"Трохи пітьми або На краю світу": за романом Любка Дереша знімуть повнометражний фільм

.

Повнометражний фільм "Трохи пітьми або На краю світу" за мотивами однойменної книги українського письменника Любка Дереша — це поєднання потойбічних сил, альтернативної музики, містики та субкультур. За словами творців, вихід кінострічки у прокат планується в 2023 році.

За сюжетом, на фестиваль самогубців у Карпати приїжджають шестеро майбутніх мерців. Усі вони мають власні причини вкоротити собі віку. Під час фестивалю кожному з них належить пережити внутрішнє переродження. Мазохістка, екстрасенс, програміст, двоє дівчат-наркоманок та панк з глибокою душевною травмою беруть участь у сеансі шаманського зцілення, який призводить до несподіваного фіналу.

Любко Дереш, письменник.

Наприкінці жовтня 2021 року команда проєкту планує почати знімання тизера майбутньої картини. Це перша повнометражна екранізація роману Любка Дереша, тож він висловив особисте бажання допомогти авторам проєкту і розробити драматургію майбутнього кіносценарію:

"Коли я писав роман "Трохи пітьми", я мав ясне відчуття візуальності цієї історії, і багато сцен одразу ж писалися так, як вони б могли виглядати у кіно. Зараз, пʼятнадцять років потому, здається, є можливість ці непевні надії втілити в життя. Я відчуваю відкритість режисера і продюсера до співпраці, і, сподіваюся, ми зможемо вибудувати захоплюючу історію на основі книжки. Наразі процес іде довкола базових сценарних елементів, ми з режисером співставляємо свої бачення фільму і шукаємо найбільш ефектного способу передачі духу і настрою книжки через кінодраматургію", — коментує Любко Дереш, автор книги "Трохи пітьми".

Роман "Трохи пітьми або На краю світу" потрапив до трійки найкращих книжок  конкурсу "Книжка року" ВВС у 2007 році. Також в 2017-му продюсерка кінопроєкту "Трохи пітьми або На краю світу" Вероніка Крижна вже екранізувала короткометражний фільм "Намір" за однойменним романом Любка Дереша. Світова прем’єра стрічки відбулась на 47-му Київському Міжнародному кінофестивалю "Молодість", де отримала схвальні відгуки від кіноспільноти та зацікавленість глядачів. Продюсерка Вероніка Крижна каже:

"Для мене як для продюсера важливим є той факт, що кінопроєкт стане першою повнометражною екранізацією роману автора, адже вже зараз сформувалась стала зацікавленість аудиторії саме до жанрового українського кінопродукту. Власне у розробці сценарію ми прагнемо знайти відповіді на глибинні питання, що стосуватимуться людських цінностей, але збережемо легкий і невимушений стиль та іронічний гумор автора".

Відтворювати атмосферу містичних Карпат планують у маловідомих закутках Київської області. Автор сценарію Діма Косигін розповідає:

"Коли я вперше перечитав роман, в мене не залишилося жодного сумніву, що саме його я хочу екранізувати. Відвертість і пряма мова автора вразили мене у саме серце і я побачив себе на сторінках. "Трохи пітьми" Любка Дереша — провокативний, сміливий і дуже щирий витвір сучасного мистецтва, який має бути перенесений на екран".

Зараз розпочато девелопмент кінопроєкту. Стрічка створюється за підтримки Українського культурного фонду.

Що відомо

  • Любко Дереш — сучасний український письменник, видає книги з 2001 року.
  • Головні герої його творів — підлітки та історії з їхнього життя. Автор правдиво показує життя героїв, тому у творах використовує сленг та лайливі слова. Його сюжети містять містичні елементи і враження підлітків, які перебували під впливом галюциногенних препаратів.
  • Тираж роману "Трохи пітьми або На краю світу" складає понад 20 000 екземплярів.
  • Книжки Любка Дереша перекладались на 7 мов світу, видавались у Німеччині, Італії, Франції, Польщі, Сербії, Болгарії, Вірменії.

Читайте також

Любко Дереш прочитав вірш Шевченка "Н. Маркевичу"

У чому феномен серіалу "Гра в кальмара" — говоримо з кінокритиком

Фільм за серіалом "Гострі картузи" знімуть у 2023 році