У Чернівцях хочуть перенести пам'ятник на могилі радянських офіцерів. Що кажуть експерти

. Фрагмент пам'ятника на могилі радянських воїнів. Фото: Суспільне Буковина

У Чернівцях з центрального парку імені Шевченка планують перенести пам'ятник на могилі радянських офіцерів. Його передадуть на зберігання до МіськШЕПу, а потім розмістять на окремій ділянці, де збиратимуть демонтовані пам'ятки радянського минулого. Суспільне запитало істориків та урбаніста про пам'ятник у парку та його цінність для чернівчан.

Пам'ятник на місці братської могили офіцерів Радянської армії встановили у парку в 1969 році. Там поховані зокрема Герої Радянського Союзу — Волошин та Бобров. Ці офіцери радянської армії брали участь у боротьбі з нацизмом на території Буковини, розповідає кандидат історичних наук Назарій Христан. До війни Бобров та Волошин брали участь у боротьбі проти національно-визвольних змагань українського народу 1917-1921 років.

Звичай вшановування керівників радянської армії, які брали участь у звільненні територій від нацистів, був загальноприйнятий для всього СРСР. Такі пам'ятники зазвичай встановлювали у місцях культурного відпочинку.

Напис, згідно з яким, під пам'ятником поховані радянські військові. Суспільне Буковина

Пам'ятник у парку Шевченка встановили за ініціативи місцевої компартії, аби долучитися до загальносоюзного тренду "вшанування пам’яті визволителів", це поєднувалося із радянською пропагандою, каже історик.

"Монумент є символом тоталітарної епохи й у сучасних умовах не може перебувати у найбільшому парку Чернівців, адже він, крім того, є втіленням радянської армії, радянської зброї й урочистого тріумфу війни", — каже Назарій Христан.

Пам'ятник, який встановили на місці братської могили, створений за типовим проєктом, такі пам'ятники масово зводили в СРСР у 60-70-х роках.

Фрагмент пам'ятника в парку імені Шевченка. Суспільне Буковина

За словами урбаніста Віталія Селика, зони відпочинку не мають бути поєднані з похованнями людей. Пам’ятники, присвячені трагічним чи героїчним подіям більш характерні для великих площ, а не відпочинкових зон.

Раніше поховання військових у парках було тимчасовим на час війни. Після закінчення бойових дій тіла військових, які загинули на місцевості, перепоховували на кладовищах.

Також у країнах Варшавського договору (Болгарія, Угорщина, Албанія, Німецька Демократична Республіка, Польща, Румунія) у 80-90 роках, коли з цих країн відступала радянська армія, останки радянських військових переносили до прийнятних місць поховання з урочистостями.

Фрагмент пам'ятника. Суспільне Буковина

На Буковині, як в одній з колишніх провінцій Австро-Угорської імперії, ще від кінця 18 століття та царювання Йосифа ІІ заборонили ховати людей у межах міста. Про це розповів історик та голова товариства Українського Народного Дому в Чернівцях Володимир Старик. Ще в австрійський час встановили санітарні правила, згідно з якими людей хоронили на відстані від будинків.

"Поховання московських генералів та КГБістів у парку, де гуляють люди та діти, лише показує дикунство росіян, які прийшли на Буковину", — каже Володимир Старик.

Читайте також

У Чернівцях позбуваються пам'яток радянського минулого. Що про це кажуть митці, історик та ветерани

Що відомо

  • 3 березня 2022 року в Чернівцях демонтували танк, встановлений у радянський період біля залізничного вокзалу. Він був пам'ятником звільненню міста від нацистської армії та її союзників у 1944 році.
  • З 2014 року у Чернівцях перейменували приблизно 90 вулиць. Серед них — протяжні, зокрема Героїв Майдану, Небесної Сотні.
  • Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у Чернівцях запланували перейменувати ще приблизно 200 вулиць, назви яких пов'язані з РФ. Перші 67 вулиць та провулків планують перейменувати до жовтня.

Читайте Суспільне Чернівці в Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: infred.nov@gmail.com.