Громада на Хмельниччині чекає інвесторів, яким готова запропонувати 160 гектарів землі

Громада на Хмельниччині чекає інвесторів, яким готова запропонувати 160 гектарів землі

Громада на Хмельниччині чекає інвесторів, яким готова запропонувати 160 гектарів землі
. Фото: Суспільне.

Славутська територіальна громада, що на Хмельниччині, шукає інвесторів для взяття в оренду земельних ділянок загальною площею у 160 гектарів. Земля, яка пропонується інвесторам, передбачена під будівництво промислових об’єктів, індустріального парку та під багатоквартирну забудову.

Про це Суспільному розповів Славутський міський голова Василь Сидор.

За його словами, будівництво промислових об’єктів, для яких призначені земельні ділянки, допоможе збільшити в громаді кількість робочих місць для громадян.

Голова Славутської міської ОТГ Василь Сидор каже, що наразі в Славуті працюють три промислові підприємства, два із яких – українські виробники.

«Це є українські бізнесмени, які свої кошти інвестують в нашу громаду. Так, вони отримують різноманітні кредити, обладнання, але то є український капітал і український бізнес», - говорить посадовець.

Територія, яку пропонують для інвестицій, за словами Василя Сидора, знаходиться за містом. З них 50 гектарів відносяться до земель виробничої промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики та іншого цільового призначення. Їх готові «віддати» під будівництво виробничих об’єктів. Ще 50 гектарів землі у Славутській міській ОТГ «забронювали» під будівництво індустріального парку. Ця земля, каже Василь Сидор, знаходиться поруч із митницею, за два кілометри від залізниці та за півкілометра від автошляху регіонального значення, тому вона може бути привабливою для розвитку промислових об’єктів. Ще 60 гектарів землі за містом відвели під багатоквартирну житлову забудову.

Начальниця відділу економічного розвитку Галина Дарчик каже - територія земель під інвестування забезпечена комунікаціями.

«Газопостачання там знаходиться на відстані трьохсот метрів, водопостачання – 500 метрів. Також підведене до цих земельних ділянок електропостачання», - каже чиновниця.

Додає, проблемним моментом для інвестицій є розташування міста в 30-кілометровій зоні Хмельницької атомної електростанції.

Голова громади Василь Сидор розповідає про природні ресурси, які є на території Славути.

«У нас тут є і ліси, і рівнина. В нас є пісок, глина, щебінь. Ми можемо розвивати те, що пов’язано із виробництвом будівельних матеріалів. Ми сьогодні ставимо перед собою завдання створити додатково тисячу робочих місць. В основному, це не стільки впливає на бюджет, скільки на зайнятість населення нашої громади», - розповідає Славутський міський голова.

Наразі, за словами голови Хмельницької облдержадміністрації Сергія Гамалія, Хмельниччина у рейтингу інвестиційно привабливих регіонів не займає високих позицій.

«Хмельницька область дійсно приваблива, але, на жаль, в нас немає так багато інвесторів. В нас є дуже багато ідей, які потрібно буде втілювати в життя. Ідея з промисловими парками. В нас є ідея двох парків – в Славуті та в Хмельницькому, які досі ще не запрацювали, немає інвесторів. Думаю, не останню роль у цьому відіграє і карантин, пов’язаний із пандемією коронавірусу у світі. Але шанси зайняти більш високі позиції за залученням інвестицій у нашої області є. Чотири відсотки чорнозему всієї України знаходяться в Хмельницькій області, тому в аграрному секторі можна реалізувати чимало інвестиційних проектів. Крім того, Хмельниччина знаходиться на третьому місці в Україні за туристичною привабливістю», - каже Сергій Гамалій.

Аби активізувати інвестиційну привабливість своїх територій, органи місцевої влади мають проводити чіткі роз’яснення для потенційних інвесторів, вважає докторка економічних наук Марія Диха.

«По-перше, органи місцевої влади мають пояснити, які конкретні кроки треба зробити для відкриття бізнесу в їхній громаді. По-друге – які, в якому розмірі необхідно буде сплачувати податки та збори за користування землею, майном громади, процедуру сплати цих податків – наявність пільг, відстрочок тощо. Ну і, звісно, має бути інформування потенційних інвесторів та донесення до них цієї інформації усіма можливими способами», - радить Марія Диха.

Читайте також

На початок