180 мільйонів від ДФРР для Хмельниччини: які проєкти можуть отримати фінансування

180 мільйонів від ДФРР для Хмельниччини: які проєкти можуть отримати фінансування

180 мільйонів від ДФРР для Хмельниччини: які проєкти можуть отримати фінансування
. Фото: Суспільне.

Цьогоріч для Хмельниччини з державного фонду регіонального розвитку передбачено фінансування в сумі трохи більше 180 мільйонів гривень. За ці кошти планують розпочати реалізацію п'яти нових проєктів, три з яких стосуються економічного розвитку регіону. Ще сім проєктів - завершення довгобудів.

Про це Суспільному розповів заступник голови Хмельницької обласної адміністрації Сергій Ткачук.

Як зауважив посадовець, у 2021 році одна із ключових вимог Мінрегіону при відборі проєктів, що будуть реалізовуватися за кошти ДФРР – це завершення довгобудів, що уже фінансувалися з ДФРР. Також ще одна новела цьогорічного відбору – те, що 30% фінансування має бути спрямовано на проєкти економічного розвитку регіону.

Терапевтичний корпус Чемеровецької районної лікарні час ремонтувати, розповідає заступниця головного лікаря рай лікарні Оксана Ніколаєнко. Вона - співавтор поданого цього року на конкурс Державного фонду реконструкції та розвитку проєкту з реконструкції споруди.

«Вікна вже вкрай зношені, ми їх кожного року обклеюємо. Зношені інженерні мережі в підвалі, дах прогнив, не знаємо, чи витримає снігове навантаження», - розповідає Оксана Ніколаєнко.

За словами архітектора проєкту Вадима Грабовського, на реконструкцію терапевтичного корпусу райлікарні потрібно 15 мільйонів 527 тисяч гривень. Найбільше грошей піде на заміну дерев`яного перекриття даху, додає Оксана Ніколаєнко.

«Там зношені дерев`яні конструкції, вони не оброблені. Зараз дерево пропитують, а у 70-80-тих роках того не робили, воно все струхлявіло. І там ще шиферне перекриття, яке ми протягом року замінюємо», - каже заступниця головного лікаря рай лікарні.

Громада Чемеровецького району подала на конкурс ДФРР тільки цей один проєкт, бо він дороговартісний і самі ми його не осилимо, розказує голова районної адміністрації Юрій Завальнюк.

Заступник голови Хмельницької облдержадміінстрації Сергій Ткачук каже: навряд чи ДФРР надасть перевагу цьому проєкту. Суми, яку обіцяли на реалізацію проєктів на Хмельниччині, і яку дають – досить різні.

«Планувалося для Хмельницької області виділити понад 350 мільйонів гривень. Однак, після прийняття державного бюджету, ця сума була суттєво врізана і наразі складає 189 мільйонів гривень», - каже посадовець.

За умовами конкурсу, із цих 189 мільйонів гривень, додає Сергій Ткачук, 30 відсотків, а це 57 мільйонів, підуть на реалізацію проєктів, спрямованих на економічний розвиток. Таких на Хмельниччині є п’ять. Два з них подали спеціалісти головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Їхня вартість, говорить перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби області Олександр Садов`юк, понад 42 мільйони гривень. За такі кошти планують купити обладнання для лабораторії відомства.

Це обладнання дасть можливість визначати в рослинній, тваринній продукції генетично модифіковані продукти, залишки пестицидів, гербіцидів, у харчових продуктах вміст консервантів, підсолоджувачів, підкислювачів, барвників – речовин, шкідливих для здоров`я людини», - розповідає Олександр Садов’юк.

За його словами, до них звертаються жителі області зі скаргами щодо масової загибелі риби, птахів та бджіл, тож з новим обладнанням працівники Держпродспождивслужби зможуть робити аналізи, яких раніше не робили та зможуть встановлювати причини мору.

Нові проєкти презентуватимуть і захищатимуть перед міжвідомчою комісією, коли та призначить дату, каже заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Ткачук. За його словами, в 2021 році фінансуватимуть і незавершені будівництва.

«В 2020 році у нас фінансувалися 23 об`єкти незавершеного будівництва. Перехідних довгобудів залишилося на цей рік усього сім. Якщо з семи ми завершимо шість, то на наступний рік залишиться лише один – Хмельницька обласна дитяча лікарня», - говорить обласний посадовець.

