Уряд ввів надзвичайну ситуацію по всій Україні та продовжив карантин

Доповнено
. УНІАН

Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.

Відповідне рішення уряд ухвалив 25 березня.

"Ми продовжуємо карантин на 30 днів і запроваджуємо в державі надзвичайну ситуацію. Надзвичайна ситуація та карантин діятимуть до 24 квітня з можливістю продовження, а якщо ми його (коронавірус — ред.) поборемо, то з можливістю прийняти окреме рішення уряду (щодо завершення карантину — ред)", — сказав після голосування прем'єр Денис Шмигаль.

Перед початком засідання 25 березня він проанонсував розгляд цих питань, оскільки "статистика щодо нових випадків захворювання на коронавірус, на жаль, продовжує погіршуватися".

При цьому Шмигаль попросив не плутати надзвичайну ситуацію з надзвичайним станом. За його словами, надзвичайна ситуація не обмежує конституційні права громадян, а лише "консолідує зусилля для подолання загрози".

Субсидії на період карантину

Кабмін підтримав ініціативу призначення житлових субсидій громадянам, які втратили роботу в період карантину. Для цього особи мають зареєструватися в службі зайнятості, що можна зробити онлайн.

Крім того, на час карантину уряд збільшує субсидії для оплати житлово-комунальних послуг у середньому на 300 гривень. Механізм має запрацювати після ухвалення Верховною Радою закону про Стабілізаційний фонд, пояснив Шмигаль.

Постановою уряду також забороняється в період карантину позбавляти громадян житлових субсидій. Голови облдержадміністрацій з органами місцевого самоврядування мають забезпечити дотримання цього.

Нова відповідальність за незаконний експорт

Шмигаль анонсував внесення урядом до Верховної Ради законопроєкту, який вводить кримінальну відповідальність за незаконний експорт товарів протиепідемічного призначення.

На засіданні уряду цей документ затвердили.

Передбачається, що за переміщення поза митним контролем через державний кордон товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, буде запроваджено не лише штрафи.

За вивезення товарів у значному розмірі максимальна санкція статті передбачатиме до трьох років позбавлення волі. За такі ж дії, вчинені повторно, групою осіб або у великому розмірі, — від трьох до шести років позбавлення волі.

Припинення переміщення через кордон

Шмигаль доручив профільним міністерствам опрацювати проєкт рішення уряду щодо закриття кордону до кінця дня 27 березня.

"До кінця дня п’ятниці ми повинні зупинити будь-який пасажирський рух через кордон України в обидва боки", — сказав очільник уряду.

Відповідний проєкт планується розглянути на позачерговому засіданні уряду.

Що відомо

  • Від 12 березня уряд ввів карантин на три тижні по всій території України до 3 квітня.
  • Україна закрила кордони для іноземних громадян та повністю закрила пункти пропуску для пасажирського сполучення.
  • З 24 березня в Україні через поширення коронавірусу закрили усі аеропорти, крім "Борисполя", а громадянам тепер заборонять залишати країну з туристичною метою.
  • Раніше режим надзвичайної ситуації через поширення коронавірусу ввели в низці областей України: Київській, Донецькій, Тернопільській, Черкаській та ще деяких.
  • 22 березня міністр охорони здоров’я Ілля Ємець виступив за впровадження в Україні надзвичайного стану.
  • Шмигаль 23 березня заявив, що наразі не бачить необхідності запроваджувати в Україні режим надзвичайного стану для протидії поширенню коронавірусу.
  • Президент Володимир Зеленський того ж дня у відеозверненні прокоментував інформацію про ймовірне введення надзвичайного стану в Україні загальними фразами та розмитими формулюваннями.