зробимо по максимуму все, що від нас залежить, аби добитися максимального результату".

Календар відбору на Олімпіаду-2024

  • Жіночий відбір: 16-24 вересня
  • Чоловічий відбір: 30 вересня — 8 жовтня

Волейбол на Олімпіаді в Парижі: що відомо

  • Влітку 2024 року волейбольні змагання у Франції стартують 27 липня й триватимуть до 11 серпня.
  • У фінальній частині жіночого й чоловічого турнірів візьмуть участь по 12 команд. Обидві збірні Франції отримали прямі путівки в статусі господарів змагань.
  • Чоловіча збірна Франції виграла "золото" попереднього олімпійського турніру в Токіо. У жіночому турнірі дебютний титул здобули волейболістки зі США.