Один із довгобудів, який завершили за програмою «Велике будівництво» та за фінансування ДФРР – чемеровецький стадіон «Товтри». Його будівництво розпочалося в 90-х роках минулого століття, але незабаром його уже здадуть в експлуатацію, розповідає Юрій Завальнюк.

«У 2020 році надійшло з державного бюджету 12,5 мільйона гривень, з бюджету районної ради виділили близько півтора мільйона. За ці кошти продовжили робити реконструкцію, зробили вуличні тренажери, облаштували бігові доріжки з прорезиновим покриттям. Всередині приміщення обладнують ще роздягальні, санвузли й душові», - каже голова районної адміністрації.

За словами заступника голови хмельницької ОДА Сергія Ткачука, економічні проєкти були зареєстровані на онлайн-платформі Мінрегіону та пройшли відповідне оцінювання, за результатами якого визначилися декілька найбільш перспективних.

«Фінансування від ДФРР сподіваються отримати на реалізацію п’яти нових проєктів. Окрім двох проєктів зі створення лабораторно-дослідницької регіональної платформи контролю якості сировини для місцевих виробників, поданих фахівцями Держпроспоживслужби області, ще три проєкти стосуються розвитку аграрного сектору і були подані Хмельницькою обласною Агенцією регіонального розвитку. Перших два проєкти досить схожі, оскільки вони передбачають на етапах реалізації будівництво теплиць для вирощування розсади сільськогосподарських культур, подальше дорощування розсади в особистих селянських господарствах та реалізацію продукції через аграрний кооператив. Перший проєкт охоплює територію однієї Чемеровецької селищної громади, вирощувати планують полуницю. Другий розрахований на реалізацію в межах Городоцької міської та Сатанівської селищної громад. Основні культури, які будуть вирощувати – салат, духмяні трави, розсаду томатів, огірків тощо. Для усіх представників особистих селянських господарств передбачається провести декілька навчальних семінарів та тренінгів, аби продукція, яка буде ними вирощена, відповідала не лише вимогам безпеки, а й єдиним стандартам щодо якості та зовнішнього вигляду. Надалі цю продукцію реалізовуватимуть під одною торговою маркою. Очікується, що завдяки реалізації цих проєктів буде створено потужну мережу агропідприємств та налагоджено стабільний збут виробленої продукції. Третій проєкт Агенції регіонального розвитку – це фактично пілотний проєкт з вирощування енергетичних культур на землях, що непридатні для сільськогосподарського використання. У Ленковецькій громаді на 100 га таких земель пропонується висадити плантацію енергетичної верби. Уже за 3 роки з неї можна буде зібрати першу партію деревини, яка буде перероблена на тріску. Тріска верби є гарним паливом, зокрема може бути використана для опалення комунальних закладів та установ», - розповідає Сергій Ткачук.

Також, за його словами, було підтримано в області продовження фінансування з ДФРР низки перехідних проєктів, які отримували кошти з фонду регіонального розвитку у минулі роки, а саме:

  • Новоушицький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів «гімназія» по вул.Подільській, 27 в смт Нова Ушиця – капітальний ремонт будівлі гуртожитку.
  • Солобковецька загальноосвітня школа по вул.Грушевського, 27/1 в с.Солобківці, Ярмолинецького району – реконструкція будівлі під комунальний заклад «Центр позашкільної освіти» Солобковецької сільської ради.
  • Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія» по вул. Соборності, 9 в м Славута – реконструкція корпусу №1.
  • Очисні споруди каналізації потужністю 500 куб.м./добу в смт Віньківці, Віньковецького району – будівництво.
  • Хмельницька обласна дитяча лікарня по вул.Кам’янецька, 94 в м.Хмельницькому – будівництво лікувально-діагностичного корпусу.
  • Очисні споруди та напірний колектор в м.Дунаївці (ІІ черга – напірний колектор, піскоуловлювачі, каналізаційна насосна станція) — реконструкція.
  • Міський стадіон ім.Г.А.Тонкочеєва по пр.Грушевського,29 м. Кам’янець-Подільський – капітальний ремонт.

Можливо, каже Сергій Ткачук, цього року вдасться нерозподілені ще кошти від ДФРР у сумі 8,4 мільйони гривень спрямувати на початок робіт з технічного переоснащення лікувальної кімнати для дистанційної променевої терапії радіологічного відділення Хмельницького обласного онкологічного диспансеру, адже це дасть можливість надавити мешканцям області необхідну висококваліфіковану допомогу при лікуванні онкопатологій, за якою вони змушені зараз звертатися в інші регіони.

Читайте також

На початок