До Національної спілки архітекторів прийшли з обшуками із СБУ

. Фото: НСАУ/Facebook

16 листопада до Національної Спілки Архітекторів (НСАУ) прийшли з обшуками СБУ. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook заступниця голови Архітектурної Палати НСАУ Анна Кирій.

У коментарі Суспільне Культура пані Кирій повідомила, що обшуки почались близько 8 години ранку одночасно у приміщеннях Спілки, компанії, якою володіє президент Спілки архітекторів Олександр Чижевський, у квартирі секретаря атестаційної комісії та в IT-спеціаліста організації. Кирій повідомила, що до процесу обшуку залучені два майори та один лейтенант СБУ.

За словами Чижевського в ухвалі суду сказано, що Спілка надавала право трудової діяльності архітекторам у незаконний спосіб і в незаконний спосіб втрутилися в єдину електронну систему у будівництві.

У Спілці переконані, що здійснювали діяльність – сертифікацію архітекторів, підвищення їх кваліфікації, здійснення відповідної валідації тих сертифікатів, які цього потребували, допомогу архітекторам реєструвати проєкти у єдину електронну систему – законно.

"Цієї весни офіційно Мінрегіон подовжив дію делегованих повноважень гільдіям в галузі проєктування, а Спілці не подовжив. Але у нас, у Спілці, були делеговані повноваження, фактично ми їх реалізовували останні 10 років. І так як вони були надані, то по процедурі нас їх не позбавили", – зазначив у коментарі Суспільне Культура пан Чижевський.

Всеукраїнську Акцію за справжню реформу містобудування від Архітектурної палати НСАУ у 2021 році. Фото: Anna Kyrii/Facebook

На думку працівників Спілки, такі дії можуть також бути відповіддю на позицію архітектурної спільноти щодо законопроєкту №5655, який готується до другого читання.

У лютому 2022 архітектурна спільнота проаналізувала останню редакцію цього законопроєкту й зауважила, що найбільші недоліки так і не були прибрані.

У Києві знесуть пам'ятники Щорсу і Ватутіну: ідею підтримали в Мінкульті

У пояснювальній записці законопроєкту 5655 вказано, що він "спрямований на комплексне реформування сфери містобудування, що дозволить запровадити концептуально нову прогресивну модель державного управління у галузі".

Проєкт передбачає створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва — реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт відбуватиметься тільки через неї. Право користуватися цим реєстром нададуть нотаріусам та державним реєстраторам.

Водночас законопроєкт має і низку суперечливих положень, які стосуються діяльності архітекторів. Кирій вважає, що закон 5655 може знищити роль архітектора. Законопроєкт зобов’язує архітектора передати майнові авторські права на проєкт замовнику, якщо мова йде про державні кошти. У інших випадках замовник має право будь-коли змінити архітектора, не погоджуючи це з автором. Тобто в обох випадках замовник може змінювати архітектора та проєкт та діяти на свій розсуд при будівництві.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!